SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Fındık fındık fındık...

Fındık fındık fındık...

17 Ağustos 2015 Pazartesi - 09:31








Şimdi fındık zamanı! Dağ taş her yer fındık ve hasat devam ediyor... Ve fındık yine değerli, yine üreticinin gözdesi. Eskiden olduğu gibi bahçesine kendi giren üretici fındığını artık kendi topluyor. Dahası çoğu üretici hasat öncesi yabani ot temizliğini dahi kendisi yapıyor. Fındık tarımında en önemli gider işçilik giderleridir ve fındık ekonomisinde bu giderler önemli bir paya sahiptir. Son yıllarda daha çok başkalarına yaptırılan bu işçilikler; gübreleme, ilaçlama, yabani ot temizliği, bahçe gençleştirme ve yenileme, toplama, taşıma, fındığın patozla ayıklanması gibi tamamen başkalarına yaptırılırdı. Bu da fındıktan gelecek gelirin büyük kısmının aile dışına gitmesine neden olur ve fındığa zarar ettiren bir unsur olarak bakılırdı.

Fındık gerçek değerini bulunca, işçilik giderleri de birlikte artış gösterdi. Artık ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayan fındıktan gelen gelirin daha çok ailede kalabilmesi için en azından bu işlerde üretici de aktif olarak gayret göstermeye başladı. Hep yan bir gelir olarak görülen fındığın aslında yan gelir değil asıl gelir kalemi haline gelmesi fındığa olan ilgiyi daha da artıracağa benzer.

Geçmişte; borçlarını, yatırımlarını, düğünlerini, geleceklerini fındığa endeksleyen üretici, yeniden fındığı hayatının tam merkezine koymaya başladı. Türkiye’nin en fazla ihraç geliri elde ettiği tarım ürünü olan fındığın geleceği artık daha fazla önemseniyor. Şahsen ben de bunun farkında olan bir Karadenizli olarak, yıllarca yazdığım onlarca yazıda bunu hep dile getirmeye çalıştım. Ve bu yıl bundan kendime de fayda sağlayabilmek ve örnek olabilmek adına bizzat bahçeye girdim. Ailemize ait fındık bahçesinin bir bölümüne sahip çıkarak; bahçe altı temizliğini kendim yaptım. Ardından bizzat topladım ve kurutması-ayıklanması dahil bizzat kendim ilgilendim.

Aile bütçesine az da olsa katkı sağlayacak olan bu uğraşımın keyfini de bizzat süreceğim tabi... Fındık, ilgi isteyen ve ilgi gösterdikçe karşılığını veren bir ürün. Üretici olarak gereken ilgiyi göstermeye ve karşılığını almaya devam etmeliyiz. Fındık bizim hayatımız ve değerli bir ürün. Bunun farkında olmaya devam etmeli ve fındığımızı eskiden olduğu gibi hayatımızın tam merkezine koymaya ve karşılığını almaya devam etmeliyiz. Herkese hayırlı ve bol ürünlü hasatlar...

İHA Muhabiri Ahmet Bilge paraşüt kazası geçirdi! İHA Giresun Büro Müdürü ve Türkiye’nin en başarılı gazetecilerinden Ahmet Bilge arkadaşımız geçirdiği yamaç paraşütü kazası sonucu yaralanmış ve Giresun Devlet Hastanesi'nde tedavisi devam etmektedir. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, dualarımızla Allah’tan acil şifalar vermesini istiyor, bir an önce iyileşerek görevinin başına dönmesini diliyoruz...


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap