SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Çalışan şoförü mahalle halkı tanıyacak

Çalışan şoförü mahalle halkı tanıyacak

19 Ocak 2016 Salı - 10:48








Yenicuma dolmuş durağında bir aile ortamının olduğunu söyleyen Başkan Aydın, "Durakta çalışan bütün arkadaşların ailesini tanıyorum. Eğer hatalı bir durumunu görürsek uyarıyoruz. Çünkü biz mahalle durağıyız. Hepimiz de orada doğup büyüdük. Çalışılan mahalle halkının şoförü tanıması gerekir" dedi.

Trabzon Meydan Köprü altından Yenicuma Mahallesi’ne kadar hizmet veren Yenicuma Dolmuş Durağı Başkanı Taşkın Aydın, gazetemiz muhabirlerinden Yusuf Arslan'ın sorularını yanıtladı. Durağın tanıtımı, kaç araç ile hizmet verdiği ve durakta şoför esnafının birbirleri arasındaki iletişimin nasıl olduğunun konuşulduğu röportajımızda biz sorduk, Başkan Aydın cevapladı.

TAKSİDEN DOLMUŞÇULUĞA

■ Durağın geçmişi hakkında bilgi verebilir misiniz? Siz kaç yıldır başkanlık yapıyorsunuz? Durağımız 1991 yılında dolmuş hizmeti vermeye başladı. 1991 öncesinde taksi olarak hizmet veriyordu. Doğum Hastanesi olduğu zamanlarda hastaneden çıkan yolcu nereye gitmek istiyorsa, durağımızın büyükleri oralara taşıyordu. İl dışına bile yolcu taşındığı zamanlar oldu. Sonrasında 1991 yılında durak olarak çalışmaya ve ben ise 2002 yılında dolmuşçuluk yapmaya başladım. 2012 yılında da durağımıza başkan seçildim.

■ Durağınızda kaç araç ile hizmet veriyorsunuz? Durağımız 2000'li yılların başında ‘iki taksi dolmuş bir minibüs dolmuş’ olmadan önce 12 araç ile hizmet veriyordu. Birleşmeden sonra 6 araç olduk ve bir araba daha durağımıza aldık. Şuan 7 araç ile hizmet veriyoruz. Bu araçlarımızda 13 tane mal sahibi var, 25 tane şoför arkadaş çalışmaktadır. Durağımızda çalışan herkes çocukluğumuzdan beri tanıdığımız insanlar. Hepimiz aynı mahallenin insanlarıyız. Durağımızdaki mal sahipleri hep çocuklarına bırakmış. Bana mesleğim babamdan kaldı.

DÜMDÜZ YOL GİDİP GELİYORUZ


■ Güzergâhınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Trabzon Meydan bölgesinde köprü altındaki durağımızdan hareket ettiğimizde Taksim rampasından yukarıya doğru çıkmaya başlıyoruz. Cami yanına geldiğimizde sağ taraftan devam ederek Cephaneliğin önünden dönüş yapıp, tekrar eski Doğum Hastanesi’nin önündeki bekleme noktasına geliyoruz. Daha sonra aynı güzergâhı takip ederek Meydan köprü altındaki durağımıza geri dönüyoruz. Bizim güzergahımız diğer duraklar gibi pek karışık değil. Dümdüz yol gidip geliyoruz.

■ Güzergâhınızda ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz? Park sıkıntısı yaşıyoruz. Yenicuma Mahallesi’nin oradaki marketlerin olduğu bölgeye geldiğimiz zaman sağ ve sol taraf otopark haline dönmüş durumda. Bu yolun sıkıntısını herkes biliyor, altyapı yetersiz. Normalde 5 dakikada gideceğimiz yolu, yeri geliyor yarım saatte geçemiyoruz. Trafik ekiplerini defalarca kez aradık ama gelip ilgilenen olmadı. Boztepe tarafındaki yapılaşmadan dolayı yollar yetersiz gelmeye başladı. Yetkililerin buradaki trafik sıkıntılarını çözebilmeleri için yol kenarlarındaki otoparkları kaldırmaları gerekmektedir.

Yoldaki yolcuyu görüyoruz

■ Araçlar arasındaki iletişimi nasıl sağlıyorsunuz? Durağımızda herhangi bir Bas- Konuş veya telsiz sistemi mevcut değil. Gerekli olduğu zaman şoför arkadaşlar telefonlar ile haberleşiyor. Mesafemiz kısa olduğu için sıkıntı olmuyor. Bir de Yenicuma'daki durağımız öyle bir yerdeki, yolun devamına bakıldığı zaman yoldaki yolcuyu görebiliyorsun.

■ Araç içerisindeki vatandaşlar genellikle 'Müsait bir yerde inebilir miyim?' sorunu yönelttiği zaman siz ne yapıyorsunuz, eğer ‘indir’ dediği yeri geçerseniz ne gibi sıkıntılar ile karşılaşıyorsunuz? Yenicuma Mahallesi’nde, doğup büyüdüğümüz yerde bile sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Mahallede herkesi tanıyoruz. Eğer birine bir şey dersek, ya kocasına ya da kardeşine söylüyor. Bu yüzden durağımızdaki şoför arkadaşlara toplantılarımızda “Kesinlikle tartışmayın, ne derslerse yapacaksınız” diye tembih ediyoruz. Bir de mahalle arası durak olduğumuzdan mecbur indirmek zorunda kalıyoruz.

İşlerimiz %65 düştü

■ Trabzon Doğum Hastanesi’nin taşınması sizi ne derece etkiledi? Doğum Hastanesi’nin kapatılması işlerimizin yüzde 65'e yakın düşmesine sebep oldu. Neredeyse ‘hastanenin buradan kalkması bizi bitirdi’ gibi bir şey. Zaten mesafemiz kısa, güzergahımızda da doğru düzgün iş yaptığımız bir tek hastane vardı. O da kaldırılınca, ekmek teknemiz battı. Sadece hastane değil oranın arka tarafında bulunan evler vardı. Onlar da yıkıldı. İkisinin de üst üste gelmesi bizi çok etkiledi, şuan çalışıyoruz ama öyle böyle. Gelen gideni arattırıyor. Güzergâhımızı uzatma gibi bir şansımız da yok. Bizim yolumuz belli.

■ Duraklarla birleşme gibi bir düşünceniz var mı? Kesinlikle birleşmeye olumlu bakmıyoruz. Bu şekilde devam ettirmeye çalışacağız. Zaten birleşme gibi bir şansımız yok. Biz de zamanında durağımıza araba doldurabilirdik. Diğer duraklar araba doldurdu ama biz doldurmadık. Diğer duraklar bundan rant sağlarken, biz sağlamadık. Birleşme durumuna oldum olası karşıyım.

234_7

BİZDE CEZA YOK!


■ Günde ortalama kaç yolcuya hitap ediyorsunuz? Günde bir arabamız ortalama olarak 150 ile 200 arası yolcu taşımakta. Toplamda da ortalama bin yolcuya hitap ediyoruz. Ama hafta içi ve hafta sonu rakamlar değişebiliyor. Özellikle Cephanelik’te düğün olduğu zaman çok değişiyor. Mevsimlerin bile etkisi var. Şuanda herhalde Trabzon'un kazancı en düşük durağıyız. Hizmet bakımından ise en iyi duraklardan birisi olduğumuzu düşünüyorum.

■ Durağınızda çalışan şoför esnafının hatalı bir hareketi olduğu zaman ne gibi kurallar uyguluyorsunuz? Durağımızda aile ortamı var. Durağımızda çalışan bütün arkadaşların ailesini tanıyorum. Öyle ki hepsinin evine girip çıkmışımdır. Bu yüzden durağımızda çalışan bütün arkadaşlarımızı çok iyi tanıyoruz. Eğer hatalı bir durumunu görürsek uyarıyoruz ve bir daha da yapmıyor. Diğer şekilde bir ceza uygulamıyoruz. Bunun sebebi de biz mahalle durağıyız. Hepimiz orada doğup büyüdük. Çalıştığımız mahalle halkı bizi tanıdığı için herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmıyoruz. Ayrıca durağımızda mahalle dışından bir şoför çalışmıyor. Çalışmak istese de öncelik mahalledeki arkadaşlarındır. Çünkü mahalle halkı çalışan şoförü tanıyacak.

DOLMUŞUN ZARARI OLMAZ

■ Trabzon'da dolmuşlara uygulanan kuralların hususi araçlara uygulandığını düşünüyor musunuz? Dolmuş arabalarına ve ticari araçlara vatandaşlar da polisler de farklı gözle bakıyor. Bizim bugüne kadar trafik ekipleri ile herhangi bir sıkıntımız olmadı. Çünkü trafiğin yoğun olduğu yerlere girmiyoruz. Bizim güzergahımız Boztepe canlandıktan sonra sıkıntı olmaya başladı. Trabzon'da bize çok farklı gözle bakıyorlar. Kahramanmaraş Caddesi’ni tabiri caizse dereyi tersten akıttılar. Trafik konusunda yetkililer çok fazla yanlış yaptılar. Trabzon'daki dükkan sahiplerinin bile bizi ara sıra şikayet ettiklerine şahit olduk. Bir şekilde dolmuş oradan kalktıktan sonra ağladıklarına da şahit olduk. Çünkü dolmuşun hiçbir işyerine zararı olmaz. Bugün Postane tarafındaki dükkan sahipleri bitti. Bunun sebebi de derenin tersten akmasından dolayı. Bize yapılanların hususi araçlara uygulanma gibi bir şansı da yok zaten.

Trabzon Şoförevi neden yok?

■ Trabzon Şoförler Odası’ndan beklentileriniz nelerdir? Trabzon Şoförler Odası’ndan herhangi bir beklentimiz yok. Sadece Şoförler Odası’nın tüm duraklarla eşit miktarda ilgilenmesi ve şoför esnafının hakkını savunması gerekmektedir. Esnaf olarak kendisinden bunları bekliyoruz. Ayrıca Türkiye'nin hemen her yerinde Şoförevi varken Trabzon'da niye yok?

■ Trabzon siyasilerinden beklentileriniz nelerdir? Trabzon için yol sorunun çözülmesi gerekiyor. Önceden sadece bir mevsim sıkışırken şimdi her akşam saat 5'lerden sonra havaalanından bu tarafa gelmek çok zorlaştı. Kesinlikle yol sorununun çözülmesi gerekiyor. Yetkililerden sorunların çözülmesi için yardım bekliyoruz.


■ Trabzonspor hakkında neler söyleyebilirsiniz? Trabzonspor Trabzon'dan yönetilmelidir. Yani Trabzonspor'un özüne dönmesi gerekiyor. Nasıl 1461 Trabzon Trabzonlu gençlerden oluşuyorsa, Trabzonspor da aynı şekilde olmalı. Trabzonspor'un şampiyonluğu Trabzonlu topçulardan gelir.

Yusuf ARSLAN

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap