SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Söz verdik mi yerine getiririz!

Söz verdik mi yerine getiririz!

22 Ocak 2016 Cuma - 17:04




'Halkın Başkanı' Ahmet Metin Genç iki yılını anlattı...





Göreve geldikten sonra yaptığı çalışmalarla Trabzonluların beğenisini kazanan Genç’e vatandaşlar, “Halkın Başkanı” unvanını layık görerek, ona verdikleri desteğin sürdüğünü göstermiş...

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, “Halkın içinden geldik, halkla birlikte hizmet kervanını yürütüyoruz. Verdiğimiz sözleri yerine getirmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Trabzon’un büyükşehir olması ile birlikte yeni kurulan Ortahisar Belediyesi’nin Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, iki yıllık belediye başkanlığı dönemini Yayın Koordinatörümüz Asım Kemal Güner’e değerlendirdi. Başkanlığı döneminde halkla iç içe olmaya özen gösteren, her fırsatta esnaf ve mahalle ziyaretleriyle vatandaşlarla temas halinde olan Başkan Genç bu uygulamalarıyla Ortahisarlıların sevgisini ve saygısını kazanıyor. Mahalle ve esnaf ziyaretlerinde vatandaşların sıcak ilgisi ve muhabbetiyle karşılaşan Genç, vatandaşların her türlü sıkıntısını ve talebini dinlemesi neticesinde, insanların onun için 'Halkın Başkanı' sıfatını kullanması hiç de boşuna değil... Ortahisar'da yol sorunlarını tamamen ortadan kaldırmak için asfaltlama ve betonlama çalışmalarına ağırlık verdiğini belirten Başkan Genç, aynı zamanda vizyon projesi olarak nitelendirdiği Pelitli Kentsel Dönüşüm Projesi, Akvaryum Ortahisar, İpekyolu Canlandırma Projesi ve Ortahisar Belediye binası ile Kaymakamlık binasının yapılacağı Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi'ni hayata geçirmek için de hem Ankara'da hem Trabzon'da ciddi gayretler gösteriyor. Çok yoğun çalışma temposunda bize vakit ayıran Genç, sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

Dokunmadığımız mahalle kalmadı

■ Göreve geldiğinizden itibaren geçen iki yıllık süre zarfında yapmış olduğunuz faaliyetlerle ilgili nasıl bir tablo ortaya çıkıyor? Belediye başkanı olmadan önce vatandaşlarımıza vermiş olduğumuz sözler ve taahhütler vardı. Bunlardan en önemlisi ilçe sınırlarımız içinde bulunan bütün yolları asfaltıyla, betonuyla görev süremiz dolmadan standart bir hale getirmekti. Elhamdülillah bu sözümüzü yerine getirmek için çok büyük gayret gösteriyoruz. Bugün itibarıyla el atmadığımız mahalle yolu kalmadı. Tabir-i caizse bütün mahallelerimize dokunduk. Yüksek mahallelerimizde betonlama, alçak mahallelerimiz de asfaltlama yaparak, yollarımızı daha güvenli hale getiriyoruz. Bu sene içinde yaklaşık 100 bin ton asfalt dökerek, öngördüğümüz hedefi de aşmış durumdayız. Her mahallemizde en az 1-2 km, bazılarında ise 3 km'ye varan asfaltlama veya betonlama yaptık. Bu faaliyetleri yapmak için de diğer yandan 10,5 milyon TL'lik yatırımla asfalt şantiyemizi, beton santralini, konkasör tesisini, taş kırma eleme tesisini hizmete açtık. Ve bu sayede hem asfaltlamada hem de betonlamada başka kurumlardan yardım almadan kendimize yeter duruma geldik. Bütün yollarımızı kendi imkanlarımızla asfaltlayıp betonluyoruz.

Vatandaşın isteğini ayağına giderek dinliyoruz

■ Mahalleleri geziyorsunuz, halkla birebir diyalog kuruyorsunuz, halkın size yaklaşımı nasıl, ne tür istek ve şikayetlerle karşılaşıyorsunuz? Ortahisarımıza bağlı 85 mahallemizin tamamını ziyaret edip, vatandaşlarımızla görüşme fırsatı yakaladık. Bu ziyaretlerimizin amacı, vatandaşla yaşadığı mahallede sohbet ederek sorunları yerinde görmektir. Böylece isteklere ve ihtiyaçlara daha gerçekçi çözümler üretmiş oluyor. Vatandaş da belediye başkanının kendi ayağına geldiğini görmekten çok memnun kalıyor. İçini döküyor, isteğini ve eleştirisini yapıyor.


654_12

Bunu biz de memnunlukla karşılıyoruz. Çünkü eğer bu ziyaretleri gerçekleştirmezsek vatandaş kendisinin unutulduğunu ya da bir kenara itildiğini düşünecek. Bu nedenle ‘Katılımcı Belediyecilik’ anlayışı gereği olarak, önemli olan başkanlık koltuğuna oturup, çakılmak değil; sorunları yerinde tespit etmek için vatandaşın beklentilerini ve isteklerini bizzat kendisinden dinlemektir.

Ortahisarımızın vizyon projesi

■ Biraz da vizyon proje olarak nitelendirdiğiniz Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi, Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi, Akvaryum Ortahisar, Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesi ve Bitki Müzesi'nden bahseder misiniz? Belediye olarak kendimize ait, müstakil, mimarisiyle Ortahisar'ı simgeleyecek bir belediye hizmet binasını en kısa zamanda inşa etmek istiyoruz. Bunun için Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 4. Etabı’nda, Pazarkapı'da TOKİ'den devraldığımız eski çocuk yuvasının bulunduğu alana belediye hizmet binamız, kaymakamlık binamız ve hükümet konağımızı inşa etmeyi planlıyoruz. Böylece Ortahisar ile ilgili kamu hizmet binalarını bir alanda toplamış olacağız. Mevcut durumda Büyükşehir Belediyesi ile aynı binayı kullanıyoruz. Bu da vatandaşların hizmet almasında birtakım karışıklıklara ve aksaklıklara sebep oluyordu. Bu nedenle bu projeyi çok önemsiyorum. Bu aynı zamanda Ortahisarımızın vizyon projesi olacak. Projeyle ilgili gerekli prosedür işlemlerini yaptık ve yakında ihaleye çıkacak. Proje sonlandığında Ortahisar Belediyemiz müstakil, yöre mimarisiyle uyumlu, kendisine yakışır bir hizmet binasına kavuşacak.

Kemeraltı’nda vizyonuna uygun proje

Trabzon’un ilk ticaret alanlarından olan Kemeraltı’nın tarihi misyonuna uygun olarak canlandırılabilmesi için yeni bir planlamaya gittik. Pilot uygulama alanı olarak da Alacahan Sokak ile Semerciler Yokuşu arasındaki kısmı seçtik. Proje kapsamında olan binaların dış cephelerini yeniden düzenleyeceğiz. Tabelalarda, ışıklandırmada ve dış cephe boyalarında bir bütünlük olacak. Bölge esnafının da görüşü alınarak hazırlanan proje için Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun da onayı alındı. Bundan sonra alanın peyzaj düzenlemesine geçeceğiz. Buradaki temel hedef, tarihi Kemeraltı’nın  turizm ve ticaret potansiyelini daha da artırmaktır. Projeyi bitirdiğimizde Ortahisarımız yeni bir turizm aksı daha kazanmış olacak.

Beşirli’ye Bitki Müzesi

Bitki çeşitliliğinin son derece bol olduğu bir yörede yaşıyoruz. İstedik ki, yöremize has bitkilerin ve diğer bitki çeşitlerinin sergilendiği bir müze yapalım. Bunun için Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü, Beşirli'de 12 bin 182 m²'lik bir alanı Bitki Müzesi yapılmak üzere belediyemize tahsis etti. Proje içinde; yöreye uygun ekolojik su, çok amaçlı kent çayırı, dinlenme birimleri, açık hava sineması, oturma basamakları, ahşap yürüyüş yolları, ağaç üstü yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanları yer alacak. Proje DOKA’nın 2015 yılı Tarihi, Kültürel ve Doğal Değerlerin Korunması ve Geliştirilmesi Programı’na da yazıldı. Müze için  % 75 DOKA'nın, % 25 de idarenin desteği olacak. Yöre florasını kente taşıyacak olan proje, alanında tek olma özelliğine sahip olması nedeniyle herkes tarafından olumlu karşılanıyor. 

Akvaryum Ortahisar

Malumunuz şehrimiz Karadeniz'e nazır bir sahil kenti konumunda. Deniz kenti olmamız hasebiyle içinde deniz canlılarını sergileyebileceğimiz bir akvaryum projesi yapmak istiyoruz. Karadeniz'e özgü deniz canlılarının yanı sıra diğer deniz canlılarını da bu akvaryumda sergileyeceğiz. Balıkçı kenti Trabzon'da bu projenin yapılması gerçekten ayrı bir anlam ifade ediyor. Akvaryumu, Zağnos ve Tabakhane vadilerini yeraltından birleştirmeyi amaçlayan 180 m uzunluğunda, 8.5 m açıklığında bir “Tünel Akvaryum” projesi olarak yapacağız. Proje kapsamında Zağnos Vadisi'nde yapılan peyzaj düzenlemesiyle ve Tabakhane Vadisi'nde yapılacak olan peyzaj projesinin bütünlük sağlaması açısından TOKİ ile mutabakat sağladık. Tarihi değerlerimizi de koruyarak, bu projeyi de hayata geçireceğiz.

Pelitli’ye muhteşem proje

Pelitli'de 135 binamızın 130 tanesi yıkıldı. 4 adet binamız arsa karşılığında parsel alacağı için onlarla ilgili hukuki süreci tamamladık. TOKİ Başkanımızın da desteğiyle bu vizyon projemizi ihale aşamasına getirdik. Ocak ayının sonuna kadar buranın ihalesini yapıp inşallah burayı çok güzel bir hale getireceğiz.

345_9

Buranın güneyindeki 301 konutluk projemizi de ihale aşamasına getirdik, en kısa zamanda bu projemizi de hayata geçireceğiz. Bu projeyi tamamladığımızda havaalanına yakın, şehrimize gelen turistlerin ve ziyaretçilerin gezip dinlenebileceği, yeşil alanlar ve sosyal tesislerle donatılmış, tabir-i caizse yeni bir nefes alanına sahip olacağız.

Eğitim, kültür ve spora tam destek

Bu projelerin yanı sıra konferans, panel, sergi, kültür-sanat kursları, meslek edindirme ve üniversiteye hazırlık kursları düzenleyerek ilçemizdeki kültür-sanat ve eğitim faaliyetlerine katkı sağlıyoruz. Belediyemizin asli görevi olmasa da istihdama katkı sağlayacak meslek edindirme kurslarını ve üniversiteye hazırlık kurslarımızı gerçekten önemsiyoruz. Geçen yıl düzenlediğimiz üniversiteye hazırlık kurslarından 229 öğrencimiz lisans ve önlisans programlarına yerleşti. Diğer yandan el sanatları, fotoğrafçılık, İngilizce, Arapça, bilgisayar vb. alanlarda meslek edindirme kursları düzenleyerek, kursiyerlerimizin istihdamlarına katkı sağlıyoruz. Yani kültür-sanat ve eğitim yönünden ilçemizin daha canlı olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Sağlıklı nesiller için spor adına yürütülen faaliyetlere belediye olarak destek vermekten imtina etmiyoruz.

Tarih İpek Yolu canlanacak

Bu projeye gerçekten çok önem veriyoruz. Projeyle birlikte aynı zamanda doğa turizmini de canlandırmak istiyoruz. Ortahisarımızda, Aygören Vadisi'ni kapsayan, doğal ortama zarar vermeyen Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi'nin hayata geçirilmesi için fizibilite çalışmalarını tamamladık. Proje bölgenin ve ülkemizin turizmine katkı sağlayacak nitelikte olup, DOKAP eylem planına da uygun. Proje sonunda yaklaşık 500 kişinin istihdamı öngörülüyor.

46_6


Proje kapsamında Bilim Merkezi Kompleksi, futbol köyü, tarihi İpek Yolu yürüyüş alanları, seyir terası ile sosyal tesisler yapılacak. Bu da turizmi canlandırmak için yapmış olduğumuz gerçekten çok güzel projelerden bir tanesi. Böylece şehrimizi daha güneye de açmış olacağız. Aynı zamanda da şehir merkezindeki turist yoğunluğunu daha güneye taşıyarak, şehrimize yeni bir turizm alanı kazandırmış olacağız.

Ortahisar ile Gölcük kardeş şehir oldu

Ortahisar Belediyesi ile Kocaeli'nin Gölcük Belediyesi arasında yapılan Kardeş Şehir Protokolü imza töreni Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Gölcük Belediyesi ile yapılan kardeşlik protokolüyle, iki ilçe arasındaki dayanışmanın, yardımlaşmanın ve tecrübe paylaşımın daha da artacağını söyledi. "Yapılan protokolle milli birliğimizi ve kültürümüzü de pekiştirmek istiyoruz" diyen Başkan Genç, "Gölcük Belediyesi ile meclislerimizde kardeş şehir uygulaması kararlarımızı aldık. Malumunuz kardeş şehir uygulamalarıyla birlikte hem şehirlerimiz arasındaki dayanışmayı, vatandaşlarımız arasında olan dayanışma kültürünün pekişmesini, hem ilçe belediyelerimizle tecrübe paylaşımlarımızı, daha geniş bir ifadeyle milli birlik ve beraberliğimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Daha yaşanabilir bir şehir hedefine ulaşabilmek için tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Ortahisar Belediyesi olarak hem ülkemiz sathındaki ilçe belediyeleriyle, hem uluslararası alanda ilçe belediyeleriyle kardeşlik uygulamalarını geliştireceğiz" dedi.

ET VE TIRNAK GİBİYİZ

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise, konuşmasında, Gölcük'ün Türkiye'nin mozaiği konumunda bir ilçe olduğunu ve Türkiye'nin her yerinden insanların yanı sıra çok sayıda Trabzonlunun da Gölcük'te ikamet ettiğini söyledi. Gölcük’le Ortahisar'ın kardeşten öte, et ve tırnak gibi birlikte yaşadığını belirten Ellibeş, "Ben bu kardeşliğin gelecekte güzel günlere altyapı oluşturacağına inanıyorum. Gölcük Türkiye'nin mozaiğidir. Türkiye'nin her bölgesinden insanların gelip yerleştiği ve Gölcük'ü oluşturduğu, mutlu, sağlıklı ve huzurlu yaşadığı bir kent. Bir donanma kenti olarak bilinir. Bir deprem felaketi de yaşadık onu da unutamıyoruz. Deprem şehitlerimize de buradan rahmet diliyorum" diye konuştu.

Daha yeşil Ortahisar 

Daha yeşil bir Ortahisar için; her mahalleye bir park projesi kapsamında, vatandaşlarımızın da çok yoğun talepleri karşısında, Aydınlıkevler, Çukurçayır, Pelitli ve Kanuni mahallelerine 4 adet park yapacağız. Parkların yapımı için proje çalışmalarını başlattık. 4 park için 2016 yılı içinde yapım ihalelerinin sonuçlandırılmasını planlıyoruz. Bu bağlamda park yapımı için uygun alanları belirledik, projelendirme ve uygulama çalışmalarımıza da devam edeceğiz. İlerleyen yıllarda da diğer mahallelerimizde yöremizin yeşilliğine uygun olarak park yapımlarına devam edeceğiz. Hedefimiz tabii ki yeşille birlikte anılan Trabzon'da merkez ilçe olan Ortahisar'ı yeşillendirerek, daha yaşanabilir ve daha sağlıklı bir kent konumuna ulaştırmaktır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap