A+ A-
Yorum
10

Çaydan fazla getirisi var

Yayın Tarihi: 04.01.2015 - 05:22 | Güncelleme Tarihi: 12.07.2013 - 08:35
İmdat Sütlüoğlu, sıfır kalorili stevyanın tutması halinde gelirinin çaydan daha fazla olacağını ifade etti.
Selman KUTLU Sıfır kalorili stevyayı mucizevi bir bitki olarak niteleyen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ürünün tutması halinde gelirinin çaydan daha fazla olacağını ifade etti. Dünyada ilk kez Arjantin ve Peru'da keşfedilen stevya bitkisini diğer tatlandırıcılardan ayıran en büyük iki özelliği; içerisinde yüksek oranda şeker bulundurmasına rağmen sıfır oranda kalori içermesi ve insan sağlığına herhangi bir yan etkisi bulunmaması. Çaykur ziraat bahçesinde denemeleri süren ürünü yerinde denetleyen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaptığı açıklamada, "Verimli çay politikası ya da yaşlanan çayların değişimi sırasında yapmış olduğumuz uygulamalar esnasında bu bitkinin farkına vardık. Bunun anavatanı Güney Amerika, Latin Amerika Peru ve Arjantin coğrafyası. Normal şekere göre şeker kamışı ya da şeker pancarına oranla 10 ya da 15 kat daha fazla şeker özelliği ve tatlandırma özelliği daha fazla. Ekstre edildiği zaman ise 300-350 kat daha fazla şeker özelliği var. En önemli tarafı ise sıfır kalorili olması. Kalori ihtiva etmemesi önemli. Çok mucizevi bir bitki" dedi. ANAVATANI ARJANTİN Brezilya'da bir programa giderken Arjantin'de bu bitkiyi yerinde görmek isteyince programını değiştiren Sütlüoğlu, "Anavatanı Peru ve Arjantin. Dünya bunun farkına vardı ve Japonya ve Çin'de de üretilmeye başlandı. Ben de Brezilya programıma bu ürünü yerinde görmek için Arjantin'i de aldırdım. Yetiştiği yerlerde bizzat görmek istedim. Arjantin'de çay alanlarında aynı bölgede bu ürün yetiştiriliyor. 4-5 yıllık bir ömrü olan çalı şeklinde bir bitki. Çaya benziyor. Çay gibi mevsim ve iklim şartlarına göre ürün veriyor. Benzer iklim ve toprak şartlarına sahip olduğumuz için Doğu Karadeniz bölgesinde yetişme ihtimalinin çok yüksek olacağını düşündük ve ziraat çay bahçemizde bunlara bir alan yaptık" dedi. İLK DENEMELER OLUMLU Yaklaşık 1 ay önce ilk getirilen numunelerin dikildiğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirten Sütlüoğlu, "1 ay önce bu işlemi yaptık. İlk zamanlarda oldukça yıpranmış gibiydiler ama şu anda kendilerini toparladılar ve büyümeye geçtiler. Gelişmeleri çok iyi. Şu an küçük olmasına rağmen yapraklarını alıp yeseniz bile oldukça tatlıdır. Bu ürün gelecekte çok değerli olacak ve getirisi çok fazla olacak bir ürün. Çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu üründen olumlu sonuçlar alırız. Çaydan daha fazla bir getirisi olabilecek bir ürün bu. Halkımıza bölge halkına hem önemli bir gelir kaynağını sağlamış olabiliriz hem de şekeri yol açtığı hastalıkları ortadan kaldırabilecek sağlıklı bir şeker ürününü de ortaya çıkarmış olabiliriz. Laboratuvar şartlarında ürünün yapraklarından toz halinde bazı ürünler çıkardık" diye konuştu. ÇAYI GEÇEBİLİR Bu ürünün Doğu Karadeniz'de tutması halinde çaydan daha fazla ekonomik bir getirisi olacağını belirten Sütlüoğlu, şunları söyledi: "Arkadaşlarımız yakından ilgileniyor. Sadece burada değil bunu değişik rakımlarda da denemeye sunacağız. Hiç kalorisi olmayan ama şekerin yaptığı işi fazlasıyla yapan mucizevi bir bitki. Yalnız şeker hastaları değil, şeker hastaları olmamasına rağmen kilodan dolayı şeker tüketimi yapamayan insanlara da yarayacak bir ürün. Bu ürünün özelliği sıfır kalori olması. Deneme için bir zaman vermek yanlış olur. Bilmediğimiz bir bitki. Yeni yeni tanıyoruz. Bölge şartlarında ne kadar süreli bir deneme yapmak gerekir bunu bakmak lazım. Ama makul bir zaman tanımak gerekiyor."
Etiketler