SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ortadoğu'da işiniz ne?

Ortadoğu'da işiniz ne?

28 Kasım 2015 Cumartesi - 10:36








Rusya, Ortadoğu’da bulunma nedenine tam açıklık getirme ihtiyacı bile duymadan, sözde terörist avı için, “Ortadoğu’da” ben de varım dedi... Bu süreç içinde istediği gibi at koştururken çok geçmeden de “Türk” duvarına çarptı; Suriye hava sahasında sınır ihlali yapan SU 24 tipi Rus uçağı, Türk jetleri tarafından düşürüldü. Türk askeri devletin bekası için gerekeni yapmıştı. Çanakkale’de de, Sarıkamış’ta da böyle olmuştu. Olayın ardından çok kısa denilecek bir zaman içinde, “Sırtımızdan vurulduk” şeklinde duygusal bir konuşma yapan Putin, Türkiye’ye tehditler savuruyor, günlerdir Türkmenlerin başına kadın-çocuk demeden bombalar yağdıranlar kendileriyken, mağdur edebiyatı ile yeni bir sürecin başladığı mesajını veriyordu. Rusya’nın orada bulunması dahil, olayın birçok karanlık noktası, cevap bekleyen soruları var.

“Rusya’nın Suriye’de ne işi var?” “ABD ve AB, Rusya’nın Ortadoğu’daki varlığına nasıl oldu da sustular ya da gerçekte susuyorlar mı acaba?”, “İran’ın Türkmenlere sahip çıktığı noktada, müttefiki Rusya neden Türkmenleri vuruyor?”, “Türkiye’nin bu çıkışında, ABD’nin parmağı var mı?”, “Bütün bunların neticesinde, Türkiye’nin düşeceği ekonomik çıkmaza, ABD’nin olumlu yönde desteği olacak mı?”, “Türkiye şimdiye kadar, savaşın sessiz destekçisiyken bu planını neden değiştirdi?” Bu sorulara dolaylı ya da açık cevap bulduğumuz an, bugünü değerlendirirken ve yarınlarda neler olabileceğini daha iyi görebiliriz. *** Tarihi iyi okursak eğer, çoğu bölge savaşlarının ve zaman zaman oluşturulan kaos ortamlarının nedeni, emperyalist ülkelerin kendi devlet politikaları, içine düştükleri ekonomik çıkmazlardır.

Genelde emperyalist ülkelerin kaos ortamları yaratmak için kullandıkları yöntem ve söylemler “bahaneler” hiç değişmez. Ayrıştırma ve savaştırma adına, etnik kimlik ve mezhep çatışmaları dâhil, insana dair bütün değerleri kullanırlar. ABD’nin “demokrasi işletilmediği” bahanesi ile Ortadoğu coğrafyasına yaptığı müdahalelerde bu bahanelerden... Hedef, sınırları dağılmış, dini ve etnik kimliği kırılmış Ortadoğu coğrafyasına yeni bir tarih yazmak, (BOP) projesi... Tarihten edindiğimiz tecrübelere dayanarak, Suriye toprakları üzerinde at koşturan ve terör örgütleriyle mücadele ettiğini ifade eden Rusya’nın da gerçek niyetinin, genişleme politikalarına uygun olarak sıcak denizlere inmek olduğunu söyleyebiliriz.

Osmanlı devletini parçalamak için Fransız ihtilalinin sonucunda ortaya çıkan milliyetçilik ve özgürlük olgularını kullanan ve Osmanlı devleti içindeki azınlıkları isyan ettiren Rusya’ya şimdilerde, Ortadoğu adına bir kurtarıcı gözüyle bakmak ise biraz saflık olur. Bunun yanında biliyoruz ki, ABD istemediği müddetçe Ortadoğu'da yaprak kımıldamaz. ABD istemediği müddetçe de, Türkiye Rusya yakınlaşması gerçekleşemez. Kısacası kendi politikalarını yürütme çabasında olan kan emici sülükler Ortadoğu toprakları üzerinde “çıkar çatışmasına girmiş” değiller, ABD’ye rağmen pastadan fazla pay kapamayacaklarını bildikleri için de “model ülkeler” gibi işbirliği içerisine bölgeyi ve insanını vurmaktadırlar!.. Yeni bir ‘Dünya Savaşı’na gerek yok, savaş zaten durmaksızın sürüyor. Türkiye’nin üzerine düşen, milli politikalarını bir an evvel hayata geçirmek... Peki ama gerçekten milli politikamız var mı?! Kendinizi yormayınız, yok deyiverin, rahatlayın!!!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap