SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Vatandaşın kredi limiti 1 milyon 250 bin liraya çıktı

Vatandaşın kredi limiti 1 milyon 250 bin liraya çıktı

18 Mart 2023 Cumartesi - 10:19




Yapı stokunun hızlı yenilenmesi için kentsel dönüşümde yeni destekler geldi. Vatandaşın faiz destekli kredi limiti 600 bin liradan, 1 milyon 250 bin liraya çıkarıldı. Müteahhide de bu kapsamda yeni teşvikler geldi.





Kentsel dönüşümün seferberlik kapsamında yürütülmesi için devletin uygulamaya aldığı çözümler arasına yeni bir destek paketi eklendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu kapsamdaki çalışmalarına Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni finansman imkanlarıyla destek oldu. Buna göre, 600 bin lira olan konut yapım ve konut edinme desteği 1 milyon 250 bin liraya çıkarıldı. Bu kredi imkanına ulaşmak isteyen vatandaşlar ayrıca ilk konutta 0.79 faiz ve 10 yıl vade ile desteklenecek. Vatandaş için yıllık 600 baz puan olan faiz desteği bu sayede 840 baz puana çıkarılmış oldu. Daha sonraki konutlar için en fazla 3 milyon liraya kadar yüzde 0.60 devlet desteğiyle vatandaşın ödeyeceği faiz oranı yüzde 0.89 olacak.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapı stokunun güvenli hale getirilmesinin önemi bir kez daha kendini gösterdi. Ancak artan inşaat maliyetleri başta olmak üzere pek çok maliyet kalemi, son birkaç yıldır vatandaşın kentsel dönüşüm kararı vermesini etkiliyordu. Yakın zamanda Milliyet’in araştırdığı verilere göre kamunun yaptığı maliyetine dönüşümün bile 1 milyon lirayı aştığı görülmüştü. Kentsel dönüşümde yeni destek paketi ile vatandaşın daha yüksek oranda krediye, daha ulaşılabilir imkanlarla erişimi sağlanmış oldu. 

BİNA GÜÇLENDİRME

Yıkımı gerekmeyen ancak dönüşüm çalışmaları kapsamında güçlendirme imkanından faydalanabilecek konutlar da var.

Paket kapsamında 240 bin lira olan güçlendirme kredisi 320 bin liraya yükseltildi. Güçlendirmede yüzde 0.50 devlet desteğiyle vatandaş yüzde 0.99 oran üzerinden kredi kullanabilecek.


İş yeri yapım kredisinde 600 bin lira olan üst limit 800 bin liraya yükselirken, iş yeri edinme kredisinde 250 bin lira olan tutar 350 bin liraya yükseltildi.

İş yeri kredilerinde devlet desteği yüzde 0.40 olarak uygulanacak, hak sahibi yüzde 1.09 oran üzerinden kredi ödeyecek.

50 MİLYAR LİRA LİMİT

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında daha fazla rol almaları için müteahhitler için de yeni teşvik mekanizmaları sağlandı. Dönüşüm yapacak yükleniciler için paket kapsamında çeşitli uygulamalar var. Buna göre müteahhitler 12 ayı ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vade imkanı ile 250 milyon liraya kadar krediye ulaşabilecek. Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında şu ana kadar uygulanan tazmin oranı bu paket özelinde yüzde 7’den yüzde 9’a çıkarılmış oldu. Toplamda konut üreticileri için 50 milyar lira kefalet limiti kullanıma açıldı.
 

Yükleniciye Hazine destekli kredi imkânı


Vade 48 ay

(12 ay ödemesiz dönem desteği dahil)

Kefalet limiti

50 milyar TL

Azami kredi tutarı


KOBİ için 100 milyon TL,

KOBİ dışı için 250 milyon TL

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap