SON DAKİKA



Haber > Gündem > Uçak, Türkmenler ve Kürt Koridoru

Uçak, Türkmenler ve Kürt Koridoru

28 Kasım 2015 Cumartesi - 10:29








Rus savaş uçağının sınır ihlali gerekçesiyle düşürülmesinden sonra ortaya çıkan durum, kısa ve orta vadede Türkiye’ye, uzun vadede her iki ülkeye çok büyük zararlar verecek.

Türkiye, delik deşik edilmiş bir sınırda en yakın komşusuna ihlal nedeniyle füze gönderdi. Hukuk açısından ne kadar haklı görünse de, stratejik ve siyasal gerçeklik açısından ortada tartışmalı bir durum olduğu açık.

Nitekim Erdoğan, "Eğer Rus uçağı olduğunu bilseydik farklı olurdu" diyerek, bir anlamda bunu doğruladı. Putin’in "Rus uçağı olduğunu bilmemeleri mümkün değil" diyerek uçağın bilerek düşürüldüğü açıklamasına karşın, ortada iki ülke arasında konuşulması gereken çok şey olduğu görülüyor.

Bu olayın gerek iki ülke ve gerekse bölgedeki dengeler açısından çok önemli sonuçları olduğu ve olacağı malum. Ancak tarafların gerilimi arttırması, bir intikam hırsı içinde hareket etmesi, hele hele son günlerde Rusya’nın yaptığı gibi sivil insanlara yönelik psikolojik işkenceye varan bazı uygulamalar ortaya koyması asla kabul edilemez.

Sorun masada görüşülmeli ve iki ülke arasında güveni yeniden oluşturacak bir zemin yaratılmalıdır. Türk Rus ilişkileri bütün bölge açısından yaşamsal önem taşıyor. Buradaki bir kırılma hem bölgenin krize girmesine, özellikle Türkiye’nin Batı’ya daha da bağımlı hale getirilmesine yol açacaktır. Ki bu ne Türkiye ne de Rusya’nın çıkarlarınadır.


PROVOKASYON MU?

Uçak düşürme olayı bir güvenlik gerekliliği mi, yoksa ilişkileri zehirlemeyi, Türkiye’yi Ortadoğu’da kıpırdayamaz hale getirmeyi, Batı projelerinin parçası yapmayı amaçlayan bir komplo, bir kışkırtma mı? Komplo teorilerine çok açık bir olay. Erdoğan’ın paralel dediği ikili ya da üçlü devlet yapısının, bunların birbirleriyle mücadele ettiği bir ortamın olduğu bir ülkede, her türlü komplo ya da provokasyon beklenebilir.

TÜRKMENLERİ YENİ Mi FARK ETTİNİZ?

Hükümet Bayırbucak Türkmenleri üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. İnsan sormadan edemiyor: 13 yıldır, özellikle Irak’ta gerçekleştirilen onlarca Türkmen katliamında neredeydiniz? IŞİD teröründen kaçıp ülkemize sığınan Iraklı ve Suriyeli Türkmenleri sınırlarda bekleten siz değil miydiniz? Peki nereden çıktı bu Türkmen sevginiz? Görünen o ki sorun Bayırbucak Türkmenleri değil. Türkmenler ne yazık ki bazı politik manevraların malzemesi yapılıyor ve kırdırılıyor. O coğrafyanın en gariban halklarından Türkmenler.

KORİDOR VE TARAF


Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridoru oluşturulmaya çalışılıyor. Bu projenin başında ABD ve Batı var. Rusya ve İran ise bu projeleri önlemeye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü kazanmasına destek olmaya çalışıyor. Peki bu koridora asla göz yummayacağını açıklayan Türkiye nerede olmalı? Kürt koridorunu destekleyen ABD ve Batı’nın mı, Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamaya çalışan Rusya ve İran’ın yanında mı? Bu nasıl bir denklem?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap