SON DAKİKA



Haber > Magazin > Yeni evleneceklere kritik uyarılar!

Yeni evleneceklere kritik uyarılar!

25 Mayıs 2016 Çarşamba - 11:45




Evlilik kararı almak zor, ancak evlilikleri uzun yıllar devam ettirmek daha zor. Uzman Psikolog Aile Danışmanı Sezen Gündoğan, evlilik kararı alırken





Evlilik aile kurma her bireyin adım atacağı önemli toplumsal bir olgudur. Yuva kurmak ortak hayatı paylaşmak aile kavramı birçok gencin hayalidir. Evlilik birey olarak aileden ayrı yaşam sürdürme olsa bile beraberinde önemli sorumlulukları getirmektedir. Evlilik öncesi kurulan tüm hayaller güzeldir. Özellikle yaşamın iyi yönleri düşünülerek hayal kurulur. Gelecekle ilgili planlamalar yapılır. Çocuklar için bile evlenmeden önce planlar yapılabilir. Fakat evliliğin yaşaması muhtemel sorunları görmezden gelinir. Evlendikten sonra muhtemel sorunlar ortaya çıktığında, her şey değişmeye başlamaktadır.

Evlilik öncesinde çiftler, kendileri ve eş adayı hakkında birçok olumsuzluğu görmezden gelir. ‘'Evlilikte keramet vardır" ifadesiyle kararlar alırlar. Bazı detayları göz önüne almadan alınan kararlar ise samanlığın seyran olmadığını doğrular. Bazı evliliklerde evlenmeden önce görülen bazı sorunlar, evlendikten sonra gerçekten ortadan kalkar. Ancak bu her evlilik için geçerli değildir. Tam tersine olumsuzlukların gittikçe arttığı evliliklerde söz konusu olabilir. Kerametin evlilikte olmadığı anlaşıldığında yapılan ilk şey eşlerin birbirini davranış veya düşüncelerini değiştirmeye çalışmasıdır. Bunda birçok zaman başarılı olunamaz. Belli bir yaşa gelmiş, olgunluğa erişmiş kişilerin, kişilik yapısının değişmesinin kolay olmayacağı göz önüne alınmalıdır. İnsanlar bazı düşüncelerde bazı dönemlerde değişim gösterebilirler. Bu değişimler kalıcı olmayabilir, bu tür durumlarda uzman desteği alınabilir. Tanışmak, ortak zaman geçirmek çiftlerin birbirini tanıması açısından en önemli dönemdir. Bu dönemde ilk esas düşünceler olmalıdır. Henüz çiftlerin birbirini tanımaya çalıştığı bu dönemde bireyler her şeyi net olarak belirtmelidir. Daha sonraları olumsuzluk yaşanmaması adına her iki tarafın birçok detayı onaylayarak devam ettirmesi gerekmektedir. Çiftler bir birlerini kırmamak için birlikteliklerine dair detayları konuşmama eğilimi içine girerler.

Sonraki yıllarda evlilikte kırılmaktansa flört döneminde açıkça konuşulmasında ona göre nişanlanma kararı verilmesi daha doğru olacaktır. Tanışma döneminde, nişanlılık döneminde veya evlilik kararı vermeden önce, evlilik danışmanından destek alınabilir. Tanışma döneminde önemli olarak karşılıklı konuşulması gereken kararlar vardır. Nişanlılık süresi ne kadar sürecek? Hangi şehirde ve semtte hangi tür evde yaşanacak? Aileler ile ne sıklıklar görüşülebilir. Aynı ev ya da ne kadar yakın kalınmalıdır? Eşler ne iş yapacak evin genel ihtiyaç giderlerini kim karşılayacak? Kaç çocuk isteniyor ve çocuk olursa onun bakımı konusunda nasıl bir sorumluluk alınmalıdır? Gibi konular konuşulması gereken temel konulardandır. Evlilik öncesi danışmanlık almak bu aşamada önemli olabilmektedir.

Tanışma döneminden sonra evlilik kararı alındığında ilk adım nişanlılık sürecidir. Nişanlılık sürecinde ailelerin uyumu bireylerin birbirini daha detaylı tanıma imkanı vardır. Bu dönem hem evliliğe alışma hem de evlilik hazırlık dönemidir. Nişan dönemi çiftler için evlilik öncesi son duraktır. Evlilik kararını vermek güzel hislerle alınan anlamlı ciddi bir karardır. Ancak evliliği bozmak, zor bir karardır. Evlenmeden önce çiftlerin bir birlerini tanıması, gelecekte sürprizlerin çok daha az görüleceği anlamına gelebilir. O kişi ile yıllar sonra aynı yastığa baş koyabilecek misiniz? İyi günde kötü günde hastalıkta sağlıkta yanında olabilecek misiniz? En önemlisi de, karşınızdakini olduğu gibi kabul edebilecek misiniz? Sorularına yanıt arayıp verdiğiniz cevaba göre adım atmalısınız.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap