SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Uyumsuz barış

Uyumsuz barış

09 Şubat 2019 Cumartesi - 14:45




Bugüne kadar yaklaşık 10 milyon kişinin başvurduğu ‘İmar Barışı’nda yaşanan kanunsal uyuşmazlık “Böylesine önemli bir kanun çıkarılırken Tarım ve Orma





 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 Haziran 2018’de uygulamaya konulan ‘İmar Barışı’nda yaşanan çelişkiler hazırlanan yasanın koordinasyonsuzluğunu gözler önüne seriyor. Bugüne kadar yaklaşık 10 milyon kişinin başvurduğu ‘İmar Barışı’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında uyumsuzluk yaşanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği yapı kayıt belgesinin geçici olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanlığı “Geçici bir belge ile tarım arazilerinde kalıcı cins değişikliği yapılamaz” diyor.

81 İLE YAZI GÖNDERİLDİ

Belirli nedenlerle yapı kullanma kaydı alamamış kaçak durumdaki yapıların yapı kaydı belgesi alması için çıkarılan 3194 sayılı kanundaki değişiklik maddesinde ‘Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir’ ifadeleri yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin imzaladığı ve 81 il müdürlüğüne gönderilen yazıda “Geçici bir belge ile tapuda kalıcı vasıf değişikliği yapılması uygun görülmez” deniyor.

CEZALAR İPTAL EDİLEMEZ

Kesilen imar cezalarına da değinilen yazıda “Yapı kayıt belgesi verilen yapılarla ilgili ‘bu kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir’ hükmü yer aldığı, bu nedenle iptal edilecek para cezalarının 3194 sayılı kanun uyarınca verilen cezalar olduğu, 5403 sayılı Kanun uyarınca verilen idari para cezalarını kapsamadığının mütalaa edildiği bildirilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Bu cevapla bakanlık tarım arazisindeki ceza işlemlerinde 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu’nu esas alınacağını beyan etti. Bakanlıklar arasında yaşanan uyumsuzluk böylesine önemli bir yasanın Tarım ve Orman Bakanlığı’na danışılmadan hazırlandığını düşündürtüyor.


■ Fatih Saygın

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap