A+ A-
Yorum
10

Teleferik için hiçbir engel yok

Yayın Tarihi: 26.07.2017 - 09:30 | Güncelleme Tarihi: 26.07.2017 - 09:29
Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Sümela Manastırı’na yapılması planlanan teleferik projesinin Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini belirterek,

Maçka Belediye Başkanı Ecz. Koray Koçhan, gazetemizin yazarlarından Ali Kurt’a özel açıklamalarda bulundu. Başkan Koçhan, Sümela Manastırı’nın tadilatı ve teleferik projesi hakkın bilgi verdi.

Başkan Koçhan, Sümela Manastırı’nın girişinde bulunan bilet gişesinin üzerinin her yağmurdan sonra taşla dolduğunu belirterek, “Manastır açık olsaydı Mayıs ayındaki yoğun yağmurlarda can kaybı meydana gelebilirdi. Şuan bunun yanından çıkan merdiven yıkılmış durumda ve bu daha ilk etap. Giriş kapısının üzerinde bulunan bir başka kaya ise patlatılarak indirildi.

Manastırda çalışan ekipler özel patlayıcıların yardımı ile kayaları indiriyor. Kullandıkları patlayıcı üstü kapanmadığı zaman etkili olmuyor. Ama üzeri kapalı bir şekilde patlatılırsa sadece üst tarafında bulunan kaya parçalananıyor. 6 etapta bu işlemler yapılacak. Henüz 2 tanesi bitti. Restorasyona bittiğinde Sümela Manastırı aslına dönecek” dedi. 

TELEFERİK BEKLİYORUZ

Başkan Koçhan, seçildiği zamanki hedeflerinden bahsederek, “Hedeflerimden bir tanesi de Sümela Manastırı’na teleferik projesi diğeri ise Çakırgöl Kayak Tesisleri projesi. Devlet o yola milli park girişine kadar 2 milyon lira para harcadı. Çakırköy yolunun doğrusu seyir teraslarının olduğu yerden yapılmasıdır. Ama yol orada kaldı. Şimdi o yol onarılarak turizm bakanlığı tarafından yapılıyor. İlk ihalesi yapıldı. 3 tane seyir terası ve parke yol yapılarak yol bağlanacak.

Çakırköy’e yapılacak olan kayak tesisi gibi ihtiyaçları bu yol karşılayamayacağı için Sümela Manastırı’nın ihtiyacını oradan çıkartmak lazım. Teleferik projesinin tamamı da 2 buçuk kilometre. Ve manastırın tam yanına kadar gitmiyor. Yalnız Büyükşehir Belediyemiz ne hikmetse bir türlü yapmıyor. Biz bu projeyi bitirdik. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’na gittik.

O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakandı. O dönem çıkan yasa ile ormaniyelerdeki tüm mesire alanlarındaki işler Büyükşehirlere devredildi. Teleferik projesini Büyükşehir Belediyesinin yapmaması için bence hiçbir engel yok. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüğolu bugüne kadar Maçka’mıza katkılar sağlamıştır. Teleferik projesi içinde gerekeni yapacaktır” ifadelerini kullandı.