A+ A-
Yorum
10

Olaylar ve Yaşananlar | 08.09.2024

Yayın Tarihi: 08.09.2024 - 09:00
Olaylar ve Yaşananlar | 08.09.2024
Kaynak:HABER MERKEZİ

AK PARTİ’DE GÖZLER KONGRELERDE


AK Parti’de kongre süreci 3 Eylül Salı günü start almıştı. Delege seçmen listeleri 15 gün boyunca ilan edilecek. AK Parti Türkiye genelinde il kongrelerini 16 Mart 2025 tarihinde tamamlamış olacak. Olağan Genel Kongre ise Mayıs ayında yapılacak. İşte kongre takvimi; 21 Eylül Cumartesi günü Belde ve ilçe delege seçimleri başlayacak.22 Eylül Pazar Belde ve ilçe delege seçimleri tamamlanacak.12 Ekim Cumartesi Belde kongreleri başlatılacak ve ilçe kongre delegeleri seçilecek.13 Ekim Pazar Belde kongreleri sona erecek.12 Ekim Cumartesi  Beldesi olmayan ilçelerde kongreler başlayacak. 12 Ocak 2025  Beldesi olmayan ilçelerdeki kongreler tamamlanacak 12 Ocak 2025 Pazar ilçelerdeki kongreler sona erecek. 28 Aralık 2024, Cumartesi: İl kongreleri başlatılacak.16 Mart 2025, Pazar  İl kongreleri tamamlanacak.


**


EMEKLİ ZAM ORANI BELLİ OLDU!


Yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası'nın %38'lik hedefine ulaşırsa, emeklilerin zam oranı %10,63 olacak. Eğer yıl sonu enflasyonu hedefi yüzde %42 civarında gerçekleşirse, emekliler %13,85 zam alacak. 6 aylık enflasyondan kaynaklanan zam oranı, normal şartlarda kök maaşa uygulanır. Ancak kök maaşlar, enflasyonla birlikte artsa da en düşük maaşın altında kalıyorsa, emekliler en düşük emekli maaşını alıyor. En düşük emekli maaşının artırılması için ise yeni bir yasa teklifi gerekiyor. Temmuz itibarıyla en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olarak belirlenmişti.


**


TÜRKİYE ERKEN SEÇİM İSTİYOR!


Hakan Bayrakçı'nın sahibi olduğu ve 14 Mayıs seçimlerine en yakın sonucu veren anket şirketlerinden biri olan SONAR, katılımcılarına 2 soru yöneltti. Bunlar 'Erken seçim yapılmalı mı?' ve 'Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?' oldu. Türkiye'nin değişmeyen gündemi olan erken seçim tartışmalarında bu kez seçmen düşüncelerini dile getirdi. Ankete katılanların yüzde 53,1'i, 'evet yapılmalıdır' derken yüzde 40,7'si ise 'hayır yapılmamalıdır' yanıtını verdi.


**


İL BAŞKANLARININ YETKİLERİ ARTIRILDI


CHP'de delegelerin oylarına sunulan taslak tüzük metnin ayrıntıları açığa çıktı. Milletvekilliği adaylığına üç dönem sınırı, örgüt denetiminde ön seçim, genel merkeze yüzde 15'lik kontenjan öngörüldü. İl ve ilçe başkanlarının yetkileri de artırıldı. İl başkanlarına milletvekillerini, belediye meclis gruplarını ve partili belediye başkanlarını olağan ya da olağan üstü toplama yetkisi verildi. İlçe başkanlarına ise belediye meclis gruplarını ve belediye başkanlarını toplantıya çağırma olanağı sağlandı. Partiyi bağlayıcı demeç verme yetkisi de yalnızca MYK üyeleri ile sınırlandırıldı. Yetkinin bizzat CHP Genel Başkanı tarafından verilmesi hükme bağlandı. CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak alınan kararların devrim niteliğinde olduğunu belirterek CHP demokrasi ve özgürlükler adına Türk siyaset için büyük bir şanstır dedi


**


HUKUK GÜÇLÜDEN YANA!


Artvin Hopa’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılındaki mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümü ile ilgili "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla 13 polis yargılandığı dava Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde karar açıklandı. Sanık olan 13 polisin beraatine karar verilirken kararda “neden ve sonuç arasında illiyet bağı yoktur” denildi.Sanıkların beraatine çok sayıda tepki yükselirken Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu “Benim için bu karar yok hükmünde. İnatla hukuka inanmak istiyoruz ama hukuk hep zenginden, güçlüden, devletten yana. Metin Lokumcu onurumuzdur” dedi. Bu arada Halkevleri Hopa Temsilcisi Dursun Ali Koyuncu sabah saatlerinde evine yapılan jandarma operasyonla gözaltına alındı. Dursun Ali Koyuncu, orman alanlarının ranta açılmasına karşı mücadele yürütüyordu.Koyuncu, Borçka'da doğasını savunan halka yapılan saldırı sonucu hayatını kaybeden Reşit Kibar'a destek eylemlerine de katılmıştı.