SON DAKİKA



Haber > Spor > Erdem: Elimizin yumruk olması için...

Erdem: Elimizin yumruk olması için...

22 Ekim 2016 Cumartesi - 14:48




Trabzonspor'un başarısızlığında Teknik Direktör Ersun Yanal'ın öncü rol oynadığının altını çizen Erdem, taraftara sabır çağrısı yaptı.





Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Burhan Cahit Erdem, Yavuz Selim sahası için başlattıkları kampanyada kendilerine en önemli iki desteği Devlet Eski Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ile Eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın verdiğini söyleyerek, hem Trabzonspor'un hem de amatör futbolun geleceği için sinerjinin şart olduğunu vurguladı. Trabzonspor'un başarısızlığında Teknik Direktör Ersun Yanal'ın öncü rol oynadığının altını çizen Erdem, taraftara sabır çağrısı yaptı.

Trabzonspor'un yeni stadı Akyazı'nın eksikliklerinin bitirilmeden açılmasının travmalara sebebiyet verebileceğini bildiren Erdem, bu tesisin yeni sezonun başında açılmasından yana olduğunu aktardı. İşte Erdem'in spor, özellikle futbolla ilgili görüşleri:

GENÇLERİ SAHİLE YIĞMANIN ESPRİSİ YOK

Devlet kurumları eskiden spora çok büyük destek veriyorlardı. Özel İdare, Köy Hizmetleri, Telekom, Tedaş, Karayolları, Devlet Su İşleri vardı. Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da spor adına anlayışta değişiklik olduğunu görüyoruz. Sivil toplum örgütleri olarak biz mümkün olduğu kadar bu kurumları harekete geçirip spor adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama zor. Neden derseniz? Örneğin Boztepe'de bir futbol sahamız otele satıldı. 'Trabzon spor kenti' diyoruz, ondan sonra futbol sahasını otele satabiliyoruz. Spor tesislerinde artış olmasına rağmen küçük şeylerle daha sağlıklı hale getirebiliriz. Şu anda Beşirli ve Faroz’daki futbol sahaları soyunma odaları yapılırsa çok rahatlıkla müsabaka oynanabilecek duruma gelebilirler.

Portatif tribün olur, ayrıca hakem, gelen takımların soyunabileceği oda olursa müsabaka oynatabiliriz. Şehrin güneyinde, özellikle Çukurçayır ve Erdoğdu kısmında 'olmazsa olmaz' birer tane futbol sahası yapmak zorundayız. Oradaki gençlerin hepsini sahile yığmanın bir esprisi yok. Onun için biz semt sahalarında Büyükşehir Belediyesi olarak bir aşama kaydedemedik. Bazı önerilerimiz oldu, onların sonuçlanmasını bekliyoruz. Ancak sayın valimizin yaklaşımlarını çok iyi gördük. Büyükşehir Belediyemizden istediğimiz spor yatırımlarını alamıyoruz. Zorlamamıza, bizim de mecliste konuşmamıza rağmen bir aşamaya gelemedik.


Başkan Erdem, Trabzonspor'da arzu edilen başarı için taraftar, yönetim, hoca, futbolcu ve basının birlik olması gerektiğinin altını çizdi. Ersun Yanal'ın Trabzonspor'a başarı kazandıramayaca ğı görüşünde olan Erdem, ayrıca Akyazı Stadı'nın bitirilmeden açılmasının kulüpte travma yaratabileceğini kaydetti.

YAVUZ SELİM’DE EN BÜYÜK DESTEĞİ ONLAR VERDİ

Yavuz Selim sahasını protokolle kim verdi TOKİ’ye? Bunu konuşmamız lazım. Gençlere yönelik futbolun duraklama nedeni Ziyabey sahasının apartman yapılmasıdır. Bunları Trabzon sorgulamalıdır. Bunları sorgulamadan biz geleceğe umutla bakamayız. Trabzonspor’un doğduğu yer Ziyabey sahası, kimler orayı apartman yaptırmıştır, kimlerin zamanında yapılmıştır? Yavuz Selim kimlerin zamanında TOKİ’ye peşkeş çekilmiştir? Yavuz Selim’in tapusu TOKİ’de. Gençlik ve Spor’a 'burası yıkılana kadar maçları oynatırsın' dediler.

Yavuz Selim için bir buçuk senelik bir kampanya başlattık. Kampanyada en önemli iki desteği bize Devlet Eski Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ile Devlet Eski Bakanı Eyüp Aşık verdi. Eyüp Aşık, "Yürüyüş yapın, en önde ben giderim" dedi. Ahmet Metin Genç daha seçilmeden önce "Ne olursa olsun Yavuz Selim’in yıkılmasının karşısında duracağız, yeniden yapılması için arkasında olacağız" dedi. Trabzon’daki ünlü spor adamları, gazeteciler de dahil, herkes bir tane yazı yazsa 50 tane gazeteci 50 yazı eder ve bu kamuoyu oluşturur. Bir iki kişi dışında kimse yazmadı. Üzüldüğüm nokta, herkes Yavuz Selim’le ilgili bir şey diyor ama kimse taşın altına elini sokmuyor. Biz Yavuz Selim’in 103 yıl önceki resmini ASKF’nin duvarına astık, gelenlere gösterdik. Bütün milletvekillerinin, bakanların demeçlerini aldık.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI


Şimdiki İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'ya, Başbakan'a telefon açtırdık o zaman. Gazeteye ilanlar verdirdik, kameralara çekimler yaptırdık. 139 dosya hazırlayıp sivil toplum örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine, eski Trabzonsporlu başkanların hepsine gönderdik ve bir kamuoyu oluşturduk. Ama pankartımızı bile oradan çaldılar. ‘Trabzon’da futbolun doğduğu yer Yavuz Selim yok olmasın’ yazılıydı. Sporu çok sevenler nerede? Niye bunları manşete çekmiyorlar, niye yazılar yazmıyorlar? Büyükşehir Belediye Meclisi'nde üç kere Yavuz Selim sahasını konuştum. Geldiğimiz nokta önemli bir nokta ama bunu sağ alt köşeye plase etmemiz için, topu kaleye sokmamız için bir vuruş daha yapmamız lazım. Bu tek bizim vuruşumuzla olmuyor, hep beraber yapmamız lazım. Avni Aker ve Yavuz Selim yıkılacak Trabzonspor Akyazı Stadı’na geçtikten sonra.

Yavuz Selim tekrar yapılacak, bir de kültür merkezi yapılacak, gerisi yeşil alan olacak. Büyükşehir Belediyesi binası da yapılacaktı, o daha sonra iptal oldu. Henüz proje aşamasına gelinmedi. Onun içerisinde kulüplerimize soyunma odaları olacak. Ayrıca sahanın altına dört tane spor salonu yapılıp futbol dışındaki branşlara basketbol, güreş, hentbol idman sahası yaptırmak için uğraşacağız. Amatör branşlar da orada olsun, o zaman biz spordaki gelişmemize engel olmamış oluruz

Yönetim güvenoyu alması için seçime gitmeli

Yönetimi bir aşamaya gelince başlarım değerlendirmeye. Bir yıllık süreci geçmesi lazım, bir süre tanınmalı yönetimlere. Nevzat Aydın’ın yaptığı işleri doğru bulmuyorum. Protokolde söylediği sözler, kılıf kıyafeti... Profesyonel bir maçta başkan yardımcısı konumundaki bir kişinin giyeceği kıyafetler değil. Trabzonspor, Anadolu’ya önderlik yapmış kurumsal bir kimlik. Bugün 400 trilyonluk bir bütçesi var. Belki 300 çalışanı olan bir kimliğin başındaki insanların o kıyafetlerle basının huzuruna çıkması doğru değil, bunu yadırgıyorum. Yönetim konusunda önyargılı olmamamız lazım.

Biz seçimle geliyoruz. Hemen ertesi günü 'bu adam kötüydü, şu adam kötüydü' demememiz lazım, bir süreci yaşamamız lazım. Bu yaşananların ortaya çıkması lazım ki ondan sonra kardeşim sen yaparsın veya yapamazsın diyelim. Aralık ayında kongre var, ben seçim olmasını istiyorum. Aday varsa çıkar, demokrasiye inanan biriyim. Bu, yönetim için de önemlidir. Yönetim de eksiklerini bu süreçte görmüştür, onları tamamlamak için, güvenoyu almak için seçime gitmeli. Belki daha iyi bir yönetim. Ben seçildim, seçime gitmeyeyim diyebilir ama ben olsam yaparım. Hem demokratik temayüller açısından yapmak lazım hem de kendi içinde eksik yönlerini tamamlamak için. Belki iyi adamlar alacaksın yönetimine, tam fırsat işte, fırsatı değerlendirmek lazım!


Bakanın bakış açısı bizimle aynı

Yavuz selim’i kaybetmeyeceğiz ama geldiğimiz noktada yorulursak ve bunu ortaya koyamazsak, diğer kuruluşlar da buna destek olmazlarsa bu eşikten geri dönebiliriz. Tehlike var! Üzerine gidelim, baskı oluşturalım, şimdi tam zamanı. 3-4 ay sonra Akyazı’ya geçilecek, buraya gelindiğinde tek yumruk olmamız lazım Trabzon’da. Hala bir çelme takılabilir. Yavuz Selim için 1937 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’ne bir yazı çıkartmış Atatürk: 'Her belediye gençlerin spor yapması için kendine ait arsaları versin Beden Terbiyesi’ne, gençler spor yapsın.' 1937 yılında Trabzon Belediyesi meclis kararı ile gençlere spor yaptırma amaçlı bu sahanın yerini verdi Beden Terbiyesi’ne, şu anki Gençlik ve Spor’a. Yer belediyenindi, veriliş amacı şartlı. Gençlere spor yaptırmak amacıyla yer verildiği için eğer apartman, rezidans gibi şeyler yapılırsa mahkemeye verme şansımız doğuyor.

Bakanın bakış açısı bizimle aynı. Birkaç kez ziyaretimizde "ASKF olarak bir şey istemiyoruz, bizim maddi manevi hiçbir şeye ihtiyacımız yok, talebimiz yok. Sadece Yavuz Selim konusunda bize destek verin, başka bir şey istemiyoruz biz sizden" dedik. O da desteğini verdi sağ olsun, bunu basın yoluyla da açıkladı. Ancak 3-4 ay sonra gündeme geldiği zaman bunun için kamuoyu oluşturmamız lazım.

Akyazı her yönden bitirilip açılmalı

Akyazı’nın eksiklerinin giderilmesinden önce açılmasını kabul etmiyorum. Çevre düzenlemeleri, yandaki yeşil alanların düzenlemeleri, yol bağlantıları, Yıldızlı'daki kavşak hepsi bitirilmeli ve Akyazı öyle açılmalı. Ayrıca kış mevsiminde yapılacak imalatlar her zaman sıkıntılıdır inşaat mevsimi olmadığı için. Kaliteli imalatı yapmak için acele etmemek lazım, sabırlı olmak lazım. Akyazı’yı bana göre önümüzdeki sezon başında açmalıyız. Elimizin yumruk olması için beş parmağın birleşmesi lazım. Futbol takımında ise taraftar, yönetim, hoca, futbolcular, basın birlik olmalı. Basın, taraftar bölük börçük, yönetim yeni seçildiği için belki zaman istenilen ortama gelecek. Futbolcularda sıkıntı var, hoca hep sıkıntı. Burada en sağlam durmaya çalışan yönetim. Parasal yönden ödemeleri oturtmaya çalışıyorlar, en azından futbolcular 'paramızı alamadık' diye sahada oynamamazlık yapmıyorlar. Ama bu dediğim yumruk oluşamazsa, iki tanesi de eksik olursa sıkılmaz.


Etle tırnak gibi…

Ersun Yanal’ın da Trabzon’da spor adına spor taban birlikleriyle hiçbir ilişkisi yok. Bunların oluşması lazım. Bu sosyal eksikliktir. Bu, aidiyet duygusunu ortadan kaldırır. Aidiyet duygusuna sahip olması için onların yapılması lazım. Bu yapılırsa insanlar sever onu. ASKF olarak 600 kişi ile bayramlaşma yapıyoruz, kimseyi dışlamıyoruz. Amatör haftası nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı, Vali hep beraberiz. Biz birlik olursak, bu sevgiyi paylaşabilirsek büyütebiliriz. Ama ben dedim oldu yöntemiyle beraber başarılı sonuçlar alamayız. Alamazsak Trabzonspor’u iyi günler beklemez.

Trabzonspor'da sistem acilen değişmeli

Ben Trabzonspor’u performans ve amatör kulüpler açısından değerlendiriyorum. Trabzonspor’a bazı öneriler getirdik. Aktif futbolculara passolig verilmesi, malzeme yardımı yapılması, amatör kulüplerden alınan futbolcularla ilgili bir standart getirilmesi, bir de Trabzonspor’un altyapısının dışında Trabzon’daki bütün kulüplerin altyapısında pilot takımlar oluşturmakla ilgili projelerimiz vardı. Bunları başkanla beraber konuştuk, yetkililerle de konuştuk. Bunlardan olumlu cevaplar aldık. Önümüzdeki süreçte onların neticelenmesini bekliyoruz. İkincisi, Trabzonspor şu andaki saha sonuçları itibariyle başarısız durumda. Fakat Trabzonspor’un bu konumdan yukarıya çıkacağına inanıyorum. Böyle kötü bir konum bu güne kadar olmamıştı.

Trabzonspor’da eksik olan bana göre yeni bir sistem arayışı içerisindeki Ersun Yanal. Bu sistem Trabzonspor’u olumlu da olumsuz da etkileyebilir. Ersun Yanal’ın verdiği taktikle, bugün sıradan antrenör olsa böyle kötü sonuçlar almayız diye düşünüyorum bu kadroyla. Futbolcuların da fazla parasal sorunları olduğunu düşünmüyorum. Paramı alamadım oynamıyorum dediğine de inanmıyorum ama gerek Fatih Terim’in Türk Milli Takımı’na oynattığı sistem gerekse Ersun Yanal’ın Trabzonspor’a oynattığı sistemin başarısız olarak sahada sonuçlarını görüyoruz. Bu sistem çalışmıyor. Belki uzun vadede başarılı olabilir ama atı alan Üsküdar’ı geçmeden acilen sistemin değişmesi lazım.


YANAL'IN KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANMIYORUM

Ben şunu derdim: Altyapıda yeni profesyonel yaptığım 19-20 yaşındaki gençlerle yoluma devam ediyorum. Küme düşmeyeyim, ilk 3’e giremiyorum, zaten puan sıralamasında yerim olsun yeter, Trabzonspor’un geleceğini kurtaralım. Bu arada da ekonomik yönden yapılanmaya gidelim diye düşünürüm. Nitekim o süreç Sadi hocanın teknik direktör olarak görev yaptığı süreçte bana göre başarılı sonuç vermişti, bunu devam ettirmemiz lazımdı. Ama şimdi yönetici gözüyle bakıyorum. Yönetici bazı kararlar alır, o kararların neticesine göre yönetim değerlendirilir.

Şu anda neticeyi bekliyoruz. Trabzonspor kötü veya iyi dememiz için biraz daha zamana ihtiyaç var ama bundan daha iyi olacaktır. Ne kadar iyi olacaktır? İlk 3’e girebilecek miyiz noktasında endişelerim var. Sabır gösterilmeli ama başta bu hocayla bu işin gideceğine inanmıyorum. Çünkü iki kere denenmiş, üçüncü kere gelmiş Ersun Yanal’ın Trabzonspor'a çok fazla bir şey vereceğine inanmıyorum.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap