SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Ordu Valisi Sert Çıktı

Ordu Valisi Sert Çıktı

06 Nisan 2012 Cuma - 15:45




Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu'ya gelen fındık işçilerinin çocuklarının çalıştırılmadığını, bu konuda yapılan eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.





Türkiye'de organize bir çocuk işçiliğinin söz konusu olmadığını belirten Vali Orhan Düzgün, her yıl Ordu'ya 7 yaşından 70 yaşına kadar mevsimlik fındık işçilerinin geldiğini hatırlattı. Ailelerin çocuklarını bırakacak yerleri olmadığı için onları da yanlarında getirdiğini belirten Vali Orhan Düzgün, geçen yıl fındık işçilerinin çocuklarının çalıştırıldığı yönde bazı Avrupa kanallarında yayınlar yapıldığını, bu yayınlardaki çocukların fındık bahçelerinde çalışan değil sadece ailelerin çocuklarını bırakacak yer olmadığı için yanında getirdikleri çocuklar olduğunu kaydetti. Ayrıca bazı yayınlarda ‘bu çocukların okula gönderilmediği’ şeklindeki bilgiler olduğuna dikkat çeken Vali Düzgün, fındık hasat döneminin okulların tatil olduğu döneme denk geldiğini hatırlattı. "16 YAŞ ALTI ÇOCUKLARA FINDIK TOPLATILMASI YASAK" Türkiye'de 16 yaş altı çocuklara fındık toplatılmasının yasak olduğunun altını çizen Vali Düzgün, bu konuda gerekli denetimlerin yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Türkiye'de çocukların çalışması yasaktır. Biz ücretleri tespit ederken de çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu vurguluyoruz. Bunu hem üreticilere hem ziraat odalarına hem de ilgili muhtarlıklara bildiriyoruz. Aynı zamanda Çalışma Bölge Müdürlüğü aracılığıyla da denetimler yapılıyor. Zaten fındık üreticileri de çocukları yetersiz buldukları ve fındık ağaçlarına zarar verdikleri gerekçesiyle tercih etmiyorlar. Türkiye'de 16 yaş altı çocuklara fındık toplatılması yasak. Üreticiler de bunu istemiyor. Açık söylemek gerekirse bazı ailelerin bahçelere yanlarında götürdükleri çocukların iyi niyetle çekilmemiş görüntülerinin olması Türkiye'de çocuk işçiliğinin olduğu anlamına gelmez. Bunun böyle bilinmesi gerekir ve bunların gerekli yerlerde anlatılması lazım diye düşünüyorum." “ÇOCUKLARIN DAHA GÜZEL VAKİT GEÇİRMELERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ" Yöreye gelen mevsimlik fındık işçilerinin çocuklarının daha iyi vakit geçirmelerini sağlamak adına çalıştıklarını, daha önceki konaklama yerlerinde kısmen de olsa bunu başardıklarını ifade eden Vali Düzgün, "Çocukların daha güzel vakit geçirmeleri için hazırlanan konaklama yerlerinde oyun parkları hazır hale getirilmiştir. Yine okulların tatil olmasına rağmen işçi çocuklarının okuma etkinliklerine katılmaları sağlanmaktadır. Bundan önce olduğu gibi bundan sonraki süreçte de çocukların daha iyi koşullarda vakitlerini değerlendirmeleri planlanmaktadır" diye konuştu. Bilindiği gibi son günlerde Alman Rewe firmasının Karadeniz’e gelen Doğu ve Güneydoğulu fındık işçilerinin barınma şartlarının iyileştirilmesi ve çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik bölgede proje hazırlama ve hazırlanan projeye destek verme girişimleri olduğunu açıklanmıştı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap