SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Evinizdeki görülmeyen tehlike!

Evinizdeki görülmeyen tehlike!

22 Ocak 2016 Cuma - 11:31




Trabzon’da 580 haneye Radon Gazı ölçüm cihazı yerleştirilecek.





Akçiger Kanserine neden olan Radon Gazı’nı ölçmek için Trabzon’da 580 eve Radon Gazı ölçüm cihazı konulacak. Radon gazı, renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, toprakta bulunan doğal radyasyon türlerinden biridir. Ev, işyeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda mevcuttur. Radon gazı bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına göre farklılık gösterir. Bu miktar, evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkta havalandırıldığına, kullanılan yapı malzemelerine göre de değişir.

KANSER YAPIYOR

Radon yıllardır bilinen önemli bir kanserojendir. Akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli çevresel etken olup, akciğer kanserlerinin %3 ile 15’ inden sorumludur. Radon gazı zemindeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlerimize sızabilir. Solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasara neden olur. Trabzon Halk Sağlığı yaptığı açıklamada Radon Gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik, 81 ilde yapılacak ölçümlerle “Türkiye Radon Haritası” oluşturacağını bildirdi. Türkiye’de 62.320 hane içerisindeki radon gazı miktarı 2 ay boyunca radon detektörleri ile ölçüleceğini belirttildi.

580 HANEYE KURULACAK

Yapilan Açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Trabzon’da 25 Ocak’tan itibaren, radon dedektörleri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenmiş 580 haneye Müdürlüğümüz personelleri tarafından yerleştirilecek ve 2 ay boyunca bu hanelerde kalacaktır. Dedektör kaplarının yerleştirilmesi esnasında bu çalışma kapsamında hazırlanmış bir anket formu ile yaşanılan evlerle ilgili birtakım temel bilgiler kaydedilecektir. İki ayını dolduran dedektör kapları yine yetkili personeller tarafından toplanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na gönderilecektir.


Çalışmaya katılan hanelerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek, katılımları için de herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Belirlenen hanelere, detektörün gerektiği gibi yerleştirilip korunması dışında katılımcılara ek bir yük olmayacaktır. Detektör kaplarının aile fertlerine ve çevresine herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için detektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte kazayla açılsa bile herhangi bir zararı bulunmamaktadır.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap