SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Atlas Sirki Arhavi’de nefesleri kesti

Atlas Sirki Arhavi’de nefesleri kesti

01 Temmuz 2013 Pazartesi - 09:05




Tiyatro sanatçısı Servet Yalçın önderliğinde kurulan Türkiye’nin ilk uluslararası sirki olan Atlas Sirki, Arhavi Belediyesi’nin katkılarıyla muhteşem





Necmettin NUMANOĞLU Türkiye’nin ilk uluslararası sirki olan Atlas Sirki, Arhavi Belediyesi’nin katkılarıyla sadece üç gün için Arhavi’ye geldi. Arhavi Gösteri Merkezi önündeki alana kurulan 400 kişilik sirk çadırında "Cambazhane Şenliği" isimli seyirlik sanatlar gösterisini, cuma, cumartesi ve pazar akşamı sunan Atlas Sirki; ip cambazlığı, parendebazlık, ateşbazlık gibi "somut olmayan kültürel miras" kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra, palyaçolar, sihirbazlar, yüksek hava gösterileri ve dev piton yılanlarıyla gittiği her yerde özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan sirkin bir amacı da çoğu Avrupa ülkesinde çocukların gelişiminde özel bir yeri olan yeni nesil sirk sanatçıları yetiştirmeyi hedefleyen bir okul açmak. SİRK SANATLARI ANADOLU’NUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR Tiyatro sanatçısı Servet Yalçın, "Bize, bin yıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip cambazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni Sümer, Hitit ve kadim Anadolu uygarlıklarıdır" dedi. KÜLTÜREL BİR KÖPRÜ Yalçın, "Anadolu uygarlıklarından ve halk şenliklerinden gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. İp cambazlığı gibi sirk sanatları bu seyirlik unsurların başında gelir. Bu sanatlarımız, cambazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970’li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan ‘Cambazhane Şenliği - Seyirlik Sanatları Gösterisi’ modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir" dedi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap