A+ A-
Yorum
10

Ekim ayında hangi balıklar tüketilmeli?

Yayın Tarihi: 17.10.2016 - 11:57 | Güncelleme Tarihi: 17.10.2016 - 11:55
Balık sezonunun açılmasıyla birlikte tezgahlar doldu. Peki ekim ayında hangi balıklar tüketilmeli?

Uzmanlara göre her ay mevsimine uygun balık yemelisiniz. Bunun temel sebebi pek çok deniz canlısının yumurtlama zamanının Nisan ve Ekim ayları arasına denk gelmesi. Yumurtlama dönemindeki balıkları yemeniz deniz ekosisteminin bozulmasına sebep olur. Yavru ve yumurtlamak üzere olan balıkları yemeniz bir sonraki balık sezonlarında, balık stoklarının çok hızlı düşmesine ve türlerin yok olmasına neden oluyor.

İşte bunlara sebep olmamak için ekim ayında bu balıkları tüketin:

Levrek

Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur. Her mevsimde, özellikle de mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanır.

Lüfer

En lezzetli lüfer İstanbul Boğazı'ndan çıkar. Lüferin Ağustos-Kasım ayları arasında yenmesi tavsiye edilir.

Eşkina

Yerli bir balık türüdür. Ekim ayında sıklıkla tercih edebiliriz.

İzmarit

Eti çok lezzetli olan izmarit balığı, vitamin ve mineral açısından zengin bir balıktır. İçerisinde A, B1, B2, D ve E vitaminlerinin yanı sıra çinko, iyot, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur.

Mercan Balığı

Lezzeti kadar pembe rengiyle görünümü de güzel olan bir balıktır. Bütün bölgelerde çıkmasına rağmen, Ege mercanı daha bir lezzetlidir.

Palamut

Palamut balığı Protein ile D vitamini yönünden zengindir. En Lezzetli palamutlar eylül sonunda avlanan palamut balıklarıdır.

Sardalya

Önemli bir protein kaynağıdır.

Tekir

Eti lezzetli bir balıktır.

Uskumru

Uskumru et ve balık cinsi tüm gıdalar gibi protein deposudur.