SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Trabzon'da "Yumurta Atma" Özgürlük mü Değil mi? Ta

Trabzon'da "Yumurta Atma" Özgürlük mü Değil mi? Ta

19 Nisan 2012 Perşembe - 17:55




Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) “yumurta atma” özgürlük mü değil mi ? tartışması yaşanıyor. KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi’nde psikolojik danışman





KTÜ Öğrenci Kollektifi ise sınav sorusunu “yumurta atma eyleminin meşru olmadığını kanıtlamaya çalışma çabası” olarak yorumluyor. 6 Nisan Cuma günü düzenlenen 40 soruluk “Öğretim İlke ve Yöntemleri” sınavında öğrenciler “Konuşmacıya öğrencilerin yumurta atması hangi öğretim ilkesinin yanlış anlaşıldığını gösterir?” sorusuyla karşılaştı. Fatih Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Okutan’ın öğrencilere yönelttiği sorunun şıkları arasında “Özgürlük, Demokrasi, Otorite, Yetki, Eşitlik” vardı. Doğru cevabın “Özgürlük” olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Okutan “Dersimiz kapsamında eğitimde özgürlük demokrasi gibi bazı kavramlardan bahsederiz. Bunları sadece anlatmakla yetinemezsiniz. Ben soruyu sorarak öğrencilerin bu konuları güncel hayatta nasıl karşıladığını görmek istedim. Son zamanlarda yumurta atma davranışı çok moda oldu. Bunu bir protesto biçimi olarak düşünebilirsiniz ama bu gerçekte istenmeyen bir davranıştır. Böyle bir bilginin hayatta karşılığını bulmak adına bu soruyu sordum. Öğrencilerin yüzde 90’ı da doğru cevabı verdiler” dedi. Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı öğrencilerinden Halil Kubilay Köksal “Soruyu görünce aslında ben değişik bir yorumlara getirdim. Üniversitede okuyan öğrencilerin yumurta atma eylemini normal bir tepki olarak görmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu biraz saldırganca bir davranış, insanlar farklı ortamlarda daha sağlıklı şekillerde tepkilerini gösterebilmeliler. Bu durum cevapta olduğu gibi tamamen özgürlük kavramının yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu. Sınıf arkadaşı İrem Esnaf ise “Bu tarz protesto şekilleri tepkinin abartılmış şeklidir. Sonuçta yumurta atarak başkasına fiziksel zarar da verebilirsiniz. Özgürlük adı altında bunu yaptığınızda karşınızdakine bir zarar veriyorsanız bu sizin özgürlük anlayışınızda bir sorun olduğunu gösterir” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Okutan her ne kadar öğrencilerin yaptığı bu eylemlerin bir cezayı hak ettiğini düşündüğünü söylese de bu cezaların abartılı değil disiplin cezası şeklinde olması gerektiğini dile getirdi. Öte yandan KTÜ merkez yerleşkesinde öğrenci kolektiflerine bağlı bir grup Yüksek Öğretim Kurumu yeni Başkanı Gökhan Çetinkaya’nın üniversite öğrencilerine eylemlerinde “Yumurta atmayın, Tweet atın“ şeklindeki ifadesini protesto etmek için posta yoluyla YÖK başkanına yumurta gönderdiler. Eylemi gerçekleştiren öğrenciler ayrıca Yrd. Doç. Dr. Mehmet Okutan sınavda sorduğu sorunun cevabıyla yönlendirilmeye çalışıldıklarını ifade ederek “Bizler yumurta atma eylemini özgürlük ilkesi içerisinde gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bu sınav sorusu yumurta atma eyleminin meşru olmadığını kanıtlamaya çalışma çabasıdır” şeklinde konuşarak tepkilerini dile getirdiler.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap