A+ A-
Yorum
10

Mahalle halkına ne yapsaK yaranamıyoruz

Yayın Tarihi: 07.01.2016 - 10:49 | Güncelleme Tarihi: 07.01.2016 - 10:48

Hizmet için kurulan telsiz sisteminin sadece yolcuya yönelik olduğunu belirten başkan Tomaç, “Amacımız yolcularımıza daha iyi hizmet verebilmek. Fakat bizim insanlarımız eskiyi unutamadığı gibi toplu taşıma sistemine de bir türlü alışamadı. Mahallemize ne yapsak yaranamıyoruz” dedi.

Trabzon Bahçecik Cezaevi ile Meydan arasında hizmet veren Bahçecik Cezaevi Dolmuş Durağı Şoförleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertan Tomaç, gazetemiz muhabirlerinden Yusuf Arslan’ın sorularını yanıtladı. Tomaç, Trabzon Şoförler Odası Başkanı Turan Altuntaş ile koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Biz yık diyoruz, yıkıyor. Yap diyoruz, yapıyor” dedi. Durak içerisinde, durak çevrelerinde ve taşınan hastane ile ilgili yaşadıkları sorunları konuştuğumuz röportajda biz sorduk, Tomaç cevapladı.

■ Durakta kaç yıldır başkanlık yapıyorsunuz? Durağın geçmişi hakkında bilgi verebilir misiniz? 2003 ile 2004 arasında durakların taksilerden minibüslere geçtiği zaman başkanlık yapmıştım. Bu arada başka şeyler yapınca 2009 yılında tekrar durak başkanı olarak 6. senemi tamamladım. Duraklar 2003 yılında birleşerek iki taksi bir minibüs dolmuş oldu. Birleşmeden önce Bahçecik Mahallesi ile Bahçecik Cezaevi Dolmuş Durağı diye ayrı duraklar vardı. Minibüs dolmuşçuluğunun gündeme gelmesi birleşmemize vesile oldu. Cezaevi ve Bahçecik tek hat olarak çalışmaya başladı. İki durak birleşmeden önce 70 taksi aracımız vardı, birleştikten sonra 36 minibüs dolmuşu bir araya getirdik. Araçların bazıları çift ortak, bütçesi yetip ortağının arabasını alanlar da tek ortak olarak çalışıyor.

■ Durakta genelde mal sahipleri mi çalışıyor, şoför arkadaşlar mı? İkisi de çalışıyor. Sabahtan genelde mal sahipleri çalışır, öğleden sonra şoförler gelip çalışmaya başlar. Ama sürekli şoför çalıştıran da var, sürekli kendi çalışan da. Anlık değişen bir durumdur. Benim kendi arabamda sürekli olarak şoför çalışıyor. Şu anda 36 aracımız aktif çalışıyor. Üye sayımız 62, şoför sayımız da 25’e yakın. Yani toplam çalışan personel sayımız 60 ile 70 arası değişiyor.

HİZMET İÇİN YATIRIM YAPTIK

■ Araçlar arası iletişimi nasıl kuruyorsunuz? Bizim mahallemiz küçük bir mahalle. Özellikle yeni imar ve TOKİ yapılaşmasından sonra eski evler yıkıldı. Yerine yeni evler yapıldı. Ama genellikle yerine yapılan binalar yerine yapılandan daha az. Mahallemiz bu yüzden küçük bir mahalle. Diğer mahalleler gibi büyük ve paralel yolları olan bir mahalle değiliz. Kısıtlı imkanlarla çalışıyoruz. Telsiz sistemi kurarak bu sıkıntılarımızı bir nebze olsun ortadan kaldırmak istedik. 2004 yılının sonlarında, önceki başkanlık dönemimden sonra gelen arkadaş aldı. Telsiz sistemi iyi bir sistem fakat teknik arızalar yaşanabiliyor. Genel olarak bize zararları da oluyor yararları da. Sonuçta hizmet için yaptığımız bir yatırım. O zamanın parası ile iki ev alınıyordu. Trabzon’da da ilk telsiz sistemi bu durakta başlamıştır. Şu an başka duraklar da kullanmaya başladı.

■ Mahalle halkıyla ilgili sıkıntılar yaşıyor musunuz? Trabzon’da bulunan mevcut duraklar içerisinde en kaliteli hizmeti veren durak bizim durağımızdır. Ama şu an mahalle halkı ile gidip konuşsak ‘en kötü hizmeti siz veriyorsunuz’ derler. Sebebi de vatandaş her istediği yerden binmek istiyor. Dolmuşçuluk sisteminde durağa gidip biner, istediğin yerde inersin. Dolmuş sisteminde yoldaki yolcuya cevap vermek ikinci plandadır. Zaten bu arabalar çok küçük ve yeni 10 kişiye çıkarıldı. Telsiz sistemiyle de duraktan dolu kalkan araçlar arkasındaki araca haber veriyor. Biz de duraktan ona göre yer ayırıp araç çıkarıyoruz. Telsiz var olduklarını bildikleri için ‘Niye beni anons etmedin? Ben niye geç bindim? Beni niye oradan almadın?’ diye sıkıntılar yaşıyoruz. Hizmet kalitesi olarak yolda yolcuya hizmet veren en iyi durağız ama gene de yaranamıyoruz.

Nerede o eski günler

■ Güzergâhınızda bulunan Bahçecik Mezarlığı özellikle bayramlarda çok fazla ziyaretçinin gelmesine sebep oluyor. Siz bayramlarda buraya gelen vatandaşlara tam kadro hizmet veriyor musunuz? Bayramlarda araçlarımız ful çalışıyor. Sadece ramazan aylarında işlerimiz düşük olduğu için bu ayı istirahat ayı olarak değerlendiriyoruz. İnsanların şu an belki çok borcu var ama zenginleşti. Artık 18 yaşındaki çocuğun altında da araba var. Özellikle Trabzonlunun her yere özel arabaları ile gitmek genlerinde var. Bayramlarda biz burada hizmet verdiğimiz zaman arabalarımızı mezarlığın önüne çekip hizmet vermek istiyoruz ama ne mümkün? Her yer hususi araba ile dolu. Bilinçli olan insanlar kalabalık olduğu zamanlarda toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Bir de belediye tarafından bedava hizmet veriliyor. Eski bayramlarımız kalmadı. Eskiden bayramlarda araçlarımız daha fazla yolcu taşıyarak daha fazla para kazanırdı. Eski ile kıyaslama yaparsak 3'te 1'ini bile yakalamıyoruz.

432_1

Toplu taşıma sistemi sorunu

■ Müşterilerinizden size gelen şikâyetler ne yönde oluyor? Bizim hizmet için kurduğumuz telsiz sistemi sadece yolcuya yöneliktir. Amacımız yolcularımıza daha iyi hizmet verebilmek. Fakat bizim insanlarımız eskiyi unutamıyor. Burada araçlar birleşmeden önce iki durak olduğundan sebep rekabet ortamı vardı. Vatandaş dolmuş taksileri özel taksi gibi kullanıyordu. Biniyorlardı taksiye, girmedik ara bırakmıyorlardı. Toplu taşıma sistemine geçildikten sonra mahalle halkında değişik haller olmaya başladı. Önceden evinin önüne gidebilen yolcu şimdi sadece güzergâh boyunca inebiliyor. Bizim mahallemiz toplu taşıma sistemine bir türlü alışamadı. Mahallemize ne yapsak yaranamıyoruz.

■ Mahalle içerisindeki güzergâhınızı uzatmak ve başka mahallelere hizmet vermek gibi bir çalışmanız var mı? Mahalle içerisinde gideceğimiz güzergâhı biz kendimiz belirliyoruz. Ama ciddi bir yere hizmet vereceksek Şoförler Odası aracılığı ile belediyeden yeni güzergâh almamız gerekiyor. Resmi olarak şu an bir atak yapmayı düşünmüyoruz. Bunun sebebi de mahallemiz yıkım aşamasında. Bizim diğer duraklar gibi çok kollu yolumuz yok. Tek bir yolumuz var. Ne zaman mahalle gelişir, imara açılan bölgeler olursa ihtiyaca göre hizmet vereceğiz.

DAKİKASI GELEN YOLA ÇIKIYOR

■ Durağınızda bulunan dakika panosu ne işe yarıyor? Mahallemizdeki iş yoğunluğu olan saatler bellidir. Bir çizelgemiz var. Sabah saatlerinde 2 ile 3 dakika arasında zil çalarken akşam yoğunluğunda 1 dakikaya düşer. Sıralı sistem usulü araçlarımız çalışıyor. Merkez durağımız bu şekilde çalışıyor. Meydan bölgesindeki kâhyalarımız da dakika tutarak araç hareket ettiriyor. Sorunsuz bir şekilde vızır vızır işliyor.

■ Günde ortalama kaç yolcuya hizmet veriyorsunuz? Oturup tek tek saymadık ama taşıdığımız yolcu sayısı aşağı inen ile yukarı çıkan yolcu sayısı kadar. Çarşıya sabahtan ne kadar yolcu taşıyorsak, akşam olunca geri getiriyoruz. Burası sonuçta gel geç bir durak değil. Bizim taşıdığımız yolcular burada ikamet eden yolculardır.

■ Buraya tek bir yolun çıktığını söylediniz? Bu yola alternatif bir yol olarak yetkililere nasıl seslenirsiniz? Burası tek yol olduğu yetmezmiş gibi yetersiz bir yol. Tek şeridi gidiş geliş olarak kullanıyoruz. Sadece dolmuş şoförleri olarak değil mahalle halkı da bu konuda çok sıkıntılı. Bahçecik tarafına kesinlikle bakılmamış, hizmet de yapılmamış. Yol konusunda çok büyük sıkıntılarımız var. Tek umudumuz Bahçecik’in yıkım alanı içerisinde olmasıyla beraber yol yıkılıp genişletilecek.

Başkan ne dersek yapıyor

■ Şoförler Odası ile iletişiminiz nasıl? Bizim bağlı olduğumuz kurum Şoförler Odası’dır. Tabii ki irtibata geçtiğimiz kişi Turan Altuntaş. Odamız ile en ufak bir sıkıntımız yok. Turan Başkan ile koordinasyon halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz yık diyoruz, yıkıyor. Yap diyoruz, yapıyor. Etkili bir başkandır. Biz de kendisinden faydalanmaya çalışıyoruz. Bizim en büyük destekçimiz de kendisidir.

■ Trabzon siyasilerinden beklentileriniz nelerdir? Trabzon siyasetinden şahsi olarak hiçbir beklentim yok. Ben durak başkanı olarak Şoförler Odası’na bağlıyım. Yani Turan Altuntaş'a bağlıyım. Eğer bir sıkıntım olursa odamızla çözmeye çalışıyorum. Bana göre siyasilerden daha etkili. Biz beklentilerimizi Turan Başkana ilettiğimiz zaman, kendisi bütün beklentilerimizi siyasilerden alıyor. Bunu başarabiliyor. Siyasilere bu yüzden ihtiyaç duymuyoruz.

Altyapıya önem verilmeli

Trabzonspor'u, Osmanlı İmparatorluğunun çöküşü ile beraber ortaya çıkan Kurtuluş Savaşı’na benzetiyorum. Trabzonspor'da da aynı kurtuluş mücadelesi var. Trabzonspor Türkiye için çok önemlidir. Sürekli Trabzonspor'un hakkı yeniyor. Yenmesinin sebebi de Trabzon insanı, taraftarı ve Trabzon şehrinin ülkesine bağlılığıdır. Milliyetçi, vatansever bir halkımız olduğu için dışarıdan 'Biz Trabzon'a ne yapsak, kimse bize bir şey söylemez' düşüncesinde. Ama Trabzon, bu ülkenin en zor zamanlarında Türkiye'ye sahip çıkan bir şehirdir. Ayrıca Trabzonspor'a dışarıdan gelen oyuncu ve hocalara karşıyım. Eskiden Trabzonspor formasını terletmiş biri olarak gereksiz görüşmeler içerisindeler. Gerektiğinde transfer de yapacaksın ama Trabzonspor'un en değerli yeri olan altyapısıdır. Potansiyelin olduğu yer orasıdır.