SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Dolguyu doldurmak!

Dolguyu doldurmak!

07 Şubat 2018 Çarşamba - 06:45








Rahmetle andığımız dönemin Rize Belediye Başkanı Ekrem Orhon’un yaptırdığı deniz dolgusu 1960’lı yıllarda başlamıştı.

O yıllar büyük taşlarla başlamıştı dolgu çalışması; kum ve balçık karışımı malzemelerle yaklaşık 350 bin metrekare alan, deniz dolgu alanı olarak Rize’ye kazandırılmıştı.

Tüm Rizeli bilir, denizi dolduran Belediye Eski Başkanı Ekrem Orhon, “Denizi kara, karayı para yapan başkan” olarak anılır.

Rize’nin üçte biri deniz dolgusu üzerinde duruyor. İlk zamanlar 3 katlı bina izni verilirken şimdileri yüksek katlı binalara da izin verilmiş durumda. Rize’nin valilik binası, belediye binası, adliye ve kültür merkezi gibi kamu kurumları da bu dolgu üzerinde.

Yaklaşık 70 bin kişi bu binalarda yaşıyor. Yapılan araştırmalarda deniz suyu seviyesi altında kalan bina temelleri tuzlu su nedeniyle zarar görmüş ve en ufak depremde yıkılma tehlikesi var. Buna Rize belediye bloklarını da ekleyelim. Her gün binlerce kişi bu bloklarda oturuyor ve buranın temellerinde yer alan demirler de bitmiş durumda. Kısaca birçok Rizelinin hayatı pamuk ipliğine bağlı ve bu durum karşısında da kimse o yerleri terk etmek istemiyor.


Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu binaları inceledi ve raporu sundu. Sunulan raporda dolgu alanında yer alan bu binaların yeniden yapılanmasının mümkün olmadığını belirtilmiş ve yeni yerleşim alanı, mahalle konseptine uygun yeni yerleşim alanları açılacak denilmişti.

2 bin 700 konut, bin 500 ticarethane risk taşıyor. Bunu ben demiyorum. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki diyor. Yani devlet diyor. Buralar risk diyor, bu bölgenin bir an önce yenilenmesi, değişmesi, dönüşmesi lazım diyor Bakan bey.

O zaman biz de soralım. Madem buralar riskli ve yıllardır telden tutuyor neden Rize Emniyet İl Müdürlüğü’nün yeni binasının temeli dolgu üzerine atıldı ve inşaatına devam ediliyor. Madem bu bölge yıkıldı, yıkılacak devlet Rize Şehir Hastanesi’ni neden deniz dolgusu üzerine yapacak? Bu iki örnek sanırım yeter. Bir taraftan riskli diyorsunuz -ki haklısınız-. Diğer yandan iki yeni kamu binasının birinin inşaatı devam ediyor, diğerinin yeri konusunda deniz dolgusu üzerine mutabakata varıldı. Kısaca bu işte bir terslik var ve buralar için bir an önce temeli sağlam olan projeler yeniden gözden geçirilmeli.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap