SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Belediye'den ahde vefa beklerdik

Belediye'den ahde vefa beklerdik

22 Haziran 2015 Pazartesi - 10:03




Av. Yaşar Ramazanoğlu, yolu daralttığı gerekçesiyle yıkılması gündeme gelen tarihi binaya Baro’nun sahip çıktığını ve binanın bugünkü haline getirildi





Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Trabzon Barosu’nun binasını geri almak istemesine avukatlardan tepki geldi. Gümrükçüoğlu, bina için, "O bina belediyeye aittir. Sayıştay’ın raporu var, kanun tahsis diyor. Buna müsaade etmem! Hukuk diyor binayı alacaksın, alacağız. Benim şu anda 50 binaya ihtiyacım var" demişti.

HARABE HALDEYDİ

Baro binası ile ilgili meclis kararı olduğunu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun ısrarı ile kaldırıldığını belirten Avukat Yaşar Ramazanoğlu, "Trabzon Barosu'nu harabe halde teslim alıp 2003 yılının parası ile 420 milyar lira sarf ederek restore ettirip yıkılmaktan kurtardığı tarihi binanın, içinde kamu hizmeti yürütülmek üzere 25 yıl süre ile Baro'ya tahsisine ilişkin 2008 tarihli Trabzon Belediye Meclisi kararı, Başkan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun ısrarı üzerine, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile meclis üyeleri Burhan Cahit Erdem, Abidin Çelik, Musa Öztürk ve Orhan Tirgil'in muhalefetlerine rağmen oy çokluğu ile iptal edilmiştir" dedi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU ‘MAL BENİM’ DİYEREK REST ÇEKTİ

"Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı, bu iptal kararından altı ay kadar önce, Baro'ya bir yazı yazdırarak, 2015 yılı kirasını peşin tahsil ettiği bu binaya ‘kendilerinin ihtiyacı olduğunu’ ileri sürerek tahliye edilip belediyeye teslimini istemiştir" diyen Ramazanoğlu, şunları söyledi: "Kirasını peşin ödemiş olan Baro Başkanı, eski başkanlarla birlikte Sayın Gümrükçüoğlu'nu ziyaret etmiş ve bu tahsisin ne anlama geldiğini izah etmiştir. Ancak Baro başkanları, Gümrükçüoğlu'nun, ‘Mal benim değil mi? Size vermek istemiyorum, harcadığınız parayı da size geri veririm’ şeklinde olumsuz tavrı ile karşılaşmışlar ve bu duruma bir anlam verememişlerdir...


BARO SAHİP ÇIKTI

Oysa Fatih Parkı karşısındaki bu bina, yanındaki diğer iki bina ile birlikte, Tanjant yolunun tam ortasında yer aldığı ve yolu daralttığı için belediyece yıkılmak istenmiş, bu üç binanın da tarihi eser olması nedeniyle buna izin alınamamış. Fakat harabe ve korumasız bir halde kendi kaderine terk edilen binalar tinercilerin mekanı olmuş ve bakımsızlıktan yıkılmak üzereyken Baro'nun binaya sahip çıkması ile, Baro tarafından yürütülecek kamu hizmetlerine tahsis edilmek üzere belediye ile anlaşmaya varılarak restore edilip kullanılmaya başlanmıştır. Bu binanın kurtarılması, yanındaki diğer iki binaya da dikkat gösterilmesini sağlamış; birisi belediye, diğeri de Türk Eğitim Vakfı tarafından restore edilip Trabzon'a kazandırılmıştır."

Ismarlama rapor yazıldı

Ramazanoğlu, şöyle devam etti: "Sayın Gümrükçüoğlu, binayı geri isteme bahanesini, Sayıştay denetçisinin belediyenin hesapları ile ilgili olarak verdiği bir rapordaki hukukî olmaktan uzak görüşe dayandırmak istemiştir. Bu denetçi, baroların kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olup, kamu hizmeti yürüttüğünü gözardı ederek, tam da Sayın Gümrükçüoğlu'nun gönlüne göre, ısmarlama bir rapor yazdı; Baro'ya tahsisin kaldırılmasını istedi. Oysa mevcut Belediyeler Yasasına göre, mülkiyeti belediyeye ait taşınmazların, içinde kamu hizmeti yürütülmek üzere Baro'ya tahsisi mümkündür. Zaten Trabzon Belediye Meclisi de bu durumu gözeterek binayı Baro'ya tahsis kararı vermişti. Zira Baro, kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşudur ve mensupları olan avukatların yaptıkları görev de, yasalarımıza göre kamu görevi sayılmaktadır...

BİNAYA İHTİYACI YOK

Baro, gerek ücreti Maliye'den ödenmek üzere Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre sanıklar için zorunlu müdafi tayini ve gerekse parası olmayan muhtaç vatandaşlar için avukat tayini suretiyle de, aslında genel idarenin görev alanına giren, ancak ilgisi dolayısıyla yasa ile baroya verilen bu kamu hizmetlerini de yürütmekle yükümlüdür. Ve Trabzon Barosu da, bu tür kamu hizmetlerini, kendisine vaktiyle Belediye tarafından 25 yıl süre ile ve bu hizmetler için tahsi edilen bu binada yerine getirmektedir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi müflis değildir; kendi hizmetlerini yürütmek için Belediyenin asla bu binaya ihtiyacı yoktur...

BARONUN BİNASI YOK


Ancak Trabzon Barosu'nun restorasyonu da belediye tarafından kendisine yaptırılan bu binadan başka CMK ve adlî yardımdan doğan kamu hizmetlerini yürütebileceği bir hizmet binası yoktur. Bu bina, vatandaşın da ayağının dibindedir. Vaktiyle bu binayı restore etmesi halinde binanın Baro'ya tahsis edileceğinin söylenip, bu yönde Meclis kararları da alınıp, on yılı aşkın süreden beridir de içinde kamu hizmeti görülüyor iken, şimdi Belediyenin ahde vefadan sarfınazar etmesini anlamakta güçlük çekiyor; Sayın Gümrükçüoğlu'nun tavrını içimize sindiremiyoruz.

YARA ALMASINI İSTEMEYİZ

Sayın Başkan unutmasın, Trabzonlular olarak bu işin sonuna kadar ve her makam ve mevkide takipçisi olacağız. Doğrusu, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanının bu işten yara almasını istemeyiz. Trabzon halkı, bu binayı Baro'dan geri alması gibi küçük hesaplar için değil, yasa ile büyükşehir haline getirilen Trabzon'u fiilen de büyükşehir yapması için kendisine oy vermiştir. Biz ondan, Baro için ikinci bir bina daha tahsis etmesini, ahde vefâ göstermesini beklerdik."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap