SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Deli dumrul kanunları

Deli dumrul kanunları

01 Haziran 2017 Perşembe - 13:05




Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yayla ve meraları yasa dışı yollarla çobanlara kiralayan muhtarların uygulaması, kurumuş bir dereye yapılan köprüden geçen





Şükran ATALAR

VATANDAŞ BİLMİYOR

Doğu Karadeniz’deki yayla ve meralar şimdi de yasa dışı yollarla kiralanma tehdidi altında. Yayla ve meralar bağlı bulundukları mahallelerin muhtarları tarafından çevre illerden gelen çobanlara kiralanıyor. Muhtarların bu konuda yetkili olduğunu sanan vatandaş da hem muhtara ödediği paradan oluyor hem de bu kanun dışı sürecin mağduru.

PARA NEREYE GİDİYOR

Kiralanma kararı Tarım İl Müdürlükleri Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü içerisindeki İl Mera Komisyonu tarafından yapılan yayla ve meralar muhtarlar tarafından yasa dışı yollarla kiralanıyor. Yasal süreçte yüzde 75’i mera gelirleri hesabına, yüzde 25’i de belediye hesabına aktarılırken, yasa dışı yöntemle elde edilen kiralama bedelinin ise nereye gittiği bilinmiyor.

YAPTIRIM GÜCÜ YOK

Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Tamer Kazaz, “Yayla ve meralar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır, muhtarların kesinlikle yaptırım gücü yoktur. Onların görevi kiralamak değil korumaktır. Bize de şikayet geliyor ancak muhtarlar kiralamada evrak kullanmadıkları için bunu ispatlayamıyor ve soruna çözüm bulamıyoruz” dedi.

Yayla ve mera zenginlikleri yasa dışı yollarla bulundukları mahallelerin muhtarları tarafından yetkileri dışında olmasına rağmen çevre illerden gelen çobanlara kiralanıyor ya da satılıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap