SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Erdoğan'a bakan dayanmıyor, affını isteyen gidiyor: Sırada kim var?

Erdoğan'a bakan dayanmıyor, affını isteyen gidiyor: Sırada kim var?

06 Mart 2022 Pazar - 11:46




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bakan dayanmıyor. Ekonomiden, sağlığa; adaletten, tarıma kadar hükümetteki başarısızlıkların faturası bakanlara kesilmeye devam ediyor.





Hemen her konuda son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği "Başkanlık Sistemi"nde bir memurdan farksız olan AKP'li bakanların söz haklarının olduğu tek konu görevden af talepleri.

Önceleri kabine değişikliği kararlarını kamuoyu önünde açıklayan Erdoğan, son zamanlarda değiştirmek istediği bakanlarını gece yarısı kararnamesiyle gönderiyor. Erdoğan son 1,5 yıl içinde damadı Berat Albayrak ta dahil olmak üzere 7 bakanı görevden aldı.

İLK YOLCU ULAŞTIRMA BAKANI OLDU

Erdoğan'ın ilk görevden aldığı isim 28 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan oldu. Turhan’ın yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

Turhan'ın görevden alınmasında Türkiye Çin Virüsü salgını ile mücadele ederken Kanal İstanbul projesinin ilk ihalesini yapılmasının etkili olduğu iddia edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da ihaleyi "Millet can derdinde, birileri Kanal İstanbul derdinde" sözleriyle eleştirmişti. 


EKONOMİ BAKANLIĞI EN RİSKLİ KOLTUK

Cumhurbaşkanı, her ne kadar ekonomist olduğunu iddia edip denenmemiş teoriler ortaya atsa da ekonomi konusu Erdoğan'ın yumuşak karnı sayılabilir.

Bu konuda en çok değişikliğin yaşandığı bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığı oldu. Erdoğan'ın damadı da olan Berat Albayrak, Instagram hesabından 8 Kasım 2020’de paylaştığı açıklamayla "görevden affını talep ederek" istifa etmiş, Albayrak'ın talebi, 27 saat sonra 9 Kasım 2020’de kabul edilmişti. 10 Kasım 2020 tarihinde ise yerine Lütfi Elvan atandı.

Ancak Lütfi Elvan da bu görevde uzun ömürlü olmadı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarına ufak da olsa bir karşı duruş gösteren Lütfi Elvan da geçen Aralık ayında "görevden affını talep etti" ve yerine Berat Albayrak'a yakınlığıyla bilinen yardımcısı Nureddin Nebati getirildi.

DEZENFEKTAN SATIŞI KOLTUĞUNDAN ETMİŞTİ


Eşinin şirketi üzerinden Ticaret Bakanlığına değerinden yüksek fiyata dezenfektan alımı yaparak yolsuzluk yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 21 Nisan 2021 tarihinde görevden alındı, yerine AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş atandı.

Pekcan karıştığı bu yolsuzlukla ilgili herhangi bir soruşturma geçirip hesap vermedi.

BAKANLIK İKİYE BÖLÜNDÜ

Yine 21 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk görevden alındı, bakanlık ikiye bölündü; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kuruldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine de Vedat Bilgin getirildi.




SÜRPRİZ DEĞİŞİKLİK ZİYA SELÇUK

Milli Eğitim Bakanlığı görevine ilk getirildiğinde AKP'liler tarafından yerli yersiz övülen Ziya Selçuk da görevden affını talep edenler kervanına katılanlar arasında. 

Çin Virüsü salgını konusunda okullarda alınan önlemlerin büyük tartışmalara sebep olması, okulların yüz yüze eğitime geçip geçmeyeceği meselesindeki belirsizlikler Selçuk'un istifasına giden süreci hazırladı. 

TEK İSTİSNA SOYLU

AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da görevden affını talep eden bakanlar arasında ancak AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan onun istifasını kabul etmedi.


AKP'li Bakan Soylu, Çin Virüsü sebebiyle 31 ilde ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağının saatler kala duyurulması nedeniyle gelen eleştiriler sonucunda 12 Nisan 2020 tarihinde, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla istifa ettiğini duyurdu. Ancak Cumhurbaşkanı bu istifayı reddetti. Soylu'nun bu istifası blöf olarak yorumlayanlar oldu.

SOYLU'NUN SÖZLERİNE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Adalet Bakanı Abdülahmit Gül de istifa etmişti. Abdülhamit Gül'ün yerine Bekir Bozdağ atandı. 

Gül'ün bir süredir İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla arasının bozuk olduğu konuşuluyordu. Gül, Soylu'nun "Siz yapın hukuk arkanızdan gelsin" sözlerine açıktan tepki göstermişti.

SON YOLCU PAKDEMİRLİ OLDU


Son değişiklikse Tarım ve Orman Bakanlığı'nda yaşandı. Bekir Pakdemirli de göreveden affını talep etti istifasını veren bakanlar arasına katıldı.

SIRADA KİM VAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir rutine dönüşen bakan değiştirme kararlarında sıradaki ayrılığın hangi bakanlıkta yaşanacağı büyük merak konusu oldu. AKP'li bakanların görevlerine devam edip etmemelerininin Cumhurbaşkanı'nın Erdoğan'ın iki dudağının arasında olduğu bilinen bir gerçek. 

Görevlerine her gün ''acaba bugün son görev günüm mü?'' tedirginliği ile başlayan birçok bakandan hangisinin ilk affını talep eden olacağını önümüzdeki günler gösterecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap