T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve bir yandan kültürümüzü uluslararası sanat formlarıyla buluştururken, diğer yandan şehirlerimizin marka değerini artırmayı hedefleyen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki altıncı durağı Trabzon olacak.
Bu yıl üçüncü kez festivale ev sahipliği yapacak olan Trabzon, 5–13 Temmuz tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek.
Eşsiz doğasının yanı sıra 4 bin yıllık zengin bir tarihe sahip; Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği Trabzon’da, 9 gün sürecek festival kapsamında 30’dan fazla noktada yaklaşık 400 etkinlik düzenlenecek.
Festivalde, sanatın farklı disiplinlerinden eserlerin yer aldığı sergilerle Trabzonlular, kültürel zenginliklerin izini sürecek.
FİLİSTİN DİRENİŞİNE SAYGI DURUŞU: “BEN YIKILMAYACAĞIM”
Samed Karagöz’ün küratörlüğünü üstlendiği, Sliman Mansour’un eserlerinden oluşan “Ben Yıkılmayacağım” Sergisi, Filistin’in tarihsel belleğini, direniş kültürünü ve kolektif kimliğini sanat aracılığıyla Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerle buluşturacak.
1970’lerden bu yana üretimlerini sürdüren Mansour’un kullandığı renkler ve figürler, yerinden edilmiş bir halkın belleğini canlı tutarken; aynı zamanda geleceğe dair bir umut arayışını da dile getiriyor.
ATATÜRK’ÜN ORİJİNAL ÜNİFORMASI TRABZON’DA
Trabzon Kültür Yolu Festivali kapsamında, Trabzon Müzesi Atatürk Etnografya Salonu, Hisart Canlı Tarih Müzesi’nin özel koleksiyonundan derlenen “Millî Mücadele” Sergisi’ne ev sahipliği yapacak.
Aralarında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün orijinal üniformasının da bulunduğu 244 eserin yer aldığı sergi, ziyaretçilerini tarihin derinliklerine götürecek.
Nejat Çuhadaroğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan; orijinal fotoğraflar, dioramalar ve askerî ekipmanlarla Millî Mücadele ruhunun yansıtıldığı sergi, Kurtuluş Savaşı’nın adımlarını belge ve görsellerle aktararak millî hafızayı taze tutmayı amaçlıyor.
ALBAYRAK’TAN “SELAM AYETLERİ” HAT SERGİSİ
Özbekistan’dan Almanya’ya, Tanzanya’dan Somali’ye uzanan geniş coğrafyada milyonlara ulaşan "Albayrak Hat Takvimi Eserleri Sergileri", bu kez “Selam Ayetleri” temasıyla Trabzon Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşacak. Bu özel sergide, Kur’an-ı Kerim’de geçen selama adanmış buyruklar, usta hattatların yorumuyla Trabzonluların ilgisine sunulacak.
TAK TAKIŞTIR YAP YAKIŞTIR
Küratörlüğünü İsmail Erdoğan’ın üstlendiği, ressam İlhami Atalay’ın, Anadolu kadınlarının kullandığı başlıklardan ilham alarak ürettiği eserlerden oluşan “Tak Takıştır Yap Yakıştır” Sergisi, Kızlar Manastırı Giriş Kat Sergi Salonu’nda ziyarete açılacak.
Renklerin ahenkle dans ettiği, otuz seçkin eserin bir araya geldiği sergi, Anadolu'da kurulmuş medeniyetlere ve kadim kültürümüze bir reverans niteliği taşıyor.
İSKENDER PALA ROMANLARINDAN KELİMELER VE RENKLER
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Hamamizade İhsanbey Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılacak olan “İskender Pala Romanlarından Kelimeler ve Renkler Resim Sergisi”, edebiyat ile görsel sanatları buluşturarak, kelimelerin ustası İskender Pala’nın roman dünyasını resimlerle yorumlayacak.
Pala’nın kelimelerle yarattığı dünyaların, okuyucusu olan sanatçılarda renklerle nasıl karşılık bulduğu fikrinden yola çıkan sergi, Murat Kurt’un küratörlüğünde gerçekleşecek.
Sergide, İskender Pala’nın bugüne kadar yazdığı 13 roman, herhangi bir yönlendirme ya da yorum olmaksızın, eserleri okuyan 13 farklı çağdaş sanatçı tarafından özgün biçimde tuvale aktarılıyor.
ANADOLU MASAL YOLU
Trabzon Müzesi Arkeoloji Salonu’nda yer alacak olan “Anadolu Masal Yolu Anlatımlı Masal Sergisi”, ziyaretçileri geleneksel Anadolu masallarının büyülü atmosferine taşıyarak, anlatım ve görsellerle zenginleştirilmiş bir deneyim sunacak.
Trabzon Kültür Yolu kapsamında düzenlenen sergide, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından gerçekleştirilen “Anadolu Masalları Projesi” içinde yer alan masallardan en güçlü örnekler görsel anlatımlara dönüşüyor. Masallar; sözlü anlatımdan metne, metinden görsele dönüştürülerek, artık birçoğu unutulan Anadolu masallarını ve masal kahramanlarını, başta çocuklar olmak üzere 7’den 70’e herkese tanıtmayı hedefliyor.
Ayrıca festival kapsamında; 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda “Gökyüzünden Türkiye” Sergisi, Kızlar Manastırı Üst Kat Sergi Salonu’nda Modern Art Project imzalı “İz” Karma Resim Sergisi, Trabzon Müzesi’nde “Abdulkadir Yıldırım Kişisel Resim Sergisi”, Trabzon Sanatevi Bahçesi’nde “Karadeniz İnsanı ve Yaşam” temalı Karma Karikatür Sergisi, Ortahisar Belediyesi Basın Tarihi Müzesi’nde “Trabzon’da Yaylacılık Geleneği” Sergisi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Hamamizade İhsanbey Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonu’nda “Yaşayan Miras: Dünden Bugüne Trabzon Halk Çalgıları” Sergisi, “Türkiye’nin Minyatürleri” Sergisi, “Türkiye’nin Ustaları” belgesel gösterimi ve “Dijital Hareketli Minyatür Uygulaması”, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü’nde ise “Evvel Zaman İzinde” Sergisi sanatseverlerle buluşacak.
ATÖLYELERDE ÜRETMENİN KEYFİ YAŞANACAK
Trabzon Müzesi, Trabzon Belediyesi Üretim Tesisleri ve Maçka Belediyesi Üretim Tesisleri, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Kuyumculuk Atölyeleri, Ayasofya El Sanatları Merkezi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Hamamizade İhsanbey Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonu ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi Botanik Park da festival kapsamında birbirinden farklı konseptteki atölyelere ev sahipliği yapacak.
“Trabzon Yöresi Geleneksel El Sanatları ile Türk Süsleme Sanatı Ebru Atölyesi”, “Karadeniz Kadın Kooperatifleri Birliği Kültür Sanat Etkinlikleri Atölyesi”, “Trabzon Coğrafi İşaretli Ürünler Atölyeleri: Trabzon Hasırı, Telkari ve Kazaziye”, “Trabzon Coğrafi İşaretli Ürünler Atölyeleri: Keşan Dokuma Atölyesi”, “Anadolu Belgesel Atölyeleri”, “Geleneksel Hurlatmalı Kaval Çalgısı Atölyesi”, “Ahşap Oyma Atölyesi”, “Giyim Teknolojileri Atölyesi”, “Geleneksel Nefir Çalgısı Atölyesi”, “Geleneksel Çimon Çalgısı Atölyesi” ve “Kültürel Miraslar ve Simülasyon Deneyim Atölyesi” gibi geniş yelpazedeki etkinliklerde katılımcılar; kültürel mirasla birebir temas kurarak el becerilerini geliştirecek, gelenekten ilham alarak üretmenin keyfini yaşayacak.
TRABZON KONSERLERLE ŞENLENECEK
Festival coşkusunu müzikle taçlandıran konserler, şehrin dört bir yanında müzikseverlerle buluşacak. Serkan Kaya, Oğuzhan Koç, Ekin Uzunlar, Gökhan Tepe, Kıraç, Merve Özbey, İsmail Türüt, Fatma Turgut, Bayhan gibi ünlü sanatçılar, Trabzon Fuar Merkezi’nde kurulacak ana sahnede hayranlarıyla bir araya gelecek.
Ayrıca Emirhan Usta, Umut Mürare, Adem Ekiz & Kerim Aydın, İbrahim Sadri, Yusuf Goncagül, Fadıl Yoloğlu, Batuhan Turan, Emre Ermiş, Yakup Atalay, Özgür Babacan, Efe Karagüzel, Erdal Şahin, Temel Bayram, Pelin Karaağaçlı, Orhan Karaağaç, Abdullah Beyhan, Ahmet Çalışır, Ufuk Yürüç, Mesut Uçar, Özge Altıntaş ve Fatih Çavuşoğlu gibi sanatçıların performanslarına ev sahipliği yapacak festival; Samsun Devlet Opera ve Balesi, Itri Kültür Sanat Musiki Topluluğu, Trabzon Müzik ve Halkoyunları Derneği, Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği ve 3’üncü Ordu Bölge Bando Komutanlığı konserleriyle taçlanacak.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin, ülkemizin çeşitli illerindeki ceza ve tevkifevlerinde bulunan mahkûm vatandaşlara da sanatı ulaştırma vizyonu kapsamında; Trabzon E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan tutuklu ve hükümlüler, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçılarının vereceği konserle moral bulacak.
Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festival kapsamında Trabzonlu sanatseverlerle buluşacak.
KARADENİZ RAPSODİSİ SENFONİK TÜRKÜLER
Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konulan, orkestra şefliğini Kıvanç Tepe’nin üstlendiği “Karadeniz Rapsodisi Senfonik Türküler” konserinde, birbirinden güzel Karadeniz türküleri senfonik sesler eşliğinde yorumlanacak.
ARDA BOYLARI
Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Hasan Saka Salonu, Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan “Arda Boyları” bale temsiline ev sahipliği yapacak. Trakya yöresine ait çok sevilen türkülerden biri olan Arda Boyları'nın hikâyesini ve müziğini modern dansla harmanlayan “Arda Boyları”, birbirlerine âşık iki genç olan Halime ve Recep'in hikâyesini balenin büyülü adımlarıyla anlatacak. Kıvanç Tepe’nin orkestra şefliğini üstlendiği, koreografisi Özgür Adam İnanç, müzikleri İsmail Sezen ve Arda Erdem imzası taşıyan “Arda Boyları” Görkem Cengiz tarafından sahneye konulacak.
Samsun Devlet Opera ve Balesi “Doktor Mucize” Operası ile İzmir Devlet Tiyatrosu ise “Rüstemoğlu Cemal'in Tuhaf Hikayesi” oyunu ile Trabzon Devlet Tiyatrosu Atapark Haluk Ongan Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
Alagöz Dans Topluluğu, Türk halklarının zengin kültürel mirasını; müzik, dans ve tiyatro ile buluşturduğu “Destanların Dansı” gösterisiyle, ünlü komedyen Gökhan Ünver ise stand up gösterisi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde sahne alacak.
İLHAM VERİCİ SÖYLEŞİLER
Trabzon Kültür Yolu Festivali, alanında uzman isimlerin katıldığı söyleşilerle de katılımcılarına kültürel ve sanatsal bir derinlik sunacak.
Osman Egin & Bekir Köse, “Mekteb-i Vefa”, Doç. Dr.Hülya Çalışkan Akgün “Koskarlı Mağarası Kazı Çalışmaları Hakkında Söyleşi”, Zahide Bulut Topal “Kadraja Yansıyan Hikâyeler”, Işıl Açıkkar ve Tufan Gündüz “Tarih Sohbetleri”, Dr. Temel Sağlam “Trabzon Sivil Kent Mimarisi Hakkında Söyleşi” Nihat Hatipoğlu “Dosta Doğru”, Orhan Yaylı “Kadrajımdan Trabzon”, Sevgi Deniz ve Mustafa Karataş “Muhabbet Kapısı”, Savaş Barkçin, Merve Gülcemal ve Mustafa Akar ise Lacivert Dergi "Bağlarımız" Söyleşisi ile Trabzonlularla bir araya gelecek. Züleyha ile Sınırsız Sohbetler’in konuğu ise Klinik Psikolog ve Yazar Beyhan Budak olacak.
Müze uzmanları eşliğinde düzenlenecek “Müze Gezisi”, ziyaretçilere Büyükşehir Belediyesi Trabzon Şehir Müzesi’nin zengin koleksiyonunu keşfetme imkânı sunacak.
“FotoMaraton” ve “FotoMaraton Çocuk” etkinliklerinde her yaştan onlarca fotoğrafçı, festivalin en güzel karelerini yakalamak için yarışacak. Bu kapsamda “Coşkun Aral Söyleşisi ve FotoMaraton Ödül Töreni” Trabzon Büyükşehir Belediyesi Hamamizade İhsanbey Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşecek.
Festival kapsamında “Kıyı Kültür Sanat Dergisi'nin 65. Yılı Paneli” de düzenlenecek.
ÇOCUKLARIN FESTİVALİ BAŞLIYOR
Hüseyin Avni Aker Millet Bahçesi’nde kurulacak “Çocuk Köyü”nde dokuz gün boyunca birbirinden renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, tiyatrolar, oyun alanları ve daha birçok etkinlik çocuklarla buluşacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları ve tematik oyun alanları festival boyunca “Çocuk Köyü”nde yer alacak. Ayrıca müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin verildiği aktivite çadırları da çocukların gelişimine destek olacak. Çocuklar; “Etnospor Tırı”, “Çocuk Oyunları Federasyonu Tırı”, “Çanakkale Mobil Müze ve Sergisi” gibi etkinlik alanlarında eğlenirken öğrenme fırsatı yakalayacak. TRT Market’te ise TRT’nin sevilen lisanslı ürünlerine ulaşabilecekler.
“Masal Şatosu” müzikali Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde, “Umudunu Yitirmeyen Sığırcık” oyunu ise Trabzon Devlet Tiyatrosu Atapark Haluk Ongan Sahnesi’nde çocuklarla buluşacak.
Minikler ayrıca, Hüseyin Avni Aker Millet Bahçesi’nde düzenlenecek “Gölgelerin Peşinde Karagözle Kültür Yolculuğu Geleneksel Gölge Oyununu Keşfediyoruz: Hacivat ve Karagöz’le Tanışma ve Yapım Atölyesi” ile geleneksel sahne sanatlarını tanıma fırsatı bularak, yaratıcılıklarını keşfedecekleri deneyimler yaşayacaklar.
SANAT SOKAĞA TAŞACAK
Festival kapsamında Forum Trabzon AVM’ye yerleştirilecek piyanolarda gençler, “Sen de Çal” projesi kapsamında yeteneklerini sergileyecek. “Sen de Söyle” kabininde ise Trabzon’un yeni yıldızı olabilmek için ilk adımlarını atacaklar.
15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı, Ganita ve Maraş Caddesi’nde kurulacak “Sokak Sahne”de genç müzisyenler performanslarını izleyicilerle buluşturacak.
LEZZET DURAKLARI
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin düzenlendiği şehirlerde, o kente özgü mutfak kültürünü yaşatacak restoranlar “Lezzet Noktası” olarak belirleniyor. Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Şef Ramazan Bingöl önderliğinde, Türkiye’nin en değerli şefleri, o şehrin kaybolmaya yüz tutmuş lezzetlerini araştırıyor, reçetelerini yazıyor ve bu yemekleri “Lezzet Noktası” olarak seçilen restoranlarda birlikte hazırlayıp menülere dâhil ediyor.
Trabzon Kültür Yolu Festivali’nde gastronomi değerlerini tanıtmak amacıyla ünlü şefler, Trabzon’da belirlenen 12 “Lezzet Noktası” restoranında yöresel yemekler yapacak. Coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere, Trabzon’da unutulmaya yüz tutmuş birçok geleneksel lezzet de misafirlerle buluşacak. Girişlerine özel olarak tasarlanmış “Lezzet Noktası” logoları yerleştirilen restoranlar, Trabzonluların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası olacak.