SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Fındık için stresli bir dönem

Fındık için stresli bir dönem

02 Şubat 2018 Cuma - 06:25








Ocak ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde ve yakın geçmişte, Doğu Karadeniz bölgesinde genel olarak normallerin 2-3 derece üzerinde sıcaklıklar gördük. Batı Karadeniz de kısmen benzer durumdaydı. Son 10 yıla baktığımızda buna benzer kış mevsimini 2010 ve 2014 yılları başında yaşamıştık. Şu an, Karadeniz bölgesini etkileyen büyük ölçekli hava sistemleri aslında 2010 ve 14 kış aylarında görülen hava sistemlerinin bir karışımı gibi.

Peki ileriki aylar için neler bekliyoruz? Tahminlere bakarsak, önümüzdeki aylar 2014 ve 2016 yıllarına benzer görüleceğine işaret ediyor. Yani genel olarak sıcak bir şubat ve mart ayları bizi bekliyor. 

Bu durum iyi güzel de hemen yanıbaşımızda normallerden daha soğuk Kafkas dağlarının arkasına saklanmış Sibirya havası var. Doğu Avrupa ve Karadeniz'in kuzeyi sıcak ama doğuya doğru baktığımızda çok soğuk bir hava kütlesinin Sibirya üzerinde durağan olduğunu görüyoruz. Etrafımızda 2014 yılına çok benzer bir oluşum görüyoruz ve tahminler şubat ve mart aylarının da bu yıla benzer olacağını gösteriyor. Yine kısmen de olsa benzer bir durum 2016 Şubat ve Mart aylarında görülmüştü.

Zirai don bakımından düşünürsek bu riskli bir durum maalesef. Zaten tarım sektöründe olanlar bu yılları iyi hatırlar. Zira, 2014 ve 2016 yılları zirai don bakımından sıkıntılı dönemlerdi. Fındık üreticilerimiz ve bütün imalat-export sektörü bu durumu yakından takip etmeli. Şimdiden tedbir alma zamanı. Benden söylemesi. Çiçeklenmenin erken öngörüldüğü şu dönemde birkaç günlük dondurucu soğuklar tarım sektöründe büyük zararlara yol açabilecek potansiyele sahip.

Pozitif yönden bakacak olursak, sıcak ve erken bahar beklentileri turizmciler için sezonu erken açma anlamına geliyor. Evet, turizmciler için heyecanlı bir bekleyiş var. Çok kar yağışı almadık ama yağış olarak çok sıkıntımız da olmadı şu ana kadar. İlerisi için de çok anormal bir durum beklenmiyor.


Zararın neresinden dönersek kardır atasözümüzü hatırlatıp herkese az zarar, ama bol kazanç diliyorum. Diliyorum ama yazılanları da dikkate almanızı öneriyorum.

Saygılar...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap