Tarlada 18 lira markette 91 TL! Gıdadaki fiyatlara bakın yüzde 388 fark var
Yayın Tarihi: 04.06.2026 - 11:42 | Güncelleme Tarihi: 04.06.2026 - 12:22
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayısta markette takip edilen 36 ürünün 22’sinde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü görüldüğünü açıkladı. Üretici ile market arasındaki en yüksek fiyat farkı yüzde 388,5 ile elmada kaydedildi. Hem markette hem üreticide fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan olurken, markette en fazla düşüş sivri biberde, üreticide ise domateste görüldü.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayına ilişkin üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi. Bayraktar, markette takip edilen 36 ürünün 22’sinde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü görüldüğünü, 1 üründe ise fiyat değişimi yaşanmadığını bildirdi.
TARLA İLE MARKET ARASINDA YÜZDE 388 FARK
Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla elmada gerçekleşti. Yüzde 388,5’lik farkla ilk sırada yer alan elmayı, yüzde 278,6 ile havuç, yüzde 215,3 ile kabak, yüzde 206,5 ile fındık ve yüzde 195,7 ile marul izledi.
-Tarlada 18 lira 75 kuruş olan elma markette 91 lira 59 kuruşa,
-15 lira olan havuç 56 lira 79 kuruşa,
-14 lira 75 kuruş olan kabak 46 lira 51 kuruşa,
-410 lira olan fındık markette ise 1256 liraya satılıyor.
TARLADA VE MARKETTE EN ÇOK FİYATI ARTANLAR
Bayraktar, fiyat hareketlerine ilişkin değerlendirmesinde, “Hem markette hem de üreticide fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette sivri biber, üreticide domates oldu.” ifadelerini kullandı.
*Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 44,7 ile kuru soğan oldu. Kuru soğanı yüzde 32,7 ile patates, yüzde 27,3 ile limon, yüzde 20,1 ile havuç ve yüzde 19,1 ile yumurta takip etti.
SADECE 1 ÜRÜNÜN FİYATI AYNI KALDI
Bayraktar, market fiyatlarındaki değişime ilişkin şu bilgileri paylaştı:
-“Mayısta markette 36 ürünün 22’sinde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü görülürken 1 üründe ise değişim olmadı.
*Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 44,7 ile kuru soğan oldu. Bu artışı yüzde 32,7 ile patates, yüzde 27,3 ile limon, yüzde 20,1 ile havuç ve yüzde 19,1 ile yumurta izledi.
MARKETTE FİYATI EN ÇOK DÜŞENLER
-Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 54,3 ile sivri biber oldu. Sivri biberi yüzde 34,7 ile çilek, yüzde 33,5 ile marul, yüzde 32,7 ile domates ve yüzde 13,8 ile yeşil soğan takip etti.
TARLADA FİYATI DÜŞEN VE ARTANLAR
Mayısta üreticide 28 ürünün 9’unda fiyat artışı, 9’unda fiyat düşüşü yaşanırken 10 üründe fiyat değişmedi.
-Tarlada en fazla fiyat artışı yüzde 77,2 ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğanı yüzde 45,5 ile patates, yüzde 43,8 ile limon, yüzde 36,4 ile havuç ve yüzde 24,8 ile maydanoz izledi.
-En fazla fiyat düşüşü ise yüzde 54,7 ile domateste kaydedildi.
-Domatesin ardından yüzde 50,8 ile kabak,
-Yüzde 47,4 ile sivri biber,
-Yüzde 38,1 ile salatalık ve
-Yüzde 27,8 ile patlıcan geldi.
SOĞAN VE PATATES NİYE ARTTI?
Bayraktar, fiyat değişimlerinin nedenlerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
-“İç Anadolu Bölgesi’nde depolarda kuru soğan ve patates kalmaması ve Çukurova ile İzmir’de hasadın yeni başlaması sebebiyle arz düşük seyretti, buna bağlı olarak fiyatlar arttı. Limon depoya girdiği için depo maliyetleri sebebiyle fiyatlar yükseldi. Havuçta ise tarla ürünü azaldığı için arz düştü, bu da fiyatları yükseltti. Havaların iyi gitmesi sebebiyle verim arttı, bu durum domates, kabak, sivri biber, salatalık ve patlıcanda üretici fiyatlarının düşmesine neden oldu.”