SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > HES’li çözüm

HES’li çözüm

21 Nisan 2013 Pazar - 09:17




Trabzon’da Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından şube merkezinde "Katı Atığa Piroliz Yöntemi İle Çözüm" konulu söyleşide konuşan Oda Başkanı Semih Pek





Adem YILMAZ Peker, "Çöpü üretmemeye ve evimizde ayrıştırmaya teşvik edici paket programlar uygulamalıyız. Topluma, halkımıza bu bilinci, bu kültürü kazandırmadığımız sürece bu yöntemlerin hiçbirinde başarıya ulaşmamız mümkün değil. Dünyada hiçbir gelişmiş ülke çöpünü ayrıştırmadan, geri dönüşüme uğratmadan hiçbir zaman yakma, düzenli depolama, piroliz gibi fantezi işlerine girişmemiştir. Ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, ne Trabzon Valiliğimizin, ne Trabzon Belediyemizin bu konuda çalışması olduğunu biz görmedik. Kaynağında yani çöpün üretildiği yerde yani evde, iş yerinde, okulda, hastanede nerede çöp üretiliyorsa buralarda kağıt, metal, plastik, cam gibi kısımlar ayrılmalıdır. Bu işlemin yapılmaması kalecin olmadan en iyi forvetlerle sahaya çıkmaya benzer" dedi. PİROLİZLE ÇÖZÜM SAĞLANIR KTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Çuhadaroğlu ise  "Günümüzde katı atık yok etme konusunda bilinen yöntemler; kompostlama (gübre üretme), açıkta yakma, fırında yakma, piroliz ve gazlaştırma, dolgu ya da açıkta depolama, zararlı atıkların yok edilmesi olarak sıralanmaktadır. Piroliz; fırında yakmaya benzer bir yöntem olmakla birlikte burada katı atığın oksijenle teması yoktur. Gazlaştırmada ise katı atık çok az oksijen teması ile yakılabilir gazlar üretilecek şekilde yüksek sıcaklıkta işleme tabi tutulur. Elde edilen gaz enerji üretiminde kullanılır" dedi. Çuhadaroğlu, "Halen hedefte olan Araklı Turup mevkisi; dolgu ve açıkta depolama yapılamayacak kadar riskli, tehlikeli, güzel ve doğal bir SİT alanıdır. Bu konudaki en uygun seçenek; ekonomik, sıfır çevresel zararlı, araziye gerek göstermeyen HES kaynaklı piroliz tesisidir. Trabzon ve ilçelerinde 350 ton/gün civarında katı atığın ortaya çıktığı göz önüne alındığında her biri 5 MW (megawatt)’lık bir HES’ten enerji alan 3 ayrı piroliz tesisi ile katı atık sorunu fazlasıyla ve rahatlıkla çözülebilir. Bu türden bir tesisin HES dahil toplam yatırım bedeli en fazla 45 milyon TL civarındadır. Bu yatırımın; kazanılacak depolama alanları ve çevresel etkiler göz önüne alındığında ve çevre il ve ilçeler için de çalışacağı düşünüldüğünde ekonomik bir yatırım olması olasılığı yüksektir" dedi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap