SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > Şahinkaya; ''Trabzonspor'un eski kimliğine dönmesi

Şahinkaya; ''Trabzonspor'un eski kimliğine dönmesi

08 Ağustos 2018 Çarşamba - 11:40




Trabzonspor’da 6 şampiyonluk yaşayan Efsane isim Güngör Şahinkaya Karadeniz’e konuştu





Güngör Şahinkaya. Trabzonspor deyince akla gelen efsane isimler arasında kendine yer buluyor. 17 yaşındayken A takımına yükseldiği Trabzonspor ile 6 şampiyonluk yaşadı. Ve daha nice kupaların alınmasında alın teri döktü Mücadele etti. A Milli Takım’da da forma giydi. Şimdi ise Türkiye U14 Milli takım antrenörü. Güngör hocayı İstanbul’da bulduk. TFF’nin Riva tesislerinde sohbet ettik. Daha uzaktan görünce tanıdık kendisini. O Trabzonlu yürüyüşü hemen belli etti Güngör hocayı…

Şimdi Güngör hoca ile ettiğimiz sohbeti sizler ile paylaşıyoruz...

-Trabzonspor’un şampiyonluk yaşadığı dönemlerde bu formayı giydiniz. O zamanki Trabzonspor ile şimdiki Trabzonspor arasında neler değişti?

Şahinkaya: “Geçmişle şimdiki Trabzonspor arasında çok fark var. Şartlar değişti, oyun yapısı, transfer politikası her şeyi değişti. Trabzonspor’un o zaman kendine has bir oyun, futbol kültürü vardı. Bu bambaşka bir şey. Nasıl bir B.Münih’in, Real Madrid’in, Liverpool’un ve Barcelona’nın futbol kültürü varsa, Trabzonspor’un da futbol kültürü vardı. Ama ne yazık ki belli tarihlerden itibaren biz bu kavramı kaybetmeye başladık. Neydi bu kavram? Trabzonspor’un kendi öz çocukları ve Trabzonspor ruhunu taşıyan isimlerle bir sistem yaratmıştı. 10 yılda 17 kupa aldık. Dünya rekoru gibi bir şey bu. Bu tarihlerden sonra yavaş yavaş bu imajından uzaklaştı. Daha farklı takımların kullanmış olduğunu futbol mantalitesine girmeye başladı. O zamandan itibaren yavaş yavaş çöküşler başladı”

-Bu başarılı dönemlerden sonra hiç mi iyi kadro gelmedi?


Şahinkaya: “Geldi. Özellikle 1995-96 sezonunda çok iyi kadro geldi. Ama Trabzonspor kendi sistemini ve futbol kültürünü kaybedince sıkıntı oldu. Birde o Fenerbahçe maçında şampiyonluk kaybedilince iyice dibe vuruldu. Eğer o sezon Trabzonspor şampiyon olsaydı, sonraki 2-3 yılda da şampiyon olabilirdi. Çok daha ilerlere gidebilirdi. Bunların hepsi bir etken oldu”

-Yeniden o eski günlere dönülebilir mi?

Şahinkaya: “Şuandaki yönetim o sisteme dönmeye çalışıyor. Bu yönetime Trabzonspor sevdalılarının destek olması lazım. Zor dönemde göreve geldiler. Trabzonspor’u bu durumdan kurtarmak için çabalayan çok değerli isimler var. Yaptıkları işler doğru. Ama biraz zaman tanımak lazım. Mesela transfer zorlukları var. Geçen dönemlerden alınan pahalı oyuncular var. Bunlara verilen paralar var. Altyapıya önem vermemiz lazım. Bu pahalı oyuncuları da elden çıkarmamız lazım. Trabzonspor’un kendine ait sistemine dönmesine lazım. Biz 4-1-2-3 oynardık. Transferleri de o sisteme göre yapardık”

-Altyapı konusuna biraz daha değinir misiniz?

Şahinkaya: “Bana göre Altyapının başında İhsan Derelioğlu iyi işler yapıyordu. Bu isimler burada devam etmeliydi. Altyapıya bizim takımın içinden yetişen isimler başlamıştı. Bunların hepsi Trabzonspor’da oynamış. Bunların bir hevesleri vardı. Gönül isterdi ki bunların hevesi kırılmasın ama oradan ayrıldılar”


-Bundan sonra ne yapılması lazım?

Şahinkaya: “Sıfırdan başlamamız lazım. Altyapıya önem verip, oradan oyuncuları kadromuza katmak lazım. Karadeniz bölgesinde araştırmacı ekip kurup Trabzon kültürüne empoze etmemiz lazım. 5-6 sene sabretmemiz lazım. Bunu zamana yaymamız lazım. Trabzonspor şuanda bir gerileme döneminde. Ama yapılacak olan iyi şeylerle yeniden ayağa kalkılabilir”

-Altyapından oyuncu yetişmiyor mu? Yoksa şans verilmiyor mu?

Şahinkaya: “Tabiki oyuncuya şans vermezsen olmaz. Trabzonspor’un altyapısında birçok yetenekli oyuncular var. U19-U21 takımında çok yetenekli oyuncular var. Fuzuli paralar verilip dışardan oyuncu alınıyor. Trabzonspor’un düştüğü ekonomik durumun sebebi budur. Başarı var mı yok. Başarı yoksa neden politikaya devam ediyoruz. Nasıl Yusuf ve Abdülkadir oynadı kazanıldı. Demek ki altyapıda oyuncu var. Başka yok mu orada oyuncu. Tabiki var. Yeterki bu çocuklara şans verilsin. Geçmişe bakarsak, hepimiz Trabzonlu oyunculardık. Biz öyle eksik takımlarla Trabzonlu çocukların mücadeleci gücü ile kupalar aldık. Ama altyapıdan yetişen oyuncular da kendilerini yeterli görmeyecekler. Mesela Ronaldo 33 yaşında özel antrenörü var. Abdülkadir ve Yusuf’ta kazandığını kendine yatırım yapmalı. Özel hocalar tutulmalı”

-Trabzonspor yeni sezonda ne yapar?


Şahinkaya: “Bu konuda konuşmak için erken. Ama inşallah başarılı olurlar. Biz oraya hayatımızı verdik. Allah razı olsun. İsmimizi ve her şeyimizi oradan kazandık. Bizde oraya her şeyimizi verdik. Bizim istediğimiz başarılı olması. Biraz zaman tanımak lazım”

-Pahalı oyuncular sizce takımda tutulmalı mı?

Şahinkaya: “O konu idari yönetimin konusu. Ama benim fikrimi sorarlarsa, Trabzonspor, yeniden yapılanmaya gidecekse, maliyeti yüksek oyuncuları göndermesi lazım. Scout ekibini geniş tutmalı. Trabzonspor’da oynamış abilerimiz ve kardeşlerimiz var. Onların bu yapının içerisinde olması lazım. Trabzonspor kendi benliğimizin dışına çıktığımız için kaybetti. O eski sisteme dönersek bunun semeresini alacağımızı düşünüyorum. Çünkü Trabzon’un genlerinde futbolculuk var. Yetenek hazinesi Trabzon. Bu bölgede çok yetenekli oyuncular var. Trabzon bir futbol fabrikası. Bizim yeniden bu sistemleri yakalamamız lazım”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap