SON DAKİKA



Haber > Dünya > Claudia Sheinbaum, Meksika'nın ilk kadın başkanı oldu

Claudia Sheinbaum, Meksika'nın ilk kadın başkanı oldu

03 Haziran 2024 Pazartesi - 11:47




İklim bilimci ve Mexico City'nin eski belediye başkanı Claudia Sheinbaum, pazar günü ülkesinde yapılan seçimleri ezici bir zaferle kazanarak çifte dönüm noktası yaşadı: Meksika'da devlet başkanı seçilen ilk kadın ve ilk Yahudi oldu. 61 yaşındaki Sheinbaum, yetkililerin Meksika tarihinin en büyük seçimi olarak nitelendirdiği, en fazla seçmenin katıldığı ve en fazla sandalyenin kapışıldığı seçimden galip çıktı.





Meksika'da resmi olmayan sonuçlara göre Claudia Sheinbaum yeni devlet başkanı seçildi. 61 yaşındaki siyasetçi ülkenin ilk kadın devlet başkanı olarak tarihe geçti. Sheinbaum birkaç gün önce, Liberation gazetesine verdiği röportajda, eski başkan Lopez Obrador'un sosyal politikalarını devam ettirmek istediğini ancak daha çevreci ve feminist olmak istediğini söyledi.

99 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı Meksika seçimlerinde bir ilk yaşandı.

Devlet başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un da desteğini alan Mexico City'nin eski solcu belediye başkanı Claudia Sheinbaum, seçimlerin kazananı oldu.

61 yaşındaki siyasetçi, rakibi muhalif aday Xochitl Galvez'i geride bırakmayı başardı.

Sheinbaum, devlet başkanlığı görevine eylül ayında başlayacak.


Seçmenler, devlet başkanının yanı sıra 500 milletvekili, 128 senatör, federal ve yerel düzeyde 20 bin 708 pozisyon için de tercihte bulundu.

Seçim sürecine suikastler damga vurdu.

Tam 38 siyasetçi düzenlenen suikastler sonucu hayatını kaybetti.

Böylelikle 2024 seçimleri, ülkenin şimdiye kadarki en kanlı seçimleri olarak kayıtlara geçti.

Kentin seçim enstitüsünün bildirdiğine göre başkent Mexico City'nin belediye başkanlığı yarışını ise yüzde 49 İLE yüzde 52,8 arasında oy alan iktidar partisi adayı Carla Brugada kazandı.


Sheinbaum'un destekçileri, sonuçların açıklamasının ardından başkent Mexico City'de bir araya geldi.

Binlerce kişi bayraklar ve pankartlarla seçim zaferini kutladı.

Sheinbaum, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, "Sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım" dedi.

Sheinbaum birkaç gün önce, Liberation gazetesine verdiği röportajda,eski başkan Lopez Obrador'un sosyal politikalarını devam ettirmek istediğini ancak daha çevreci ve feminist olmak istediğini söyledi.

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap