A+ A-
Yorum
10

Ömer Hacısalihoğlu: ''AK Parti hükümeti babalığını yapamadı!''

Yayın Tarihi: 23.12.2020 - 13:48 | Güncelleme Tarihi: 23.12.2020 - 13:38
CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, hükümetin politikalarının pandemide iflas ettiğini söyledi

// Karadeniz Özel // Meryem AKGÜN // Ülke gündemini değerlendiren CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, AK Parti hükümetini eleştirerek, “Bu süreçte AK Parti hükümeti vatandaşa babalık yapamadı, onu borçlandırdı. Ahlat’taki saraya para verene kadar vermeyeceğiz, o parayı da vatandaşa vereceğiz” dedi.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAMIZ GEREKİYORDU

Siyasetle yolunuz nasıl kesişti?

“Aile olarak siyasete yabancı bir aile değiliz. Farklı siyasi partilerde görev yapan akrabalarımız var zaten. Fakat çekirdek aileme baktığımız zaman dedemin çocukları hep siyasetle ilgilenmiş. Kökenden Cumhuriyet Halk Partiliyiz. Hep Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet değerleriyle yetişmiş bir ailenin içinde büyüdük. Üniversiteden sonra yurtdışı deneyimimiz oldu. Döndükten sonra hep dışardan eleştiriyorduk. Bir şeylerin değişmesi içinde içeride olmak lazım. Özlediğimiz Türkiye’yi yakalamak adına bireysel imkanlarla mücadele vermek zor. Yapacaksanız siyasetle yapacaksınız. Çocuklarımda bu şehirde yaşasın istiyorum. Çocuklarıma yaşanabilir bir şehir bırakırsak ancak çocuklarım burada yaşayabilir. İstediklerini bu şehirden alamazlarsa bu şehirden gidecekler. Elimizi taşın altına koymamız gerekiyordu. 2010 yılında partiye üye oldum, 2020 yılında il başkanı oldum.”

Geçmiş dönemde CHP Trabzon oldukça hareketli dönemler geçirdi. Bugün takındığınız üslup, yaşanan hareketli dönemdeki ayrışmaları toparlamak adına mı?

“Benim genel mizacım bu. Kavga siyasetinden sokakta bıktı. Her yönetici farklı yapıda. Doğru olduğuna inandığımın peşinden gidiyorum. Kavga ederek, didişerek yapılan siyasetten taraf değilim. Bir üslup olmalı siyasette. İnsanlar eleştirebilmeli ve eleştirilebilmeli de. Geçmiş dönemdeki il başkanları farklı mizaçlarda olduğu için kendi mizaçlarını da siyasetlerine yansıttılar. Benim düşüncem şu; Cumhuriyet Halk Partisi bu devleti kurmuş parti ve bu devleti de yönetmeye aday parti. Hiçbir kurumlar hiçbir kişiyle bireysel kavgam olmaz ama siyaseten görüşlerimi söylerim. Bunun tartacak olan vatandaştır. Sandıkta tecelli eden başımızın üstünde.”



TEK LİSTE MANTIĞI BİZDE YOK

Kongrelerinizi tek liste yerine bol adaylı gerçekleştiriyorsunuz. Her aday kendi yönetimini kurunca ister istemez saflar belli oluyor. Bu bağlamda seçildikten sonra birlik beraberliğin sağlanması nasıl oluyor?

“Çok adaylı seçimler bizim partimizin genlerinde var. Demokrasi böyle tecelli eder. Dolayısıyla yarıştığımız kişileri rakip olarak görmeyiz. Sonuçta bize oy veren herkes bu partinin bir neferi. Parti için hizipleşme olarak bakmamak gerekir. Parti içi demokrasidir bu. Bizde tek liste mantığı yok. Farklı görüşler zenginliktir. Yarın genel seçim olduğunda yine hep birlikte hareket ediyoruz.”



YOLA ÇIKTIKLARIMIZI YOLDA BIRAKMAYIZ

Yerelde Millet İttifakının durumu nedir?

“Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da istediği bu ittifakların sürmesi yönünde. Cumhurbaşkanlığı Başkanlık sistemini ‘Bundan sonra koalisyonlar olmayacak’ diye getirdiler ama geldiğimiz noktada ittifaklarda bir koalisyon. İlk oluşturulan CHP-Saadet Partisi – İYİ Parti ittifak çatısı bir seçim olsa yerel bazda el ele kol kola devam eder. Hatta daha da genişler. Belki yeni kurulacak partilerden belki de Demokrat Parti’de desteğini devam ettirerek halka genişler. Tabi bunun kararına Ankara Genel Merkez verecek. Ama biz yola çıktıklarımızı da yolda bırakmayız.”

Pandemi sürecinde hükümet politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Hükümetin politikalarının iflas ettiğini düşünenlerdenim. Geldiğimiz noktada vatandaş çöpten ekmek topluyor. Ben şunu beklerdim, bende bir esnafım, zor zamanımda devletimin yanımda olmasını isterdim. İktidarın ‘Suriyelilere bir 40 milyon dolar harcadım gerekirse yine harcarım’ dediği yerde devletimin bana 40 bakmasını beklerdim. Bu iş en başında yanlış kurgulandı. Ekonomik anlamda ülke olarak dar boğazdan geçiyoruz. Vatandaş olarak bizim de eksiklerimiz oldu. Esnafa hiçbir şey vermediler. Kimseye hibe para vermediler. Sadece esnafı borçlandırdılar. Çıkıp 156 ülkeye yardım ettik deniyor, hani bana? Vatandaş ne zaman devletini ister; afet olduğunda, salgın olduğunda, kriz olduğunda. Tamam oldu, nerede devletim? Sicil affı getirilebilirdi, kredi ötelenebilirdi.”

ESNAFA BAKACAK HALİMİZ YOK

“Dünya lideriyiz deniliyor ama esnafa bakacak halimiz yok. Dolmuşçusu, lokantıcısı, çay ocakları, berberler hepsi zor durumda. Devlet ayda 750 TL vereyim diyor. Bırakın kirayı elektrik faturasını ödemesine yetmez. Tüm bunlara baktığımız zaman har vurup harman savrulan hazineden vatandaşa yansıyan hiçbir şey yok. Tedbirler kapsamında vatandaş evlerinde. Özelleştirdiğiniz elektrik, doğalgaz fatura ödenmediğinde şirket yetkilisi geliyor kesiyor. Devletin elinde olsaydı bu süreçte inisiyatif tanıyabilirdi. Bu noktada özelleştirmeye karşıyız. Ekmekte KDV var yurtdışından mücevher getiriyorsunuz onda yok. Yani bu süreçte millet devletin ona baba olmasını beklerdi. Ama AK Parti hükümeti vatandaşa babalık yapamadı, onu borçlandırdı. Ahlat’taki saraya para verene kadar vermeyeceğiz, Osman Gazi Köprüsüne para vermeyeceğiz. Oradaki parayı da vatandaşa vereceğiz.”

SÖYLEDİKLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın TBMM’deki temsiliyetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Vatandaş sandıkta CHP’ye muhalefet etme görevi verdi. Bizde o görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Vekilimizin de hem Trabzon hem de ülke adına söylemlerini doğru buluyorum. Ama ifade ettiklerimize çözüm bulabilmemiz içinde iktidar olmamız lazım. İktidar olduğumuzda da bugün söylediklerimizi unutmayacağız. Vekilimizi de bu anlamda başarılı buluyorum. Bütçe görüşmelerinde söz aldığında yapmış olduğu konuşmada isabetli bir konuşma olmuş hem Trabzon’un hem de ülkenin gerçeklerini göz önüne sermiştir.” 

Muhabir/Editör:Hamdi Usta