SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Kredi kartlarında korkutan rakam

Kredi kartlarında korkutan rakam

14 Ocak 2015 Çarşamba - 11:58




Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takip altında olan kişilerin sayısı Kasım 2014 tarihi itibariyle 2.9 milyona ulaştı.





Bireysel kredi ve kredi kartı borçlu sayısı kabarmaya devam ediyor. Söz konusu borçlardan dolayı yasal takip altındaki kişi sayısı 2014 yılı bitmeden 3 milyon sınırına yaklaştı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibi devam eden kişi sayısının, Kasım 2014 itibarıyla bir önceki aya göre yüzde 3.1 artışla 2.9 milyon olduğunu açıkladı.

KASIM AYINDAKİ ARTIŞ

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi; aylık, yıllık ve tüm dönem verilerini kişi bazında tekilleştirilme yaparak, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Kasım Ayı Raporu'nu yayınlandı. Rapora göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibi devam eden kişilerin sayısı, Kasım ayı itibarıyla 89 bin arttı.

1 MİLYONU AŞTI

Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, geçen yılın ilk 11 ayına göre, yüzde 2 oranında artarak 611 bine, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise yüzde 11 oranında artışla 947 bine yükseldi. Buna göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girmiş tekilleştirme yapılmasıyla hesaplanan toplam kişi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artışla 1.2 milyon oldu.


3 MİLYONA DAYANDI

2009 yılından bugüne bakıldığında, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girip hâlâ yasal takipte olan tekilleştirme yapılmasıyla hesaplanan kişi sayısı 2.9 milyon olarak gerçekleşti. Bu rakam Ekim ayına göre yüzde 3.1 oranında, 89 bin kişi civarında arttı. Kasım dönemi itibarıyla, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe girip hâlâ yasal takipte olan kişi sayısı, bir ay önceye göre yüzde 1.5 oranında artarak 1.87 milyon kişiye ulaştı. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girip hâlâ yasal takipte olan kişi sayısı ise son ay içerisinde yüzde 5.3 oranında artarak 1.99 milyon kişi oldu.

ÖDENMEZSE NE OLUR?

Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamada, Risk Merkezi tarafından takip edilen kayıtların yasal takibe düşmüş borç adetlerini değil, hakkında yasal takip başlatılan borçlu kişi sayısını (tekilleştirme) gösterdiği belirtildi. Uzmanlara göre, borç ödenmediği takdirde bankalar nezdinde idari takip söz konusu olabileceği gibi Merkez Bankası 'Kara Listesi'ne dahil olacak yasal takip süreci söz konusu. İş, icra takibine kadar uzanabilir. Yasal takibe gelmeden önce 90 günlük süreniz bulunuyor. Eğer bu süre zarfında borç kapatılırsa yalnızca gecikme faizi ödeniyor. Ödenmezse, daha önce mail ve/veya kısa mesajla borcunuzu ödemeniz için uyarıda bulunan banka bu kez doğrudan iletişime geçerek 7 günlük bir ek süre tanır ve geciken borcun ödenmesini talep eder. İdari takip başladıktan sonra yeniden yapılandırma isteyebilirsiniz. Ödemeye yanaşmazsanız hukuki süreç başlar. Artık Merkez Bankası Kara Listesine girersiniz. 5 yıl süreyle kredi alamayacağınız gibi mahkeme kararları doğrultusunda banka hesaplarınızın bloke edilmesi, maaşınızın belli bir dilimine el konulması veya icra takibi başlatılması gibi istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap