SON DAKİKA



Haber > Dünya > Bosna Hersek'te tehlikeli oyunlar: Ayrılığı oylayacaklar

Bosna Hersek'te tehlikeli oyunlar: Ayrılığı oylayacaklar

11 Aralık 2021 Cumartesi - 17:06




Bosnalı Sırpların yerel meclisi, Bosna-Hersek’in askeri, adli ve mali yönetiminden çekilip çekilmemesi hususunda oylama yapmaya hazırlanıyor.





Bosnalı Sırpların yerel meclisi, uluslararası yaptırım uyarılarına rağmen parçası olduğu Bosna Hersek’in temel kurumlarından ayrılmak için oylama yapmak için hazırlanıyor.

Yerel mecliste yapılacak oylamada üyeler, Sırp Cumhuriyeti’nin Bosna-Hersek’in askeri, adli ve mali yönetiminden çekilip çekilmemesini oylayacak. Yerel mecliste, bu sürecin nasıl ilerleyeceği ve yeni yerel anayasanın nasıl ve ne şekilde hazırlanacağı da ortaya çıkacak.

Bosna-Hersek’te Sırpların çoğunlukta yaşadığı bölgenin ayrılığını savunan ve şu anda Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı görevinde bulunan Milorad Dodik, meclisin önemli kurumlardan çıkma yönünde yapacağı oylamayı ülke tarihi için “tarihi bir dönüm noktası” olarak niteledi.

Dodik, bu oylamanın Bosnalı Sırpların çoğunlukta olduğu Bosna Hersek içindeki otoritesini güçlendirmeye hizmet edeceğini savundu. Yerel meclisteki muhalifler ise bunun tersini savunarak, “Aceleci” olarak değerlendirdikleri Dodik’in kararını yeni çatışmalara yol açacağı görüşünü dile getiriyor.

Bosna-Hersek yönetimi, ABD ve AB’ye yaptığı çağrıda Dodok’a yönelik baskı yapılmasını talep ediyor.


ABD son yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek’in önemli kurumlarından ayrılmanın ciddi sorunlar yaratacağı konusunda uyarıda bulundu. ABD ayrıca Dodik’e yönelik yolculuk yasağı getirerek, ABD’deki mal varlığını dondurmuştu.

Bosnalı Sırplar için daha fazla yaptırım geleceği uyarılarını dikkate almayan Dodik, Bosnalı Sırpların “yakın dost” gördüğü Rusya’ya daha fazla yakınlaşacağı sözünü vermişti.

Kaynak: Euronews

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap