SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Şehrin vebası çinko belası

Şehrin vebası çinko belası

25 Aralık 2017 Pazartesi - 08:36




Çimento fabrikasından sonra Trabzon Limanı’nda depolama ve nakliyatı yapılan, kanserojen zararları olan çinko metalinin hammaddesi Trabzon’a ve halkın





TRABZON - Trabzon’da sürekli gündeme gelen çimento fabrikasından sonra bu kez de Trabzon Limanı’ndaki çinko madeninin depolanması ve nakliyatındaki tehlike ortaya çıktı. Gümüşhane ve Artvin’deki madenlerden çıkartılıp Trabzon Limanı’nda depolanıp ihraç edilen çinko madeni şehri tehdit altına aldı. Ortahisar Belediyesi MHP Meclis üyeliği döneminde Davut Çakıroğlu tarafından da gündeme getirilen çinkonun çevreye verdiği zararlar konusundaki sorular cevapsız kaldı.

Madeninden çıkarıldığında yarı akışkan halde olan çinko, Trabzon Limanı’ndan çeşitli ülkelere ihraç ediliyor, depolaması da burada yapılıyor. Yağmur suyu ile karışmasında hayati tehlikeler olan çinkodan sızan sular ise denize akıyor. Canlıların soluduğu havaya karışma riski de olan çinko tozu Trabzon halkını doğrudan kanser riskiyle karşı karşıya getiriyor.

SUİİSTİMAL EDİLMEMELİ

CHP’li Ahmet Kaya, “Çinko bire bir kanserojen, inanılmaz ölçüde zararlı. Dolayısıyla Trabzon halkı limanda böyle bir durum varsa bunu sorgulamalı. İnsanın en değerli hakkı yaşam hakkıdır, kimse bunu suiistimal etmemeli. Çevre insan için en önemli değer, bu konuda zararı önleyecek tedbirler alınmalı” dedi.

Trabzon Liman A.Ş İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş ise çinko konusunun sürekli gündemde tutulmaya çalışıldığını belirterek, “Biz çinkoyu denize uzak noktalarda depoluyoruz. Sürekli emisyon ölçümleri yapıyoruz. Çinkonun havaya da suya da karışması imkansız. Çinkoyu çıkaran maden firmaları bu ülkenin ihracat hedefine hizmet ediyor. Buna karşı çıkanlar bu ülkenin geleceğine olumsuz bakıyor demektir. Biz gerekli tüm tedbirleri alıyoruz” diye konuştu.


HABER-FOTO: Şükran Atalar

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap