Trabzon’da Gülcemal Projesi Tepki Çekiyor
Yayın Tarihi: 13.02.2025 - 15:39
Trabzon’da Gülcemal Projesi Tepki Çekiyor: "Bu Kentin Doğasına Yapılan En Büyük Kötülük"
Kaynak:HABER MERKEZİ
Trabzon’da yıllardır tartışmalara neden olan Gülcemal Projesi, çevresel tahribat ve plansız uygulamalar nedeniyle yeniden gündeme geldi. Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Ahmet Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, projenin Trabzon’un ekosistemine geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini ve kentin geleceğini tehdit ettiğini belirtip şu açıklamalarda bulundu:
Gülcemal Projesi; Trabzon'un geleceğini tehlikeye atan, çevreye zarar veren ve kentimizin doğal dengesini bozan projelerden biridir. Bu proje, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından Trabzon ve Ortahisar halkına büyük bir "mega proje" olarak müjdelenmiş ancak gerçekte niteliksiz ve plansız bir dolgu projesi olarak kente dayatılmıştır. Bu alan vahşi bir depolama merkezi haline getirilmiştir. Bugün bile halen daha inşaat sektörüne döküm sahası olarak hizmet vermektedir. Halka değil ranta hizmet projesidir. Yapılan niteliksiz dolgu ile Gülcemal'in doldurulması ve bunun sonucunda deniz tabanına yayılan çamur örtüsü, doğal dokuya telafi edilemez zararlar verecektir.
Bilimsel veriler ve çevresel etkiler göz ardı edilerek hazırlanan bu proje, Trabzon'un doğal yapısını tehdit etmekle kalmamakta aynı zamanda balıkçılık sektörüne de büyük zararlar verecektir. Niteliksiz dolgu yüzünden balıkların yaşam alanları yok edilip balıkçılık adeta bitirilme noktasına gelecektir. Deniz tabanı, gözle görülmediği için adeta afet alanına dönüştürülmekte, ekolojik dengeyi geri dönüşü olmayacak şekilde bozmaktadır.
Mademki tüm uyarılara ve eleştirilere kulak tıkandı, en azından yapılan dolgunun bilimsel ve mühendislik kurallarına uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekirdi. Ancak maalesef, Trabzon'a ve Ortahisar'a dayatılan bu proje, bilimden ve mühendislikten uzak bir yaklaşımla hayata geçirilmektedir. Ortada kontrolsüz bir dolgu gerçeği varken, bu yapay müdahale Akyazı-Çömlekçi arasında 12 kilometrelik bir alana yayılarak yaşam alanlarını katletmektedir. Trabzon'un doğal koyları ve denizle olan bağı tamamen koparılmaktadır. Bu, şehrimize yapılabilecek en büyük kötülüktür.
Ne yazık ki Trabzon, daha önce Reşadiye Kavşağı gibi vasat projelerle de deneyimlediğimiz öngörüsüzlük ve plansızlığı Gülcemal Projesi'nde de yaşamaktadır.
Trabzon halkı artık bu plansız ve bilime aykırı projelerle kandırılmak istemiyor. Kentimizin doğal dokusunu korumak, balıkçılık gibi temel ekonomik faaliyetleri sürdürebilmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir Trabzon bırakabilmek için bu yanlış projelere "dur" deme vakti gelmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.