SON DAKİKA



Haber > Dünya > Biden'ın çekilme kararı Amerika için ne anlama geliyor?

Biden'ın çekilme kararı Amerika için ne anlama geliyor?

22 Temmuz 2024 Pazartesi - 12:27




New York Times'ın iki Pulitzer ödüllü yazarı Nicholas Kristof, "Biden'ın çekilme kararı Amerika için ne anlama geliyor?" başlıklı yazısında Joe Biden'ın tarihi hamlesini değerlendirdi. Kristof, Biden'ın fedakarlığını överek sıranın yeni nesilde olduğunu yazdı





Başkan Joe Biden bir anda Amerika'yı yeniden şekillendirdi.

Başkanlık yarışından çekilmekle, Demokratların Beyaz Saray'ı ellerinde tutma ve Kongre'nin kontrolü için güçlü bir şekilde rekabet etme ihtimallerini arttırmış gibi görünüyor. Biden, bir kadının dünyanın en önemli kişisi olmasıyla sonuçlanabilecek tarihi bir süreci başlatmış olabilir ki bu da dünya çapında toplumsal cinsiyet normlarını yeniden şekillendirecek bir adım olacaktır.

Trump'la arasındaki keskin tezat

Biden'ın siyasi fedakarlığı, diğerlerinden daha verimli bir başkanlık da dahil olmak üzere, iki kat daha uzun süren olağanüstü bir kamu hizmeti kariyerini tamamlıyor. Biden'ın açıklaması aynı zamanda ulusal çıkarlara olan bağlılığı ile Donald Trump'ın uzun süredir kendi kişisel çıkarlarına odaklanması arasında keskin bir tezat oluşturuyor. 

Biden'ın geri çekilmesinin başka bir normu da besleyebileceğinden şüpheleniyorum: Anketlerde birçok seçmenin tercihini takip ederek yaşlanan liderlere karşı bir tutumunu oluşturan bir norm. Belki de Biden, yaşlanan başkanların ikinci dönem için aday olmamaları gerektiğine dair bir ilkeyi besliyordur. Biden'ın kararı aynı zamanda Amerikan siyasetinde bir kuşak geçişine de işaret ediyor. Başkan John F. Kennedy 1961 yılındaki açılış konuşmasında meşalenin en büyük nesle geçmesini kutlamıştı. Ardından 1993 yılında Başkan Bill Clinton, otuz yılı aşkın bir süredir iktidarı elinde tutan baby boomers kuşağından iktidarı talep etti. Meşale bir kez daha yeni nesil Amerikalılara geçecek.

Başkanların en önemli özelliği, Washington D.C.'de yaşayanların belki de hiç duymadıkları, Amerika'nın ve dünyanın geniş ve uzak bölgelerini etkileme biçimleridir. Geçen yüzyılda Franklin Roosevelt, Ronald Reagan ya da Lyndon Johnson'ınki gibi en önemli başkanlıklar, öncelikle yabancı savaş alanlarında ve Amerika'nın ana caddelerinde yaşananlar açısından önemliydi. Onların ortaya çıkardığı tarih, Dust Bowl ya da Jim Crow South gibi yerlerde yazıldı.


Biden'ın başkanlığı, geniş banttan insülin fiyat sınırlamalarına ve çocuk yoksulluğunu yarı yarıya azaltmaya yardımcı olan (maalesef geçici) iade edilebilir çocuk vergi kredisine kadar her şeyle Amerika'nın dört bir yanındaki kasabaları yeniden şekillendirdi. Tüm bunlar muazzam bir miras. Yarıştan çekildiğini açıklayan Biden, bu mirası daha da ileriye götürüyor ve bir kez daha Washington'dan ziyade yeniden aday olmama kararının ülke ve dünya çapında yaratacağı farkla ilgili. Tahminimce bir Demokratın Beyaz Saray'ı kazanma ihtimali artık daha yüksek olduğu için Rusya'nın Ukrayna'yı yenme ihtimali ve Çin'in Tayvan ile savaşa girme ihtimali daha düşük. Kadınların yasal kürtaj yaptırma olasılığı daha yüksek. Eğitim Bakanlığı'nın ve dolayısıyla sağlıklı bir Amerikan demokrasisinin ayakta kalma ihtimali daha yüksek.

Biden, yerine geçmesi için Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekledi. Trump'ı yenmesi en muhtemel kişinin aday olarak seçileceği bir yarışma görmeyi tercih ederdim ancak Demokratların bunu çözmesi gerekecek. Açık olan şu ki Joe Biden verimli bir görev dönemi geçirdi ve başarılarıyla gurur duymalı. Ancak bu başarıları küçümsemeden, tarihçiler Biden'ın başkanlığına ilişkin değerlendirmelerinde geriye dönüp bakabilir ve Shakespeare'in Macbeth'te yazdıklarını yorumlayabilirler: Hiçbir şey onun liderliği bırakması kadar önemli olmadı.

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap