A+ A-
Yorum
10

Vatandaşımız olmasa ekmek yiyemeyiz!

Yayın Tarihi: 31.12.2015 - 10:04 | Güncelleme Tarihi: 31.12.2015 - 10:02
“Biz olmasak vatandaş işine gidemez” diyen Yenimahalle Dolmuş Durağı Başkanı Hasan Şimşek, “Vatandaşımız olmadı mı da biz ekmek yiyemeyiz. Bu durumda

Trabzon’da Meydan ile Yenimahalle arasında hizmet veren Yenimahalle Özen Taksi Dolmuş Durağı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Şimşek, gazetemiz muhabirlerinden Yusuf Arslan'ın sorularını yanıtladı. Şimşek, "Diş Hastanesi açıldıktan sonra önünde yapılacak olan düzenlemede bize yer verilecek" dedi. Durak içerisinde ve durak dışında yaşanan sorunların, arzuların ve taleplerin konuşulduğu röportajda biz sorduk, Şimşek cevapladı.

■ Bize biraz durak hakkında bilgiler verebilir misiniz? Ben Kuruçeşme Durağı’ndan bu durağa geldim. 23 yıl Kuruçeşme durağında şoförlük yaptım. 2008 yılından beri Yenimahalle durağında çalışmaktayım. Son 17 aydır da durak başkanlığı yapıyorum. Her durakta ufak tefek sorunlar vardır. Benim durağımda, sağ olsun gerek siyasiler gerekse cemiyetimiz hepsi bize yardımcı oluyorlar. Şuanda 27 tane dolmuş minibüsümüz var. Bu durakta genel de mal sahipleri pek fazla çalışmıyor.

■ Durak olarak diğer birkaç tane durağın geçiş güzergahında yer alıyorsunuz. Bu durum sizi ne yönde etkiliyor? Yenimahalle Durağı olarak diğer birçok durak arabaları yolcuyu alıp gidiyor. Tabi burada ezilen bir durak durumuna düşüyoruz. Gerekli olduğu zamanlarda durak başkanları ile görüşüp durumu istişare etmeye çalışıyoruz. Bazen aramızda ufak tefek sürtüşmelerde oluyor ama en sonunda tatlıya bağlanıyor.

DİŞ HASTANESİNE DURAK YAPILACAK

■ Yenimahalle durağı müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için neler yapmayı amaçlıyor? Durağımızın şuanki yeri komisyon kararı ile tespit edilmiş ve kalıcı olarak bize tahsis ettiler. Ayrıca yakında açılacak olan Diş Hastanesi önüne 2 araçlık yer verilecek. Güzergah sınırında ve Yenimahalle olarak geçtiği için Büyükşehir Belediye Başkanımız kararını komisyondan çıkarttı. Hastane açıldıktan sonra önünde yapılacak olan düzenlemede 1 otobüs durağı yapacaklar ve o yapılacak olan durağa uygun bir yerde bize yer verecekler.

■ Aynı güzergahta giden araçların birbirlerinin yolcularını alma durumu ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Akyazı’da yapılan Trabzonspor stadı bittikten sonra Yenimahalle’den o tarafa 3 durak var. Biz durak başkanları ile görüşmelerimizde ‘gelin birleşelim’ diye konuştuklarımız oldu. Ama ben günlük 50TL yakıt yakıyorsam o adamlar 100TL yakıyor. Herkes kendi yolcusunu taşısın, ben durağımdan memnunum.

■ Yaşanan bu yolcu taşıma sıkıntısı durak içerisinde nasıl karşılanıyor? Durakta elbette ufak tefek arızalar olabiliyor. Bazen öyle zaman oluyor ki, hiç iş yapamıyorsun. Şoför esnafı sinirleniyor. Şoför arkadaşlar bana gelip ‘bırak biz devreye girelim’ diyor. Ben de ‘durun bakalım sizin başınız var, başınızın da başı var’ diyorum. Durak yerimiz halledildikten sonra herhalde ona da bir çare bulacağız. Durak yerimizin betonunu döktüler, bekliyoruz. Kimisi ‘hazır kulübe yapılacak’, kimisi de ‘tuğla örülecek’ diyor, bekliyoruz.

■ AK Parti Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduktan sonra kendisinden beklentileriniz nelerdir? Ben AK Parti’ye üyeliği olan birisiyim. Ama durak olarak komple AK Parti’ye oy verdik. Sayın Süleyman Soylu’nun Bakan seçilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. ‘Niye?’ derseniz, bizim de bir Bakanımız olsun. Trabzon’dan 5 vekil çıkarttık inşallah bir dahaki seçimde 6 tane olur. AK Parti tarafından bize verilmiş sözler vardır. Daha önceden söylediğim gibi şuanki tek eksiğimiz kulübemiz, onu da yerine getirirler.

■ Sizin güzergâhınız içinde yer alan Stadın taşınmasıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz? Stadyum da buradan gittiği zaman yandık. Ama burada bir tek Yenimahalle Durağı kaybetmeyecek. Hüseyin Avni Aker Stadyumu bu bölgedeki bütün hatları içine alıyor. Sadece burada biz değil, diğer bütün esnaf bu stadyumdan geçimini sağlıyor. Herkes ağlayacak.

TELSİZ İLE BAĞLANTI KURUYORUZ

■ Durak içi iletişimler nasıl? Durak içerisinde arkadaşlar çok hoşgörülü davranıyorlar. İçimizde sorunu olan arkadaş yok. Burada özel bir operatör şirketiyle tüm araçlarımıza araç telefonları yerleştirdik. Bütün arkadaşların an be an birbirleriyle görüşmesi için yapıldı. Tabi ki müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesini arttırabilmek için bu yolu kullanıyoruz. Merkez durağımızda 4 tane kahya ve 2 tane Meydan tarafındaki arkadaşlar sürekli olarak aralarında telsiz sistemi ile irtibat kuruyor. Amacımız yolcularımızı mağdur etmemek.

■ Şoför arkadaşlar hata yaptıkları zaman cezalandırma yapıyor musunuz? Müşterilerimize veya başka bir şekilde hata yapan arkadaşımıza ceza uyguluyoruz. Cezanın sebebine göre süresi 3 gün, 5 gün, 1 hafta bazen de 1 aya kadar süren yatma cezaları veriyoruz. Bu cezalar genelde yolculuk sırasında yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan sorunlar. Sıkıntı yaşayan yolcumuz olduğu zaman, biz gerekeni durak içerisinde yapıyoruz.

■ Araçlarınıza trafik cezası geliyor mu? Trabzon şehir içinde sürekli olarak ilerlediğimiz Maraş Caddesinde tabelalar mevcut. Taşıdığımız yolcuları duraklarda indirmediğimiz zaman MOBESE görüntülü ceza hemen durağımıza geliyor. Vatandaşlarımız bizi zor durumda bırakıp, istedikleri yerlerde inmek istiyorlar. O zaman yapacak bir şey kalmıyor, mecbur indiriyoruz sonra da ‘ceza gelecek mi?’ diye bekliyoruz.

■ Durakta yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Önümüzden bir seçim geçti. Her yerde olduğu gibi vekillerimiz durağımıza gelerek, bize sözler verdiler. Biz kendilerinden sadece durağımızın en büyük eksiği olan ve yaklaşan kış aylarında başımızı sokabileceğiz bir kulübe istedik. Bir girişim yaparak, beton dökerek temelini yaptılar. Öylece duruyor. Biz de kaldık onun bunun kapısında, inşallah inşaat en kısa zamanda tamamlanır.

BİZE YAZILAN CEZALAR ÖZEL ARAÇLARA DA YAZILSIN

■ Trabzon’da kalabalık olan dolmuş duraklarından biri olarak yolların darlığı ve park eden araçlardan sıkıntılar yaşıyor musunuz? Ben 1986 yılında Kuruçeşme Durağı’nda dolmuş şoförlüğüne başladığım zaman, adam bulup yolcu taşıyamıyorduk. Ama o zamanlarda araç sayısı da çok azdı. 1986’dan beri Maraş Caddesi Meydan tarafından Ayasofya tarafına kadar bir şerit iptal olmuş durumda. Postane tarafı da aynı şekilde sıkışık. Cumhuriyet Caddesi ve Gazipaşa Caddesi de çift taraflı gidiş geliş idi. Şimdi iki cadde de tek yön ve kenarlar otopark olmuş durumda. Bize uygulanan kurallar özel arabalara da uygulansın. Biz yolcularımızı yanlış yerde indirdiğimiz zaman MOBESE cihazları hemen ceza yazıyor da özel araçlara bu cezalar gitmiyor mu? Dolmuş şoförlerinin çoğu genç, delikanlı arkadaşlarımız. Bunları uçuruma itmeye gerek yok. Bu arkadaşlarımızı da topluma kazandırmamız lazım. Biz de bu arkadaşlarımızı işe alıyoruz ve yanlarına bir müddet usta şoför arkadaş veriyoruz ki nereden yolcu alınıp nereden alınmayacağını öğrensin. Bazen araba bomboş giderken lambaların altında 4 kişi binmek istiyor. Alsa bir dert, almasa başka bir dert. Mecbur kalıp alıyor. Sonuçta bir yerde cebini de düşünmek zorunda. Vatandaşlarımız da 10 veya 15 metre yürümeyip ‘ille de oradan alacaksın’ diye ısrar ediyorlar.

ARAÇLARIMIZ BOŞ GİTMEZ

■ Siz Yenimahalle’deki durağınızdan yola çıktığınız zaman nerelerden yolcu alıyor, nerelerden alamıyorsunuz? Yenimahalle durağımızdan Numune Hastanesi’nin bitimine kadar benim hattımdır. Buradan giderken araçlarımız boş gitmez. Arabalarımızın yarısı Postane’ye, diğer yarısı da Meydan Köprü Altı’na çalışır. Köprü Altı’ndaki arabalarımız sahili, Postane’deki arkadaşımız Maraş Caddesi’ni kullanarak turunu tamamlar.

■ Yolcularınız şoför esnafına karşı özellikle şu konularda daha duyarlı olmasını istediğiniz bir durum var mı? Vatandaşımız olmasa biz ekmek yiyemeyiz. Bizde olmasak vatandaş işine gidemez. Bu durumda birbirimize yardımcı olmamız gerekir. Yeri gelir bizimde hatamız olur, yeri gelir vatandaşında hatası olur. Bu yaşanan hatalar kardeş gibi düzeltilerek halledilir.

■ Trabzon Şoförler Odası Başkanı Turan Altuntaş ile yaklaşık 18 aydır beraber çalışıyorsunuz. İlişkileriniz nasıl? Turan başkanımız ile ilk olarak Kuruçeşme durağında beraber çalışmaya başladım. Ben onun yanında yetiştim. Allah onu başımızdan eksik etmesin. Şoför esnafının hakkını her yerde aramıştır, aramaya da devam ediyor. Gerek siyasi gerekse de Belediye ile olsun, her yerde bizi savunmuştur. Bu güne kadar şoför esnafının bütün çilesini çekmiştir. Başkanımıza her konuda teşekkür ediyorum.

Yusuf Arslan