SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

18 Kasım 2023 Cumartesi - 10:36




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

ERDOĞAN’DAN      SCHOLZ’UN      YANINDA     HAMAS     SORUSUNA     TEPKİ:      “ALMANYA,
EUROFİGHTER VERİR VEYA VERMEZ, BİZİ BUNUNLA TEHDİT EDEMEZSİNİZ”


Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile ortak basın toplantısı Alman gazetecinin “Hamas’ı nasıl kurtuluş örgütü olarak tanımlayabilirsiniz? Türk-Alman ilişkilerini tehlikeye atmış olmuyor musunuz? Almanya, Eurofighter talebinizi kabul edecek mi?” sorusuna cevap verdi: “Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçağı üreten sadece Almanya mı? Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin.”
 
ERDOĞAN İLE ALMAN MEVKİDAŞI STEİNMEİER'DEN, FİLİSTİN'DE ATEŞKESİN SAĞLANMASI VE İNSANİ YARDIMLARIN ULAŞTIRILMASI İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMA KARARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, iki devletli yapının kalıcı barışın tek çözümü olduğu konusunda aynı fikirde olduklarını belirtirken, ateşkesin sağlanması ve insani yardımların bir an önce bölgeye ulaştırılması için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırılarının artık sonlandırılması gerektiğini ve insan hakları ihlallerine karşı tüm dünyadan gelecek tepkinin önemli olduğunu ifade etti.
 
AKŞENER: “GAZZELİLERİ ORADAN NE BİZİM ÜLKEMİZE NE DE BİR BAŞKA ÜLKENİN TOPRAKLARINA GÖNDERMEYİN AKSİ TAKDİRDE İSRAİL ORAYI İŞGAL EDER DİYORUZ”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Gazze’de yaşananlar son derece yanlış tekrar saymıyorum ama oradaki insanların rahat etmesini, canlı kalmasını, sağlıklı olmasını sağlamak birinci görev, dünyayı bu konuda ayağa kaldırın diplomasi yapın ama Gazzelileri oradan ne bizim ülkemize ne de bir başka ülkenin topraklarına göndermeyin aksi takdirde İsrail orayı işgal eder diyoruz. Biz bunu diyoruz onlar ne anlıyor. İsrail yanlısı ilan ettiler beni ben böyle bir ahmaklık, ahmaklık değilse böyle bir hainlik görmedim” dedi.
 
AKŞENER, YARGITAY'IN AYM KARARINI DEĞERLENDİRDİ: KİM YAPARSA YAPSIN BUNUN ADI DARBEDİR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki krize ilişkin, "Anayasa Mahkemesi'nin kararını beğenmeyebiliriz, paylaşmayabiliriz, doğru bulmayabiliriz ama uygulanmaması mümkün değil. Beğenmediğiniz maddeleri değiştirinceye kadar uymak zorundasınız. Aksi takdirde Anayasa'yı askıya almış olursunuz ki bunun adı da kim yaparsa yapsın darbedir" dedi.
 
AKŞENER’DEN DİNK’İN KATİLİ SAMAST’IN TAHLİYESİNE TEPKİ: “HAKİKATEN VİCDANLARI YARALAMIŞTIR. DOĞRU BULMADIĞIMI İFADE ETMEK İSTERİM. YANİ SONUNA KADAR CEZASINI ÇEKMELİYDİ”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, cezaevinde tutuklu olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi’nin kararını beğenmeyebiliriz, paylaşmayabiliriz, doğru bulmayabiliriz ama uygulanmaması mümkün değil" dedi. Akşener, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliyesine ilişkin; “Pek çok vicdanı orta noktada toplayan katletme eylemi bu. Dolayısıyla caydırıcılığın muhafaza edilmesi lazımdı. Hakikaten vicdanları yaralamıştır. Dolayısıyla da doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Yani sonuna kadar cezasını çekmeliydi” diye konuştu.
 
RAKEL DİNK İLK KEZ KONUŞTU: “BİR KEZ DAHA ADALETSİZLİĞİ YÜZÜMÜZE ÇARPIP, YASIN EN AĞIR GÜNLERİNE GERİ YOLLADILAR BİZİ”

Rakel Dink, Ogün Samast’ın tahliye olmasından sonra ilk kez Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği Cumhuriyetin 100. Yılında Azınlık Hakları Konferansında konuştu: “Biz zaten yıllardır katillerle aynı havayı soluyoruz. Dink'in ölüm emrini verenlerin aramızda dolaştığını biliyoruz zaten. Bir kez daha adaletsizliği yüzümüze çarpıp, yasın en ağır günlerine geri yolladılar bizi. Mesele hiçbir zaman şu ya da bu kişinin 3-5 yıl fazla ya da az ceza alması değildir. İlk günden beri karanlığın sorgulanması gerektiğini söyledik. Bu davada adaletin yerini bulması ülkenin demokratikleşmesi için olmazsa olmazdır dedik.”
 
ÖZGÜR ÖZEL: BU DEVLETTE, GÜVERCİN KATİLLERİNE VE O KATİLİN SIRTINI SIVAZLAYANA, GÜNÜ GELİNCE SERBEST BIRAKANA NEFES ALDIRIRSAM NAMUSSUZUM

Özel, "Bundan sonra o derin yapı şunu bilsin. Enselerindeyiz. Bundan sonra onlar bizle değil, biz onlarla uğraşacağız. Onları bu devletin kökünden kazımak için -hani dediniz ya ‘Çok çalışıyorsunuz’- beni kırbaçladılar, iki kat çalışacağım. CHP, önce seçimleri kazanıp bu devletin başına geçecek. Sonra CHP, bu devleti gerçek bir hukuk devleti haline getirecek. Bu devlette, güvercin katillerine ve o katilin sırtını sıvazlayana, günü gelince serbest bırakana nefes aldırırsam namussuzum" dedi.
 
ÖZEL'DEN İYİ PARTİ'YLE 'İTTİFAK' YANITI: 'TÜM TÜRKİYE'NİN KAZANÇLI ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜRÜM'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DİSK tarafından "Vergide Adalet, Gelirde Adalet" talebiyle düzenlenen yürüyüşe destek oldu. Özel, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. CHP lideri İYİ Parti'yle ittifak süreciyle ilgili, "Ben Sayın Akşener ile Özgür Özel'in yapacağı müzakereden İYİ Parti'nin, CHP'nin, muhalefetin ve tüm Türkiye'nin kazançlı çıkacağını düşünürüm" dedi.
 
ÖZGÜR ÖZEL’DEN BAKAN IŞIKHAN’A “YOKSULLUK” TEPKİSİ: “SAYIN BAKAN’I ALMAN BAKANLARIN BİNMEDİĞİ MERCEDES’TEN İNİP BİR PAZARIN DAĞILDIĞI DAKİKALARDA PAZAR YERİNDE GEZMEYE DAVET EDİYORUM”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) “Vergide adalet gelirde adalet” yürüyüşüne destek verdi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın “Ülkemizde aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi yok" sözlerine “Biz Türkiye’de bir derin yoksulluğun olduğunu biliyoruz. Geçmişteki orta direk fakirleşti, fakirler derin yoksulluğun pençesinde ve sürünüyorlar. Sayın Bakan’ı dünyanın en pahalı, Alman bakanların binmediği Mercedes’ten inip bir pazarın dağıldığı dakikalarda pazar yerinde gezmeye davet ediyorum” tepkisini gösterdi.
 
KURTULMUŞ: BU SOYKIRIM TESADÜFEN BU NOKTAYA GELMEMİŞTİR

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Filistin'de artık 42'nci gününe gelinen bu insanlık ayıbı 'adını da açık koymak lazım bazıları isterse çekinsin bu adı koymaktan, biz açık söylüyoruz' bu artık katliamı da aşmış soykırımdır" dedi.
 
BARIŞ PEHLİVAN TAHLİYE EDİLDİ

3 aydır cezaevinde bulunan gazeteci Barış Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verildi. Pehlivan cezaevinden tahliye edildi.
 
RTÜK’TEN YEDİ TELEVİZYON KANALINA CEZA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, üst kurulun bugünkü toplantısında, oyçokluğu ile Tele 1, Halk TV, Flash Haber, KRT TV, FOX TV, Star TV ve Show TV’ye idari para cezası verildiğini açıkladı.
 
TİP’Lİ SERA KADIGİL’İN “ANDIMIZ” ÇIKIŞINA TEPKİLER: “HER SABAH VATAN PARTİLİLER GİBİ BİR OKULUN ÖNÜNDE ANDINIZI OKUYABİLİRSİNİZ”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında, TİP milletvekili Sera Kadıgil’in Bakan Yusuf Tekin’i eleştirirken söylediği “2013 senesinde Sayın Yusuf Tekin Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı oluyor. Aynı sene tesadüf Andımız kaldırılıyor” sözleri tepki çekti. Ferhat Encu: “Her sabah Vatan partililer gibi bir okulun önünde andınızı okuyabilirsiniz.” Reha Ruhavioğlu: “Bir sabitesi olmayıp muhalif hamasetle var olabilen siyasetçi örneği: Dün Hrant Dink anması, bugün andımız taraftarlığı.” Nurcan Baysal: “Bizim çocuklarımız her sabah varlıklarını sizin çocuklarınıza armağan etmeye mi devam etseydi?”
 
BAKAN YERLİKAYA: “ŞEHİRLERİMİZ EN KISA SÜREDE SUÇ YAPILARININ TAMAMINDAN TEMİZLENECEK”

İzmir’de “Türkiye’nin Huzuru” toplantısına katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Türkiye yüzyılında; teröre, onların iş birlikçilerine, zehir tacirlerine, organize suç örgütlerine, suçta kibirlenenlere yer yoktur. Kim olursa olsun, bu yapıların hiçbiri devletimizden ve aziz milletimizden güçlü değildir” diye konuştu. Suçlulara çağrı yapan Yerlikaya, “Sizleri yakalayıp adalete teslim etmek aziz milletimize en büyük borcumuzdur. Sizler için tek seçenek ise teslim olmaktır” ifadelerini kullandı. Yerlikaya, “Milletimizin hiçbir ferdi endişe etmesin, şehirlerimiz suç yapılarının tamamından en kısa zamanda temizlenecektir” dedi.
 
BAKAN YERLİKAYA'DAN "SUÇ ÖRGÜTLERİ" BİLANÇOSU: 150 GÜNDE İZMİR'DE 41 OPERASYONDA 184 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI, 66'SI TUTUKLANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 150 günde İzmir'de organize suç çetelerine yönelik 41 operasyon düzenlendiğini belirterek, "184 şüpheli şahıs gözaltına alındı. 66 şüpheli şahıs tutuklanmıştır." dedi.
 
DİLAN VE ENGİN POLAT SORUŞTURMASINDA AVUKAT AHMET GÜN İTİRAFÇI OLDU: SAHTE FATURALARI ANLATTI

Polat ailesi soruşturmasında tutuklanan avukat Ahmet Gün etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyerek dün savcıya ifade verdi. Ahmet Gün'ün 3 saat süren ifadesinde sahte faturalar hakkında bilgi verdiği öğrenildi.
 
ZEREN ERTAŞ'IN KYK YURDUNDA ÖLÜMÜNE SEBEP OLAN ASANSÖR KAZASIYLA İLGİLİ BİR MÜHENDİS TUTUKLANDI

Aydın'da üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın ölümüyle sonuçlanan yurt binasındaki asansör kazasına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan mühendis tutuklandı.
 
TARIM BAKANI: 2030'DA SU KITLIĞI ÇEKEN ÜLKELER ARASINDA GİREBİLİRİZ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "2030'da su kıtlığı çeken ülkeler arasında girebiliriz. Su verimliliğini milli politika haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
 
BAKAN TUNÇ DUYURDU: 6 ŞUBAT DEPREMİNDEN ETKİLENEN BİNALARIN HASAR TESPİTİ VE YIKIM KARARI DAVALARI, 168 GÜNDE TAMAMLANACAK

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde hasar tespitleri ve yıkım kararlarına ilişkin idari yargılama usulüne geçici bir maddenin ilave edildiğini söyledi. Tunç, bu madde ile normal süreçte 750 günde bitecek davaların 168 günde tamamlanacağını belirtti.
 
TÜRKİYE-ALMANYA KÜLTÜRFORUMU SÖZCÜSÜ OKKAN: ERDOĞAN'IN BERLİN ZİYARETİ, ALMANYA AÇISINDAN BİR İKİYÜZLÜLÜK ÖRNEĞİ

Frankfurter Rundschau gazetesine bir söyleşi veren Okkan, Erdoğan'ın Berlin'e gelmesinden memnun olmadığını söyleyerek, "Bu ziyaretin Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki 'talihsiz göç anlaşması'nı pekiştirmeyi ve Erdoğan'ın ülke içindeki konumunu güçlendirmeyi amaçladığını" dile getirdi.

EKONOMİ GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

3 YIL SONRA BİR İLK: TÜRKİYE’NİN RİSK PRİMİ 350 BAZ PUANIN ALTINA İNDİ

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), geçen günlerde 364 puana gerilemişti. Bugünkü gelişmeyle CDS, 36 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 348,2 puan oldu. Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) 14 Temmuz 2022 tarihinde en yüksek seviyesini görerek 900 puanı geçmişti. Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor.
 
TÜİK: ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE İŞSİZLİK YÜZDE 22,5 OLDU

TÜİK, temmuz-eylül dönemi iş gücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye'de işsizlik oranı, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,5 puanlık azalışla yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 22,5 oldu.
 
MEHMET ŞİMŞEK: 11 AYDA 7.5 MİLYAR DOLAR DIŞ KAYNAK SAĞLANDI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu yıl kasım itibarıyla proje finansmanı amacıyla sağlanan dış kaynak miktarı 7.5 milyar dolara ulaştı" dedi.
 
BAKAN ŞİMŞEK: ENFLASYON VE CARİ AÇIKTA KALICI DÜŞÜŞ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz" dedi.
 
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: TEK HANELİ RAKAMLARA 2026'DA İNŞALLAH ULAŞACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonda tek haneli rakamlara 2026 yılında ulaşılacağını söyledi.
 
ENFLASYON BEKLENTİSİNDE DÜŞÜŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kasım ayı beklenti anketinde yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 68.01'den yüzde 67.23'e geriledi. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi de ekim ayındaki yüzde 45.28 seviyesinden yüzde 43.94'e düştü. Katılımcıların yılsonu doları/TL beklentisi ise 30,05 TL'den 30,00 TL'ye düştü.
 
MEVDUAT FAİZLERİ YÜZDE 46'YA DAYANDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre 10 Kasım haftasında 3 aya kadar vadeli mevduatlarda ortalama faiz yüzde 45,9 olarak kaydedildi.
 
SANAYİ BAKANI: TOGG, 2025'TE AVRUPA YOLLARINDA OLACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerli ve tamamen elektrikli otomobili Togg'un 2025 yılında Avrupa yollarında görüleceğini söyledi.
 
BAKAN URALOĞLU: ZENGEZUR KORİDORU'NUN YAPIMI 2024'ÜN İLK AYLARINDA BAŞLAYACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak Zengezur Koridoru'nun Türkiye tarafında bulunan 224 kilometrelik hattın yapım çalışmalarına 2024 yılının ilk aylarında başlanacağını söyledi.
 
BAKAN URALOĞLU: SÜPER HIZLI TREN YAPTIĞIMIZDA ANKARA İLE İSTANBUL ARASI 85 DAKİKA OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Çorum'dan Ankara'ya yaklaşık 1,5 saatte hızlı tren hattıyla gidilecek. Oradan İstanbul, şimdilik 4 saat ama orada süper hızlı tren yaptığımızda Ankara ile İstanbul arası da 85 dakika olacak" dedi. Uraloğlu, AK Parti Çorum İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında kentin ihtiyaçlarını bildiklerini ve buna göre çalışmalar yaptıklarını söyledi.
 
CHP'Lİ ZEYBEK, HIZLI TREN BİLETLERİNE GELEN ZAMMI SORDU; BAKAN URALOĞLU, ÖNERGEYİ SADECE DOLULUK ORANLARINI VEREREK CEVAPLADI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in, hızlı tren biletlerine gelen zamla ilgili soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Doluluk oranı yüzde 90’ları aşan Yüksek Hızlı Trenler ile Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, İzmit, İstanbul, Konya, Karaman, Sivas, Kırıkkale, Yozgat illerimiz en hızlı şekilde birbirine bağlanmaktadır” demekle yetindi.
 
BAKAN BAYRAKTAR TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA KONUŞTU: AKKUYU SANTRALİ’NİN YAPILMASINDA NE GİBİ BİR PROBLEM VAR MERAK EDİYORUM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Akkuyu Santrali’nin yapılmasında ne gibi bir problem var merak ediyorum. Yani Rus santrali olması açısından mı kötü? Dolayısıyla bu santral, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre çalışan bir şirkettir. Dolayısıyla bundan rahatsızlık duymayalım. Bu ülkeye 25 milyar dolarlık bir yatırımı yapmış, siz şunu mu bekliyorsunuz yani: Yarın öbür gün canı sıkılırsa Rusya bu santrali alır götürür mü diye düşünüyorsunuz? Bu santral burada 60 yıl boyunca elektrik üretecek” dedi.
 
BAKAN IŞIKHAN'DAN ÇIRAK VE STAJYERLER SORUSUNA ÇELİŞKİLİ YANIT: TÜİK'TE ÇALIŞAN OLARAK GÖRÜNÜYORLAR AMA İŞE BAŞLAMA TARİHLERİ İLK İŞE GİRİŞ OLARAK KABUL EDİLEMEZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i stajyerler ve çıraklarla ilgili iki sorusuna çelişkili yanıtlar verdi. Bakan Işıkhan bir yanıtında çırak ve stajyerlerin TÜİK verilerinde çalışan olarak göründüğünü açıklarken, emeklilik haklarına konusundaki soruya çırak ve stajyerlerin eğitim aldığını bildirerek, “Çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihi aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır” dedi.
 
BP, TÜRKİYE’DEN ÇEKİLİYOR: 770 AKARYAKIT İSTASYONUNU PETROL OFİSİ’NE SATTI

1912’den beri Türkiye’de hizmet veren İngiliz yakıt devi BP (Britih Petroleum), Türkiye’den çekiliyor. Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu. BP’nin Türkiye’deki 770 akaryakıt istasyonunu satın alan Petrol Ofisi böylece ülke genelindeki istasyon sayısını 2 bin 705’e çıkartmış olacak.

DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BERLİN'DE ALMANYA'YA İSRAİL TEPKİSİ: BİZİM HOLOKOST GEÇMİŞİMİZ YOK, BORCU OLANLAR RAHAT KONUŞAMIYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bizim İsrail'e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Ama borçlu olanlar, rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik. Öyle bir durumumuz da yok." dedi.
 
İSRAİL ORDUSU, GAZZE'DE YERİNDEN EDİLMİŞ KİŞİLERİN YAŞADIĞI BİR OKULU BOMBALADI

Filistin devlet televizyonu, İsrail ordusunun Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nde yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı bir okulu bombaladığını açıkladı. Ölü ve yaralıların olduğu bilgisi verildi.
 
5 ÜLKE UCM'YE İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARININ SORUŞTURULMASI İÇİN BAŞVURDU

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının soruşturulması için GüneyAfrika, Bolivya, Bangladeş, Komorlar Devleti ve Cibuti'nin, başvuruda bulunduğunu duyurdu.
 
İSRAİL ASKERİ, TRT HABER EKİBİNİN KAMERASINI KIRDI

İsrail polisinin Kudüs'te bölgedeki gelişmeleri aktaran TRT Haber ekibinin kamerasını silah dipçiği ile kırdığı belirtildi. 
 
DÖRT SAATLİK ABD-ÇİN ZİRVESİ BİDEN’IN “DİKTATÖR” CEVABININ GÖLGESİNDE KALDI

Çin lideri Şi, San Francisco’daki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde Biden’la dört saat görüştü. Biden, Şi’ye gençken San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü manzaralı fotoğrafını gösterdi, Çin arabasını övdü. Ama Şi gittikten sonra tek başına çıktığı basın toplantısında bir gazetecinin “Şi'yi, hala diktatör olarak görüyor musunuz?" sorusuna “Evet, öyle. Bakın o, tamamen bizimkinden farklı bir yönetime dayanan, komünist ülkeyi yöneten adam olması anlamında diktatör" cevabını verince Pekin’i kızdırdı
 
İSRAİLLİ REHİNELERİN AİLELERİNDEN ERDOĞAN’A MEKTUP: “KORKUNÇ BİR ACI ALTINDAYIZ, SİZLERDEN REHİNELERİN DURUMUNU ÖĞRENMENİZİ TALEP EDİYORUZ”

İsrailli rehinelerin aileleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben bir mektup kaleme aldı: “Bölgenin büyük güçlerinden birinin lideri ve Orta Doğu'da geniş etkisi olan biri olarak büyük destekte bulunabileceğiniz eşsiz bir konuma sahipsiniz. (…) Bu yüzden sizlere tüm gücünüzle rehinelerin hayatta olup olmadığını öğrenmeniz, tıbbi ihtiyaçlarını karşılamak için aracı olmanız ve derhal salıverilmelerini sağlamak için sizden insani bir istekte bulunuyoruz.”
 
İSRAİL, ABD VE AB’NİN GAZZE’YE BARIŞ GÜCÜ GÖNDERME PLANINA YANAŞMIYOR

Bloomberg'ün haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Gazze Şeridi'nde barış gücü konuşlandırma planlarını destekleyerek İsrail'e baskıyı artıracak. Ama İsrail barış gücüne sıcak bakmıyor. Bölgede görev yapan iki Batılı diplomat, İsrailli yetkililerin Gazze'ye girecek herhangi bir dış kuruluşa güvenmediğini belirtiyor. BM ile ilişkileri gerilen İsrail, sahadaki herhangi bir askeri gücün İsrail dostu devletlerden oluşmasını talep ediyor.
 
İSRAİL’DE SON ANKETLER, BUGÜN SEÇİM OLSA NETANYAHU’NUN HEZİMETE UĞRAYACAĞINI GÖSTERİYOR

İsrail'de Channel 12'nin yaptığı ankete göre bugün seçim yapılsa, Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki mevcut hükümet koalisyonun Knesset'teki sandalye sayısı 64'ten 45'e düşüyor. Buna karşılık, Netanyahu karşıtı "değişim" partilerinin sandalye sayısının 70'e yükseleceği görülüyor. Ankete katılanların %41'i başbakan olarak Benny Gantz'ı tercih ederken, %25'i Netanyahu'yu tercih ediyor.
 
FİLİSTİN DEVLET TELEVİZYONU: İSRAİL ORDUSU GAZZE'DE YERİNDEN EDİLEN SİVİLLERİN SIĞINDIĞI OKULU BOMBALADI

Filistin devlet televizyonu ve resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre, İsrail ordusu, Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nde yerinden edilmiş kişiler için barınma merkezine dönüştürülmüş El-Felah Okulu'nu bombaladı. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi.
 
AB KOMİSYONU, X PLATFORMUNA REKLAM VERMEME KARARI ALDI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, sosyal medya platformu X'te reklam vermeme kararı aldı.
 
TÜRKİYE'NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ ÖNAL: İNSANLIK YAKIN TARİHTE BÖYLE BİR İNSANİ TRAJEDİ GÖRMEDİ

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları için "İnsanlık yakın tarihte böyle bir insani trajedi görmedi" ifadesini kullandı.
 
AMERİKA’DAKİ İSRAİL LOBİSİ, FİLİSTİN YANLISI MİLLETVEKİLLERİNİ SEÇTİRMEMEK İÇİN 100 MİLYON DOLAR AYIRDI

ABD’deki en güçlü İsrail lobisi olan Amerika İsrail Kamu İşleri Komitesi'nin (American Israel Public Affairs Committee, AIPAC), Filistin’e destek açıklamaları yapan Demokratik Partili yedi milletvekilini 2024'te yeniden seçtirmemek için lobi yapmakta kullanılacak 100 milyon dolara yakın bir bütçe ayırdığı iddia ediliyor. Hedefteki isimler arasında ilk Filistin kökenli Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib, Ilhan Omar de var. Habere Alexandria Ocasio-Cortez’den tepki: "ABD siyasetinde İsrail hükümetine yönelik neredeyse hiçbir eleştiri yok ama görünen o ki bu bile onlara yetmiyor. Filistinlilerin insan haklarına ve çoğu Amerikalının zaten desteklediği ateşkese inanan birkaç kişiyi yerinden etmek için 100 milyon dolar harcamak gerekiyor. En ufak muhalefeti bile kabul etmiyorlar."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap