SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Fındıkta bu yarıya dikkat!

Fındıkta bu yarıya dikkat!

01 Haziran 2015 Pazartesi - 18:17




Trabzon Ticaret Borsası’ndan yapılan yazılı açıklamada fındık tarımında Haziran ayında yapılması gerekenler anlatıldı.





Ticaret Borsası'ndan fındık konusunda uyarı. Yapılan açıklamada; bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit (yabancı ot ilacı) uygulamasının bu ay sonlarına doğru yapılmasının yararlı olacağına dikkat çekilerek, bitkinin kurumasına sebebiyet veren fındık kahverengi koşnili ile ilgili ilaçlı mücadele yapılması gerektiği bildirildi. 

Tarım takviminde şu görüşlere yer verildi:  “Yazın başlangıcı sayılan bu ayda daneler gelişip çotanaklar irilmeye başlamıştır.Üretici bahçesini gezerken bir yıllık çabasının karşılığı olan daldaki çotanaklara iyi bakarak o yıl ürününün ne kadar olacağını tahmin eder ve buna göre kazancını hesaplamaya başlar.  Bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit (yabancı ot ilacı) uygulaması bu ay sonlarına doğru yapılır. Fındık ocaklarındaki dip sürgünleri şayet sonbaharda temizlememişse bu ayda da temizlenebilir. Fındık dallarında bitki öz suyunu emerek beslenen ve bitkinin zayıf düşmesine hatta kurumalara neden olan fındık kahverengi koşnilinin hareketli birinci dönem larvalarına karşı yapılan ilaçlı mücadelede de başarı sağlanmalıdır. Haziran ayı sonların doğru ( yumurtadan çıkışın tamamlanmasına yakın) ilaçlı mücadele yapılmalıdır.  Son yıllarda büyük yayılım göstererek üreticilerin de yoğun şikayetine neden olan bu zararlıyla ilaçlı mücadeleye başlamadan önce bahçeden tesadüfen alınan 10 ocaktan işaretlenen 3’er bulaşık sürgün yani toplam 30 sürgününün her birinde 5 canlı koşnil var ise ilaçlı mücadele yapılmalıdır”. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap