A+ A-
Yorum
10

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Yayın Tarihi: 27.01.2024 - 10:20 | Güncelleme Tarihi: 27.01.2024 - 10:16
Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: UAD'NİN İHTİYATİ TEDBİR KARARINI DEĞERLİ BULUYOR, MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanında Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli bulduğunu ve memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
 
ERDOĞAN: BİR AN ÖNCE ABD'DEN GELECEK NETİCE F-16'LARIN TÜRKİYE'YE GÖNDERİLMESİ SÜRECİNİN BAŞLAMASINI İNŞALLAH SAĞLAYACAKTIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılımı protokolünün TBMM'de onaylanmasının ardından gündeme gelen F-16 tedarik sürecine ilişkin, "Biden, yazılı bir adeta talimatla gerek Temsilciler Meclisi'ne gerek diğer Meclis'e gönderdi. Onların da bir an önce bunu Meclislerinden çıkarması talebini onlara ifade etti. Orayı da bekliyoruz. Bir an önce oradan gelecek olan netice bizler için F-16'ların Türkiye'ye gönderilmesi sürecini ve bunun yanında tüm tamir, bakım bunlarla ilgili sürecin başlamasını inşallah sağlayacaktır. Bunu bekliyoruz. Dışişleri Bakanım şu anda yakın takipte, o da bu işin takibini yapıyor" dedi.
 
ERDOĞAN'A NATO MESAJI: KILIÇDAROĞLU KAZANIRSA, İSVEÇ'İ NATO’YA ALACAK DEDİN, SEN ALDIN

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Kılıçdaroğlu kazanırsa, İsveç'i NATO’ya alacak dedin, sen aldın. Kılıçdaroğlu kazanırsa, Kudüs düşer dedin, Filistin'e bombalar yağıyor. Kılıçdaroğlu kazanırsa, faizleri arttırır, nas var dedin; faizleri arttırdın, ekonomiyi batırdın. Kılıçdaroğlu kazanırsa, 15 Temmuz'u unutur dedin, B.A.E.'nin ayağına gittin. Türkiye'yi dünyanın mülteci kampına çevirdin" dedi
 
BAKAN GÜLER: ZAP'A ULAŞMAMIZ, ÖRGÜTTE PANİĞİ ARTIRDI

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Teröristlerin kalbi olan Zap'a ulaşmamız, örgütte paniği artırdı. PKK, hala kullanışlı aparat olduğunu göstermeye, varlığını ispat etmeye çalışsa da bu çabaları beyhudedir. Zira Mehmetçik'in çelikten yumruğu, her defasında daha ağır bir şekilde teröristlerin başına inecektir" dedi.
 
DEM PARTİ SÖZCÜSÜNDEN BAŞAK DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Başak Demirtaş'ın olası İstanbul adaylığına ilişkin, "Bir gün siyaset yapmak isterse, aday olmak isterse adres DEM Parti'dir." dedi. 
 
MHP'DE 55 BELEDİYE BAŞKANI ADAYI DAHA AÇIKLANDI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için Afyonkarahisar, Aksaray, Tekirdağ, Bolu ve Gümüşhane'nin ilçe ve beldelerinde adaylıkları kesinleşen 55 kişilik aday listesini açıkladı.
 
CHP 209 BELEDİYE BAŞKAN ADAYINI AÇIKLADI: ANTALYA BÜYÜKŞEHİR'E MUHİTTİN BÖCEK YENİDEN ADAY GÖSTERİLDİ

CHP Parti Meclisi'nde (PM), 8’i büyükşehir, 13 il olmak üzere 209 seçim çevresinde daha adaylar belirlendi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yeniden aday gösterilirken; Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cafer Pekdemir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Atlıhan Atila, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Azize Çeroğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hasan Süha Saral, Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Şükrü Şahar oldu.
 
ATAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BATTAL İLGEZDİ, CHP'DEN İSTİFA ETTİ: KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLEYENLER TEK TEK TASFİYE EDİLİYOR

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, CHP'den istifa ettiği bildirdi. İlgizde açıklamasında, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin son kurultayında Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler tek tek partimizden tasviye ediliyor" dedi.
 
YAVAŞ TRANSFERLERİ: POLATLI’NIN MHP’Lİ BAŞKANI CHP’YE GEÇTİ

CHP Genel Merkezi, Ankara’nın bazı ilçe belediye başkan adaylarını belirleme yetkisini Mansur Yavaş’a verdi. Yeniden aday gösterilmeyen MHP’li Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ile AK Parti’nin eski Nallıhan ilçe başkanı Ertunç Güngör CHP’den aday. Gölbaşı’nın MHP’li eski belediye başkanı ile İYİ Parti’nin Kızılcahamam ve Kalecik’teki eski ilçe başkanlarının aday olması CHP PM’ye sunulacak.
 
YÜCEL: ERDOĞAN ÜLKEYİ BATIRDI

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "9 ayda faiz de, enflasyon da düşmedi, aksine fırladı. 'Faiz sebep, enflasyon sonuç' gibi cin fikirleri olan Sayın Erdoğan, ülkeyi batırdı" dedi. 
 
EKREM İMAMOĞLU, MURAT KURUM'UN PROJELERİNİ YORUMLADI: “5 YIL ÖNCE İSTANBULLULARIN GÜNDEMİNE TAŞIDIĞIMIZ BİRÇOK PROJENİN YAN SANAYİ GİBİ ŞEKİL DEĞİŞTİRİP SERVİS EDİLMESİ"

İmamoğlu, Cumhur İttifakı Adayı Murat Kurum’un açıkladığı projelerle ilgili “Ben çok fazla bu tür konuşmaları farklı yönüyle izlerim. Yani acaba bir hazırlık var, iyi bir hazırlık mı biz de faydalanabilir miyiz? Ama büyük bir kısmının kes kopyala yapıştır gibi olması ilginç ve yanı sıra hani bizim 5 yıl önce İstanbulluların gündemine taşıdığımız birçok projelerin bir nevi böyle bir yan sanayi gibi şekil değiştirip servis edilmesi de ayrı bir tespitim...İstanbul'a çağ atlatacak diye söyledikleri Kanal İstanbul’u ağzına bile almamış olması bugün  baktığımızda yine halkı aldatmaya dönük bir yolculuğu tarifliyor. Bizim vatandaşımızı aldatamayacaklar” dedi.
 
AKP ANKARA ADAYI TURGUT ALTINOK: ANKARA ORMANLAR ŞEHRİ OLACAK, ESKİ IŞILTILI GÜNLERİNE DÖNECEK

AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, "Ankara, ormanlar şehri olacak. Ankara, yeşil bir başkent olacak. Ankara, eski parıltılı ve ışıltılı günlerine dönecek. Problemleri çok kısa bir dönemde çözeceğiz" dedi.
 
CHP’DE İZMİR KRİZİ BÜYÜYOR: “ÖZGÜR ÖZEL, İZMİR ADAYI İÇİN MYK’DAN YETKİ ALAMADI” İDDİASI

CHP’de 31 Mart seçimine giden süreçte İzmir adayının kim olacağına ilişkin düğüm yine çözülemedi. CHP lideri Özgür Özel’in İzmir adayını belirlemek için MYK’dan yetki istedi ancak alamadı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Ankara adaylarını belirlemek için partiden yetki aldı. Polatlı’nın yeniden aday gösterilmeyen MHP’li başkanı ve Nallıhan’ın eski AK Partili ilçe başkanı CHP’nin adayı oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut: "Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in, Parti Meclisi toplantımızda bazı il ve ilçeler için yetki istediği yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır." CHP MYK’sı ve PM’si, Pazartesi günü İzmir Büyükşehir ile ilçe adaylarını belirlemek için özel olarak toplanacak.
 
LÜTFÜ SAVAŞ TARTIŞMALARI | CHP YÖNETİMİ: ‘TARTIŞMALAR HATAYLILARI YANSITMIYOR, KAZANACAK’, TEPKİ GÖSTERENLER: “BİZ DEPREMDE CAN ÇEKİŞİRKEN ORTADA YOKTU”

CHP’de Lütfü Savaş tartışmaları devam ediyor. Parti yönetimi, Savaş’la ilgili kamuoyundaki değerlendirmelerin Hataylıların görüşünü yansıtmadığını ve Savaş’ın Hatay’ı kesinlikle kazanacağı düşünüyor. 6 Şubat depremlerinden sonra yaptığı “Kefen bile vermediniz” konuşmasıyla hatırlanan CHP geçen dönem Hatay milletvekili Suzan Şahin: “Bize düşen arkasında durmak ve kazandırmak. Kazanacağına da inanıyorum.” CHP’nin Hatay’daki aday adaylarından Ayhan Kara: “Aday anket formlarını akrabalarına doldurttular. Savaş 59 akrabasını istihdam etti.”
 
MUHARREM İNCE, PARTİSİNİN İSTANBUL KARARINI AÇIKLADI VE CHP’YE YÜKLENDİ; CHP’DEN CEVAP GELDİ: “MÜZAKERELER OLUMLU SONUÇLANSA BUNLARI ASLA SÖYLEMEZDİ”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, İstanbul'da kendi adaylarıyla seçime gireceklerini açıkladı. İnce, konuşmasının büyük kısmını CHP'ye yaptığı eleştirilere ayırdı: "Terör bildirisi meclise geldiğinde 'Ben AK Parti ile aynı A4'te olmam diyemezsin' terörle mücadeleye destek olacaksın", "CHP her gün DEM'lenirse nasıl ittifak kuracağım?", "Bizim Dersim diye bir vilayetimiz yoktur. Oradaki vilayetin adı Tunceli'dir. Kamer Genç bile Dersim demiyordu, Tunceli diyordu. Şeyh Said bir haindir nokta." CHP'den İnce'ye yanıt geldi: "Bugün yaptığı açıklamaların ve eleştirilerin müzakereler olumlu sonuçlansa idi asla yapılmayacağını biliyoruz."
 
ATAMA KARARLARI RESMİ GAZETE'DE... ADANA, IĞDIR VE SİİRT İL EMNİYET MÜDÜRLERİ DEĞİŞTİ

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre; Adana İl Emniyet Müdürü Doğan İnci'nin yerine Ahmet Hakan Arıkan, Iğdır İl Emniyet Müdürü Oğuzhan Yonca'nın yerine Erden Sakarya ve Siirt İl Emniyet Müdürü Hakan Yıldırımoğlu'nun yerine Necmettin Öztürk atandı.
 
EKONOMİ GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
BAKAN ŞİMŞEK'TEN İHRACATÇIYA KUR MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İhracatın ana belirleyicisi yurt dışı talep olup kurun önemli bir etkisi yoktur" paylaşımı yaptı. 
 
BAKAN KACIR: ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TÜRKSAT 6A'YI DA UZAYA GÖNDERECEĞİZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Önümüzdeki günlerde haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A'yı da uzaya göndereceğiz. Haberleşme uydularını geliştirebilen 10 ülkeden biri olacağız" dedi. 
 
BAKAN IŞIKHAN: EMEKLİLERİMİZ, BİZİM İÇİN HER ZAMAN BAŞ TACI OLMUŞTUR; REFAHI EN ÇOK HAK EDENLERİMİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Hiç kuşkusuz emeklilerimiz; bu refahı en çok hak edenlerimiz arasında yer almaktadır. Emeklilik insanın hayat yolculuğundaki en önemli noktalardan bir tanesidir. Ömürlerinin en verimli yıllarını; ailesi, ülkesi ve milleti için çalışarak, katma değer üreterek geçiren emeklilerimiz, bizim için her zaman baş tacı olmuştur” dedi. Işıkhan ayrıca, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş farklarının ilgili düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra bir hafta içinde yatırılacağını açıkladı.
 
GAYRETTEPE-KÂĞITHANE METROSU PAZARTESİ AÇILIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın son halkası olan 'Gayrettepe-Kâğıthane Metro Hattı' açılışını, 29 Ocak Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla gerçekleştireceklerini bildirdi. 
 
REKABET KURULU'NDAN İKİ GIDA ŞİRKETİNE SORUŞTURMA

Rekabet Kurulu, Bağdat Pazarlama Ticaret ve Limited Şirketi ile Deva Baharatları Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. 
 
ANKARA'DA SİMİDE ZAM: 15 TL'YE SATILACAK

Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, Ankara'da bugünden itibaren simidin 15 TL olacağını duyurdu.
 
SINAV ÜCRETLERİNE YÜZDE 165 ZAM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “ÖSYM sınav ücretlerine yüzde 165 zam yaptı. YKS 2024’te, 3 oturum için alınacak ücret 800 TL’yi aşacak” dedi
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR ?
 
BAKAN FİDAN'DAN GAZZE'DE ATEŞKES ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile İstanbul'da bir araya geldi. Görüşmede Fidan, Gazze'de tam ateşkesin bir an önce sağlanması gerektiğini belirtti.
 
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞINI ONAYLADI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin, Ankara'ya F-16'ların satışına onay vereceğini açıkladı. 
 
İSRAİL "SOYKIRIMLA" YARGILANACAK

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın 'Gazze'de soykırım davası' başvurusunu kabul etti. İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verildi. Böylece İsrail soykırım suçuyla yargılanacak. 
 
PUTİN: UKRAYNA RUS UÇAĞINI VURMAKLA SUÇ İŞLEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Belgorod bölgesinde 65 Ukraynalı esir dahil 74 kişinin içinde bulunduğu Rus uçağını vurmakla "suç" işlediğini söyledi.
 
NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG, İSVEÇ PROTOKOLÜNE ONAY VEREN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ: DAHA DA GÜÇLENECEĞİZ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Stoltenberg, İsveç'in müttefik olmasıyla ittifakın daha da güçleneceğini bildirdi.
 
İSRAİL HAVA YOLU ŞİRKETİ, SOYKIRIM DAVASI AÇAN GÜNEY AFRİKA'YA UÇUŞLARI DURDURACAK

İsrail hava yolu şirketi El Al, Uluslararası Adalet Divanında, İsrail aleyhinde soykırım davası açan Güney Afrika'ya uçuşların askıya alınacağını duyurdu.
 
İSRAİL'DEN BM VE DSÖ'YE "HAMAS'LA İŞ BİRLİĞİ" SUÇLAMASI: SORUŞTURMA İSTENDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail yetkililerinin BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddiaların acilen soruşturulmasını istediği bildirildi. İsrail, Dünya Sağlık Örgütü'nü ise "Hamas'la gizli anlaşma içinde olmak"la suçladı.
 
ATMOSFERDEKİ KARBONDİOKSİT ORANI 144 YILDA YÜZDE 45 ARTARAK REKOR SEVİYEYE ULAŞTI!

Atmosferdeki karbondioksit oranı 1880 yılından bu yana yüzde 45 artarak rekor seviyeye ulaştı.

Muhabir/Editör:İsmail Düzgün