A+ A-
Yorum
10

Türkiye ve Dünya'da neler oluyor?

Yayın Tarihi: 15.10.2023 - 12:51 | Güncelleme Tarihi: 15.10.2023 - 12:49
Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

Güne Başlamadan Tek Tıkla Türkiye ve Dünya Gündemi İşte Bu Haberde 

Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

IRAK'IN KUZEYİNDE 6 PKK'LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ


Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde tespit edilen 6 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklandı.

ERDOĞAN: ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DEPREM KONUTLARININ HAK SAHİPLERİNE TESLİMİNE BAŞLAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'ta düzenlenen EXPO 2023'e gönderdiği video mesajda, "İnşallah önümüzdeki aylardan itibaren depremkonutlarının hak sahiplerine teslimine başlayacağız. EXPO 2023'ün şehrimizin ekonomik, kültürel, ticari ve sosyal hayatına ciddi katkıları olacağına inanıyorum" dedi.

ABDULLAH GÜL: KÜRT MESELESİNİ TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ÇERÇEVESİNDE ÇÖZSEYDİK, MESELENİN BÖLGESEL BOYUTLARA VARMASINI ÖNLEYEBİLİRDİK

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Mustafa Kemal Paşa’nın daha 1923’lerde İzmit konuşmasında dikkati çektiği Kürt meselesinin, büyük bir özgüven içinde daha kapsamlı demokratik ve temel hak ve özgürlükler çerçevesinde çözümünü gerçekleştirebilseydik, bütün vatandaşlarımızın ülkeye aidiyet ve sadakatini pekiştirir ve meselenin bölgesel boyutlara varmasını, böylece uluslararası güçlerin oyunu haline gelmesini engelleyebilirdik" dedi.

BAHÇELİ: İSRAİL'İN AKLINI BAŞINA ALMASI, AMERİKALI DAYILARINA GÜVENMEMESİ LAZIM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail - Hamas savaşıyla ilgili olarak, "Gazze'de insanlık dışı bir muameleyle karşı karşıya bırakılmıştır. Su yok, elektrik yok. Dünya bu olayları seyretmektedir" dedi. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsrail-Filistin politikasını desteklediklerini belirtti.

KILIÇDAROĞLU, AMASRA MADEN FACİASININ BİRİNCİ YILINDA KONUŞTU: YÜREĞİ YANIK ANNELER, AİLELER ADALET İSTİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amasra maden faciasının birinci yıldönümünde, Amasra’da yapılan Madenci Anma Mekânı ve Cumhuriyet Meydanı’nın açılış töreninde, “Acılar hala taze. Aileler adalet istiyorlar. Adaleti bulmanın yolu yargı dediğimiz mekanizmanın iyi çalışması ve adaletsizliği yaratanların da yargının önüne çıkarılmasıdır. Eğer bunu yapmazsanız, adaleti gerçekleştiremezsiniz. Yüreği yanık anneler, aileler adalet istiyorlar. Biz elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Adalet gerçekleşinceye kadar” dedi.

AMASRA MADEN FACİASININ BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜ… İKİ BAŞMÜFETTİŞ, FACİADAN ÖNCEKİ SON DENETİMDEN BİR GÜN ÖNCE PATLAMA SINIRINA YAKLAŞAN METAN GAZI SEVİYESİ İÇİN “HAVALANDIRMA ÖLÇÜM DEĞERLERİ UYGUN” RAPORU TUTMUŞ

Amasra’da, 43 maden işçinin yaşamını yitirdiği facianın birinci yıl dönümü… Ocakta denetimle görevli iki başmüfettişin “ihmal” iddiasıyla soruşturulması talebinin reddi yönündeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kararı yargıdan döndü. Danıştay Birinci Daire’nin kararıyla, faciadan dört gün önce denetimlerini sonlandıran başmüfettişlerin, denetimden bir gün önce ocaktaki metan gazı seviyesinin patlama sınırına yaklaşmasına rağmen “havalandırma ölçüm değerleri uygun olduğu” yönünde rapor tuttuğu ortaya çıktı.

ERBAKAN: İNCİRLİK, KÜRECİK ÜSSÜ DERHAL KAPATILMALI VE İSRAİL ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SINIR DIŞI EDİLMELİ

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin "Bu zulme açıkça destek veren ABD'nin İncirlik Üssü ve Kürecik Radar Üssü’nün derhal kapatılması gerekir" dedi.

İMAMOĞLU: MUHALEFET OLARAK HALKIMIZIN BEKLENTİLERİNE CEVAP VEREMEDİK; GÜÇLÜ, YENİ BİR SİYASET GEREKİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB ülkeleri Türkiye büyükelçilerini ağırladı. İmamoğlu konuşmasında muhalefet olarak beklentilere cevap veremediklerini söyledi.

ÖZGÜR ÖZEL: "BU ÜLKENİN CANLARI VE CAN YOLDAŞLARI TEK ADAMA DA ONUN ZULMÜNE DE TESLİM OLMAYACAK"

CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan Adayı Özgür Özel, İstanbul'da düzenlenen Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali'nde; "Elbette mutsuzuz, elbette biz öyle bir mayıs ve böyle bir ekim hayal etmemiştik... Bu ülke, bu ülkenin sosyal demokratları, bu ülkenin çağdaş insanları, özgürlükçü, laik insanları, bu ülkenin canları ve onların can yoldaşları bir tek adama da onun zulmüne de teslim olmayacak ve inanın ki korktuğumuz olmayacak çünkü asla karanlık aydınlığı yenemez" dedi.

SEZGİN TANRIKULU: AKP, DARBE GİRİŞİMİNİ BAŞKA HUKUKSUZLUKLARA ZEMİN HAZIRLAMAK İÇİN KULLANARAK OHAL'İ İLAN ETTİ

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Adalet ve Kalkınma Partisi darbe girişimini başka hukuksuzluklara zemin hazırlamak için fırsat olarak kullanarak OHAL’i ilan etti ve binlerce kamu çalışanını, binlerce insanı işinden gücünden etti, ölüme, açlığa, yoksulluğa mahkum etti" dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA: “YEŞİL SOL PARTİ MİLLETVEKİLİNİN ARACINDA 2 TERÖRİST YAKALANDI”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Ağrı’da gerçekleştirilen operasyonda sınır ötesine geçmek üzereyken yakalanan iki PKK’lı teröristin HDP’li vekilin aracıyla bölgeye getirildiğinin tespit  edildiğini ve Ağrı Yeşil Sol Parti Milletvekili Heval Bozdağ hakkında soruşturma evrakının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğini açıkladı.

YSP'DEN İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA'YA YALANLAMA: ALGI OPERASYONU YAPIYOR

Yeşil Sol Parti, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın örgüt üyesi olduğunu söylediği kişilerin partili milletvekili Heval Bozdağ’ın aracı ile sınır dışına çıkartılmaya çalışıldığı yönündeki iddialarını yalandı.

EKONOMİ DÜNYASINDA NELER KONUŞULUYOR?

BAKAN IŞIKHAN: EMEKLİ MAAŞLARINDA YENİDEN DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPARAK GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye yapılacak ocak zammına ilişkin olarak "İnşallah yılbaşı itibarıyla da maaşlarda yapılacak iyileştirmelere dair yeniden bir durum değerlendirmesi yaparak gereken adımları atacağız" dedi.

IMF ÜLKELERİ FONUN "KREDİ KAYNAKLARINI" ARTIRMADA ANLAŞTI

Uluslararası Para Fonuna (IMF) üye ülkelerin, yıl sonuna kadar fonun kredi kaynaklarında "anlamlı bir artış" yapılması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

BOTAŞ, RUSYA'YA OLAN DOĞAL GAZ BORCUYLA İLGİLİ HABERLERİ YALANLADI

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, Türkiye'nin Rusya'ya olan doğal gaz borcunun 27,5 milyar dolar düzeyine çıktığı ve bu borcun yapılandırılması için müzakereler yürütüldüğü haberlerinin asılsız olduğunu bildirdi.

ÖZEL BANKA SANDIKLARI ÜZERİNDEN EMEKLİ OLANLAR DA “5 BİN LİRALIK İKRAMİYEYİ” ALAMAYACAK: “DEVLETİ YÖNETENLER, MECLİS'TE YER ALAN MİLLETVEKİLLERİ; 17 BANKADAN EMEKLİ MAAŞI ALANLARI MAĞDUR ETMEYİ ORTADAN KALDIRMALI”

Özel bankaların sandıkları üzerinden emekli olanların da çalışan emekliler gibi tek sefer için verilecek 5 bin lira ikramiyeyi alamayacakları öğrenildi. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çeken Yapı Kredi Bankası Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği'nden Ali Alphan, “Devlet, bize de özel emekli sandığından emekli olduğumuz için bir ayrımcılık yapıyor. Adaletli bir sistemle karşı karşıya değiliz. 65 yaş üstü insanları devlet de işveren de yük olarak görüyor. Hem sağlık açısından hem maliyet açısından. Devleti yönetenler, Meclis'te yer alan milletvekilleri; 17 bankadan emekli maaşı alanları mağdur etmeyi ortadan kaldırmalılar. Biz öksüz, yetim bırakıldık" dedi.

DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

İSRAİL KARA HAREKÂTINA HAZIRLANIYOR


İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, Gazze Şeridi dışındaki İsrailli piyadeleri ziyaret etti ve askerlere hitaben "Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Bir sonraki aşama geliyor." ifadelerini kullandı.

NEW YORK TİMES: İSRAİL'İN GAZZE'YE KARA HAREKÂTI BU HAFTA SONU BAŞLAYACAKTI; HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE ERTELENDİ

İsrail'in Gazze'ye normal şartlarda Gazze'ye yönelik kara harekatını bu hafta sonu başlatmayı planladığı ancak hava şartları nedeniyle saldırının ertelendiği ifade edildi.

BAKAN FİDAN, MISIR'DA: GAZZE'DEKİ 30 TÜRK VATANDAŞIMIZIN TAHLİYESİNİ BAŞARDIK, SINIR KAPISI KAPALI, ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri ile ortak basın toplantısında konuştu. Fidan, "(Gazze'de) yaklaşık 300 civarında çifte uyruklu Türk vatandaşımız bulunmakta. Bunun 30'unun tahliyesini başardık ama sınır kapısı kapalı olduğu için çalışmalarımız halihazırda devam etmekte. Bunların listesi gerek İsrail tarafında gerek Mısır tarafında ilgili makamlara verildi. Çalışmalarımız bu konuda devam ediyor" dedi.

BAKAN FİDAN: İSRAİL'İ ULUSLARARASI HUKUKA BAĞLI KALMAYA DAVET EDİYORUZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, "Çatışmanın yayılması önlenmeli. İsrail'i uluslararası hukuka bağlı kalmaya davet ediyoruz." dedi.

HAMAS ESKİ SİYASİ BÜRO ŞEFİ HALİD MEŞAL: OPERASYONU TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİK, İLK BAŞTA KİMİN YAPTIĞINI BİLMİYORDUK

Hamas'ın eski siyasi büro başkanı ve mevcut dış ilişkiler sorumlusu Halid Meşal, Habertürk’e Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı saldırısını nasıl öğrendiğini anlattı: "Tek başımaydım, sabah namazından çıkmıştım. Haber geldi ve televizyonlar paylaştı, biz de bu şekilde haberdar olduk. İlk başta kimin yaptığını bilmiyorduk, sonrasında detayları biz de öğrendik. Sonrasında da Hamas üyeleri toplantıya çağrıldı."

REUTERS: SUUDİ ARABİSTAN, İSRAİL İLE NORMALLEŞME ANLAŞMASINI SAVAŞ NEDENİYLE ASKIYA ALDI; RİYAD'IN İLK TEMASI İRAN'LA OLDU

Suudi Arabistan'ın ABD destekli İsrail ile ilişkileri normalleştirme planlarını rafa kaldırdığı ve dış politika önceliklerini hızla gözden geçirdiği iddia edildi. Öte yandan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ilk telefon görüşmesini İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaparken, Riyad bölgede şiddetin daha da artmasını önlemeye çalışıyor.

ABDULLAH GÜL, ULUSLARARASI KURULUŞLARI ELEŞTİRDİ: GAZZE'DE BİNLERCE SİVİLİ ÖLDÜREN BİR ÖRGÜT DEĞİL, DEVLET!

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail-Hamas arasında yaşanan savaşla ilgili olarak, "Gazze'de binlerce çocuğu, kadını, sivil insanı öldüren bir örgüt değil, bir devlet. Bu devlet Birleşmiş Milletler'e üye olan bir devlet ve bu devlet uluslararası hukuk tarafından kendisini bağlı hissetmesi gereken bir devlet. Bütün dünyanın gözü önünde bu katliamları yapıyor. Onun için bu hem uluslararası kuruluşlar için hem de bütün insanlık için büyük bir üzüntü kaynağı, büyük bir rezalet, büyük bir vicdansızlık" dedi.

SURİYE - IRAK SINIRINDA İRAN DESTEKLİ GRUPLARA HAVA SALDIRISI YAPILDI

Suriye'nin Irak sınırına yakın El Bukemal ilçesinde, Şam yönetimi saflarında yer alan İran destekli gruplara hava saldırısı düzenlendi. aidiyeti bilinmeyen hava araçları, Deyrizor iline bağlı El Bukemal ilçesinde İran destekli grupların bulunduğu noktalara saldırı gerçekleştirdi.

GAZZE’DE SU TÜKENDİ, İSRAİL BİR GÜNDE 324 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ, CESETLER DONDURMA DOLAPLARINDA SAKLANIYOR

İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve yaşanan trajedisinin boyutu büyüyor. BM, Gazze'de suların tükendiğini duyurdu. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail hava saldırıları sonucunda son 24 saatte 324 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'de 1,300 ölü, 3,400 yaralı. Gazze'de 2,215 ölü, 8700 yaralı var. Gazze’deki hastanelerde yer kalmaması nedeniyle Filistinlilerin cesetleri dondurma dolaplarında saklanıyor.

HAMAS'IN ÖLDÜRDÜĞÜ ABD'LİNİN, İSRAİL'İN GAZZE OPERASYONLARINI PROTESTO ETTİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Hamas'ın önceki hafta sonu İsrail'e düzenlediği saldırıda ölen 27 Amerikalı arasında İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını protesto eden Minnesotalı bir kadın da var.

FİLİSTİNLİLERDE ‘İKİNCİ NAKBA’ ENDİŞESİ: İSRAİL UÇAKLARLA HARİTA ATTI, 50 BİN KİŞİ ŞİFA HASTANESİ ÇEVRESİNE SIĞINDI

İsrail, kara operasyonuna hazırlandığı Gazze’deki 1.1 milyon Filistinliden Gazze Şeridi’nin güneyine gitmesini istedi. İsrail’in uçaklarla attığı Arapça bildirilerde Gazze’de belirlenen güvenli bölge haritada gösteriliyor. 1948’de Nakba (Büyük Felaket) adı verilen göçlerle köyleri ve şehirlerinden zorla çıkartılarak Gazze’deki mülteci kamplarına gelmiş Filistinliler, bir kere daha göç etmek istemiyor. Güvenli bölgeye gidenler kadar evlerinde kalmayı tercih edenler de var. 50 bini aşkın Filistinli ise İsrail tarafından vurulmayacağı düşüncesiyle Gazze’deki Şifa Hastanesi’nin çevresinde toplandı.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANI'NDAN, GAZZE'DE HASTA VE YARALILARIN KORUNMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in saldırılarında 28 sağlık çalışanının öldüğünü ve onlarcasının yaralandığını belirterek, uluslararası topluma sağlık personeli ile hasta ve yaralıların korunması çağrısında bulundu.

UCM BAŞSAVCISI: CENEVRE KONVANSİYONLARI VE ROMA STATÜSÜ ÇOK AÇIK, SİVİLLER HEDEF ALINAMAZ

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail - Hamas savaşına ilişkin, "Cenevre Konvansiyonları ve Roma Statüsü çok açık, siviller ve sivil unsurlar hedef alınamaz" dedi.

BM'DEN GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ TESİSLERİNE SIĞINAN SİVİLLERİN KORUNMASI ÇAĞRISI: SAVAŞIN KURALLARI VARDIR

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail'e Gazze Şeridi'ndeki tesislerine sığınan tüm sivillerin korunması çağrısı yaptı.

JACİNDE ARDERN’İN SOL PARTİSİ HEZİMETE UĞRADI, İKTİDARA MUHAFAZAKÂRLAR GELDİ

Muhafazakar iş adamı Christopher Luxon'ın liderliğindeki Ulusal Parti, Yeni Zelanda seçimlerinden galip çıktı. Bu gelişmeyle birlikte, çoğunluğu Jacinda Ardern'in başbakanlığında geçen altı yıllık İşçi Partisi iktidarı sona erdi. Açılan sandıklara göre Luxon liderliğindeki Ulusal Parti oyların yaklaşık %40'ını aldı. Ardern’in Ocak ayında görevi bırakmasından sonra Başbakan olan Hipkins liderliğindeki İşçi Partisi oylarının yarısını kaybetti ve %25'in biraz üzerinde oy aldı. Ulusal Parti'nin liberteryen ACT Partisi ile ittifak kurması bekleniyor.
 

Muhabir/Editör:Hamdi Usta