SON DAKİKA



Haber > Dünya > AB'den açıklama: Türkiye ile partner olabiliriz

AB'den açıklama: Türkiye ile partner olabiliriz

19 Mayıs 2016 Perşembe - 15:09




Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini, Avrupa’da, Türkiye ile yapıcı şekilde birlikte çalışma





Mogherini, Alman "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, AB’nin Türkiye ile birçok ortak yönlerinin bulunduğunu ve sadece sığınmacılarla ilgili olmayan geniş bir ortak gündeme sahip olunduğunu belirtti.

Türkiye ve AB'nin kısmen ortak sorunlarla karşı karşıya kaldığına işaret eden Mogherini, "İkimiz de Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak istiyoruz, ikimiz de Kıbrıs sorunun çözümünü istiyoruz ve ikimizi de terör tehdit ediyor. Biz birçok alanda partner olabiliriz ve Avrupa tarafında, Türkiye ile yapıcı bir şekilde birlikte çalışmak için siyasi bir irade var." şeklinde konuştu.

AB'nin Türkiye ile sığınmacılar konusunda vardığı mutabakata ilişkin de Mogherini, Türk hükümetinin siyasi değişime karar vermesi durumunda, bunun tartışılabileceğini ancak Türkiye’deki yeni hükümetin söz konusu anlaşmayı onaylayacağını beklediğini kaydetti.

Mogherini, "Üyelik müzakerelerinde 2016’da hukuk devleti ile ilgili iki başlığın açılmasını bekliyor musunuz?" şeklinde soruya, "AB'nin Türkiye ile yaptığı üyelik müzakerelerinde bu yıl 23. ve 24. başlığı açmasını ve ardından temel haklar, yargı ve demokratik özgürlüklere ilişkin müzakerelerin başlamasını ümit ediyorum." cevabını verdi.

Önemli konularda ilerleme sağlanması için bu başlıkların önemli olduğunu belirten Mogherini, ancak başlıkların açılmasından önce gerekli kriterlerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.


- Rusya'ya yönelik yaptırımlar AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ilişkin de Mogherini, AB hükümet ve devlet başkanlarının Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılmasını Minsk Anlaşması'nın tümüyle uygulanmasına bağladığını ancak bunun şimdiye kadar başarılamadığını söyledi.

Mogherini, "Rusya yönelik önemli yaptırımların süresi Temmuz ayında bitiyor. Bunlar uzatılacak mı?" sorusuna “Bunu bekliyorum.” yanıtını verdi.

Rusya’yı uzun bir süre stratejik partner olarak gördüklerini ifade eden Mogherini, bugün bunun böyle olmadığını ancak Rusya’nın hala daha bir stratejik ülke olduğunu kaydetti.

AB’deki 28 ülkenin dışişleri bakanıyla Rusya ile ortak çıkarın bulunduğu alanlarda birlikte çalışmaya karar verdiklerini belirten Mogherini, bunu Suriye, Ortadoğu’daki barış sürecinde, İran’da veya Libya’da yapıldığını ifade etti.

Bazı üye ülkelerin AB'nin yaptırım politikasıyla ilgili kısmen farklı görüşlere sahip olduğuna işaret eden Mogherini, bu farklılıklara rağmen ortak kararların alınmasının önemli olduğunu kaydetti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap