SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolar 2.96 seviyesinde

Dolar 2.96 seviyesinde

16 Mayıs 2016 Pazartesi - 10:58




Küresel satış baskısı ve siyasi gelişmelerle haftaya 2.97 liranın üzerinde başlayan dolar, işsizlik rakamlarının açıklanmasıyla 2.96 liraya geriledi.





Küresel satış baskısı ve siyasi gelişmelerle baskı altında kalan kurda politik gelişmelerin ön plana çıkması ve piyasada yakından izlenmeye devam edilmesi bekleniyor. Cuma günü 2.97’nin hemen altında haftayı tamamlayan dolar/TL , bu sabah güne 08:43’te 2.9739 seviyesinde başladı. İşsizlik rakamlarının beklenenden iyi olarak Şubat ayında yüzde 10.9 olarak açıklanmasıyla dolar/TL 2.9640’a kadar geriledi.

Cuma günü 3.1620 civarında işlem gören sepet bazında TL  aynı saatte 3.1688, 3.3550 civarında olan euro/TL ise 3.3638 seviyesinde işlem gördü. Küresel piyasalarda ise dolar endeksinin 25 Nisan’dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 94.845 seviyesine yakın bir seyirle 94.637 seviyesinde seyretmesi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının ana nedeni olmaya devem ediyor.

SİYASİ GÜNDEM YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Buna ek olarak bu hafta AKP’nin yeni başkanının netleşmesi beklenirken bu belirsizlik de TL’deki baskıların ana nedenlerinden olmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde kimin başbakan olacağı, ekonomi yönetiminin, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin gelişmeler piyasalarca yakından izleniyor.

Siyasi gündemin yeniden ön plana çıkması TL’de kırılganlık ve satış baskısı yaratmaya devam ederken, lokallerin 6 Mayıs ile biten ve başbakanlığın el değiştirecek olmasının kesinleştiği hafta 4 milyar doların üzerinde döviz satması ise TL’deki değer kayıplarını sınırlayan ana etken olmayı sürdürüyor.


Toplamda 200 milyar dolara ulaşan döviz mevduatlarının TL’ye dönmeye başlaması ve önümüzdeki süreçte de bunu devam ettirebilecekleri yönünde oluşan algı TL’ye son dönemde destek olan nadir unsurlar arasında öne çıkıyor.  Bir diğer taraftan ise piyasalarda hem AKP hem de MHP’nin kongrelileri ve olası lider değişimleri takip ediliyor.

MHP’nin olağanüstü kongresini yapmak isteyen ancak polis tarafından engellenen muhalifler Pazar günü Büyük Anadolu Oteli önünde toplanırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli muhaliflerin kongre girişimini sert bir dille eleştirdi.

MHP’deki olası lider değişimi partinin potansiyel oyunu etkileyeceği düşünülmesi nedeniyle yakından izleniyor. Geçen hafta Kamuoyu araştırma şirketi Metropoll’ün Başkanı Özer Sencar, yaptıkları son kamuoyu anketine göre, Meral Akşener’in genel başkan olduğu MHP’nin oy seviyesinin yüzde 21 düzeyine çıkacağını; bu durumun farkında olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin
başkanlık sistemine geçişi destekleyerek olası bir erken seçimin önüne geçebileceğini belirtti.

Bu hafta izlenecek olan bir diğer siyasi gelişme ise AKP’nin 22 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongresi olmaya devam ediyor. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olması piyasalarda yakından izleniyor.

LOKALLER 6 MAYIS HAFTASINDA $4 MİLYAR DÖVİZ SATTI


TCMB verilerine göre 6 Mayıs ile biten hafta bireyseller 2.77 milyar dolar, kurumsallar ise 1.57 milyar dolar tutarında döviz satışı gerçekleştirdi. Bankacılar geçen hafta sadece Perşembe günü lokal döviz satışlarının 1.5 milyar doları aşmış olabileceğini belirtmişlerdi.

İşlemciler her ne kadar 6 Mayıs haftası kadar olmasa da lokallerin geçen hafta da nette satış olmak üzere hem alım hem satım yönünde işlemlerinin devam ettiğini söylediler.  TCMB verilerine göre 6 Mayıs itibarıyla lokallerin toplam döviz mevduatı 165 milyar dolardan 160.6 milyar dolara geriledi. Bunun 101.3 milyar dolarını bireysellerin, 59.3 milyar dolarını kurumsalların döviz mevduatları oluşturdu.

Geçen hafta AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevlerini bırakacağını açıklamasının ardından siyasi risklerin tekrar ön plana çıkması ve önümüzdeki dönemde ekonomi yönetimi ile politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişeler TL varlıklar üzerinde baskı oluşturuyor.

Bankacılar diğer taraftan TCMB üzerinde faiz konusunda politik baskının devam ettiğini, enflasyonda görülen düşüşün de TCMB’nin elini rahatlattığını belirtirken; bütün bu unsurlar bir araya geldiğinde TL’nin küresel risk iştahında bir azalma olduğunda en çok etkilenecek para birimlerinin başında geleceğine dikkat çekiyor.  Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.98, valörde son işlem ise yüzde 10.06  14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 9.76 valörde son işlem ise yüzde 9.76 seviyesinde gerçekleşti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap