SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > 2023‘teki hedefe ulaşacağız

2023‘teki hedefe ulaşacağız

26 Mayıs 2017 Cuma - 10:12




Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap çok iddialı konuştu.





Göreve geldiği tarihten itibaren 3 yılının değerlendirmesini gazetemize yapan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, projeleri 2023 hedefine yetiştireceklerini ifade ederek  “10 numara projelerimizle bizim esas vizyonumuz 2023 hedefidir” dedi.

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap gazetemize konuştu. Kasap sorularımızı cevaplarken, “Bağlı bulunduğumuz AK Parti, belediyecilikte seviyeyi çok yüksek tutan, çok iddialı bir parti. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanımızın şehri olması nedeniyle ekstra zorluklar, bunun yanında ulvi sorumluluklar da var. Bu bakış açısıyla çıktığımız yolda tabii ki ilk yıllar bazı zorluklar yaşadık. Hem var olan görevin kendi incelikleri içindeki tecrübe eksikliği hem de Cumhurbaşkanının şehri olması nedeniyle var olan sorumluluk, her şeyin en güzelini yapma çabasıyla ilerledik. İddialı projelerle geldik. Bu projeleri hayata geçirmek için çeşitli zorluklar yaşasak da çok şükür zaman geçtikçe hem kurumu hem şehri tanıdık hem de belediyecilik anlamında hizmet kavramının inceliklerini anlayıp hayata geçirmeye çalıştık” dedi.

VİZYONUMUZ 2023!

Başkan Reşat Kasap, şunları söyledi: “10 numara projelerimizle bizim esas vizyonumuz 2023 hedefidir. Bu projeler önceden konuşulan, beklenilen projelerdi. Fakat yıllarca sadece konuşulmuş ve üzerine bir şey konulmamıştı. 10 numara projeler beş yıl içinde temeli atılıp, hemen bitecek projeler değil. Zira bunlar, Rize tarihinde geleceği inşa edecek olan devasa projelerdir. Bu projeler için başta Sayın Cumhurbaşkanımızın varlığı ve merkezi hükümetin aracılığı ile fırsatları yakalamaya çalıştık. Özellikle ulaşıma yönelik, trafik sıkıntısını çözmek için ortaya konulan birçok hedef vardı. Bunlardan biri Salarha Tüneli, diğeri Kuzey – Güney buluşması dediğimiz Kalkandere yoluna doğru şehrin ulaşım aksının açılması projesi. Ulaşım kolaylığını şehrin arkasına taşıyıp Rize’yi rahatlatacağız. Her ne kadar Rize’miz yeşili ve mavisi ile ün yapmış ise de, şehir merkezimiz bu manada kıtlıkların olduğu, dinlenme alanlarının az olduğu, çarpık kentleşmenin yoğun olduğu bir ilimizdir. Isırlık Kent Ormanı projesine çok önem veriyoruz. Bu projeye başlayalı bir yıldan fazla oldu, kaba inşaatı devam ediyor. Şeffaf bir ihale olmasını istedik. Isırlık bölgesi düz bir alan değil ve ihaleyi alan firma coğrafik bölgenin zorluklarıyla da uğraşarak işlerine devam ediyor.”

MEYDAN PROJESİNDE FARKLI SORUNLAR


10 numara projelerden birinin de meydan projesi olduğunu belirten Kasap, “5 ay oldu fakat iki ayı boşa gitti. Toprak zemin sıkıntısı ortaya çıktı bu projede. Farklı üniversitelerden uzman kişiler geldi. Burada tek katlı bir otopark planlanmıştı ama zeminin neredeyse tek kata bile uygun olmadığı ortaya çıktı. Yaşanan sürecin bu alan için açılan davalarla ilişkisi yok. Tamamen zeminden dolayı ortaya çıkan gecikme. Yeniden toprak tahlilleri yapıldı ve raporlar bize ulaştırıldı. İkinci bir kazık çakma işlemi sonrası karar verdik ve iki katlı otopark için yaklaşık 600 araçlık bir park düşünülüyor. Meydan projesine yaklaşık bir hafta içinde yeniden yoğun çalışmalarla başlanacaktır” diye konuştu.

3 BİN DÖNÜM SAHİL PROJESİ

Kasap, “Devam eden projeler dışında bir diğer projemiz sahil projesidir. Üniversitenin bulunduğu bölgeden başlayarak 3 bin dönümü kapsayan bir projedir. Deniz dolgusu ile stadın bulunduğu alana kadar devam edecek. Bu alanda 4 proje var: Batı Park, Doğu Park, Kadın Kültür Merkezi, Çay Çarşısı, Külliye ve Çocuk Eğlence Alanı. Batı Park projesinin üniversite kontrolü altında ihalesi yapıldı. Bu ay içersinde başlanılacak. Doğu Park projesi için Haziran ayının 6’sında ihale yapılacak” dedi.

ERDOĞAN’DAN HER TÜRLÜ DESTEĞİ ALDIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketinde hizmet yapmanın zor olduğunu yineleyen Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, “Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanım her türlü desteği bana verdi. Hak, hukuk, adaletle hareket ederek onun desteği altında hizmet ettim. Tabii burada niyet samimiyetten geçer. Genel merkezin yaptığı anketlerde dürüstlük, samimiyet konusu yüzde 90’ların üzerine çıkıyor. Bu konuda kimsenin kuşkusu olmasın. Bu şehir her zaman siyasetin içinde olmuş bir şehirdir. Kurallar var ama kurallara uyma konusunda zorluklar da var” dedi.


RAMAZANDA İKİ BİN KİŞİYE İFTAR

Başkan Kasap, “Ramazan ayı boyunca iki bin kişiye iftar yemeği vereceğiz. Varlıklı vatandaştan alıp ihtiyacı olan kişilere vereceğiz. Gıda kontrollerine ekip olarak gidilecek. Sosyal etkinliklere devam edeceğiz. Geleneklerimizi aktarmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Rize’de ramazan ayı tüm maneviyatıyla hissedilerek geçecek” diye konuştu.

RİZE DE AKILLI KENT OLACAK

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, “Cumhurbaşkanımız Rize’ye her geldiğinde kendisine bire bir veya dosya içinde projelerimizi sunuyoruz. Kesinlikle iletişim konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız bu konuda memleketinden gelen taleplerin her aşamasında yardımcı oldu. Dünya çapında akıllı kentler projesi içinde yer alacağız. Bu sistem bir günde olacak değil, Rize Belediyesi olarak akıllı kent olma konusunda adım attık. İki yıl içinde bu projeleri çoğaltacak ve daha da gelişeceğiz. Başlanılan projeleri bitirmek istiyoruz” dedi.

DURAKLAR TAŞINACAK


Şehir içi trafiği rahatlatmak zorunda olduklarını belirten Kasap, şunları kaydetti: “Otobüs duraklarının karşıya taşınması konusu gerçekleşecek. Teknik konular devam ediyor. Bir de Ziraat yokuşunun taşları değişecek. O yokuşta yer alan taşlar sahilde kullanılacak ve Ziraat yokuşu asfalt olacak. Viyadük altında minibüs duraklarının taşıma işlemine karayolları müsaade etmedi, bu konu hakkında çalışmalarımız devam ediyor.”

YAGLITAŞ’A TOKİ GİDİYOR

“Kentsel dönüşüm projesi bu yıl içinde bitecek. Timya Vadisi sonrası ilk defa size bir bilgi vereyim. Yağlıtaş Mahallesi’nde TOKİ tarafından kabul edilmiş bir kısım, kentsel dönüşüme girecek. Timya’dan sonra Yağlıtaş Mahallesi’nde kentsel dönüşüm olacak. Bunun dışında başka mahalleler de var. TOKİ bunu kabul etti ve Yağlıtaş Mahallesi kesin olarak bu projeye girecek olanlardan biridir. Rize’nin kasaba görüntüsü ortadan kalkıyor.” “Uzun süre Avrupa ve Amerika’da gözlemlerim oldu ama belediye başkanlığı dönemimde bakış açım çok daha farklı oluyor. Özellikle Rize’nin coğrafi yapısına benzer yerler Fransa’nın kıyı şehirlerinde de var. Oralarda yağmur yağdığında şehirde neler oluyor, teknoloji olarak ne kullanıyorlar vb hepsini araştırıyoruz. Bir yamaçta nasıl bir inşaat yapılacağının farklı bir şekli vardır. Bizim coğrafyada bu çok önemlidir. O teknolojiyi Rize’mize kazandırmak istiyoruz ve dünya ülkeleri üzerinde gittiğim şehirlerde bunun gözlemini çok sağlıklı yapıyorum.” Kasap, açıklamalarında şunları kaydetti: “Rize için ortaya konulan projeler 2023 hedefi içinde tamamlanacaktır. Şimdi sırada 2053 yılında hedefe konulan projeler var. Şehircilik çok önemlidir ve ortaya bir vizyon ortaya koyması gerekir. Bu bizim için çok özel bir hedeftir. 30 yıl önce bugünkü Rize düşünülseydi, öngörülü davranılsaydı, şimdi biz başka şeyleri konuşur olacaktık. Bu bir süreçtir. Bugünden başlayarak 2053 hedefini şimdiden konuşuyoruz.

BELEDİYE BLOKLARI PROJESİ EN SON PROJE

Başkan Kasap, açıklamasında, “Bakıldığında üzerine çalışılmamış, başlanmamış sadece tek bir proje var. O proje ise Belediye Blokları projesi olarak karşımıza çıkıyor. Tabii şehrin içinde genişleme projelerini ele almamızdan sonra bu projeyi hayata geçirmemiz gerekiyor. Çok sayıda çalışanın olduğu, esnafın olduğu yerler bunlar. İlk yılda kendileri ile bir görüşme yaptık. Diğer projeleri bitirdikten sonra Belediye Blokları projesine başlayacağız” dedi.


SOSYAL DONATILAR ÖNEM TAŞIYOR

Kasap, “Rize Belediyesi olarak sosyal projelere çok önem veriyoruz. Yeniköy, Tophane Mahallesi’nde gençlik ve kadın kültür merkezlerini hayata geçirdik. Buralarda eğitim veriyoruz. Belediyemiz iş yapacak olan ekibi tedarik etti. Konunun uzmanları ile iş birliği içinde olduk. Kurumsallaşma adına çok büyük adımlar atıldı. Yönetici burada sadece orkestra şefliği yapıyor. Biz bunu Sayın Cumhurbaşkanımızdan örnek aldık. Kendisi bir orkestra şefidir. Yoksa bir yöneticinin tek başına işlerin altından kalkması mümkün değildir. Bu işi yapacak ekip ve ekipmanın güvenilir bir hale getirilmesine kurumsallaşma diyoruz. Herkes bildiği işi yapacak. Genç bir teknik ekibimiz var. Merkezi hükümet veya Avrupa Birliği finans, TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı ve Doğu Karadeniz kalkınma ajans gibi kanallarla oluyor bunlar. Sosyal anlamda yaptığımız çalışmaların tamamı belediyenin bütçesinden kuruş çıkarmadığımız projelerdir” dedi.

RİZESPOR KAHRETTİ

Çaykur Rizespor’un bulunduğu durumdan memnun olmadıklarını ifade eden Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, “Belediye olarak gençlerimizi spor faaliyetlerine çekme gayreti içerisindeyiz. Rafting, futbol ve basketbolda güzel sonuçlar aldık. Çaykur Rizespor’umuzun son 10 yılını yakından takip ediyorum. Rizespor’u yöneten insanların hepsi iyi niyetli, kötü niyetli değil ama gelinen noktada artık şapkayı önümüze koymanın zamanı geldi. Matematiksel olarak şansımız var ama diğer yandan Bursa takımı da bizim kardeş şehrimiz. Meydan projesinde Bursa Büyükşehir Belediyesinin katkıları büyük. İleride doğru teknik ve potansiyelle büyük zaferlere inşallah” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap