SON DAKİKA


Foto Galeri > Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?

Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?

16 Mayıs 2020 Cumartesi - 14:37

Hepimizin yakın veya uzaktan bir şekilde şahit olduğu hava olaylarıdır yıldırımlar. Gördüğümüzde ya da duyduğumuzda ürperdiğimiz yıldırımların havayı 30.000 °C'ye kadar ulaştırabilecek enerjileri vardır.

1 / 7 Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?

Gök gürültüsü olarak adlandırdığımız yüksek ses, havanın hızla genişlemesiyle oluşan sonik bir patlamadır. Ama bir de kendisine has bir kokusu vardır yıldırımların, bazı inanışlara göre sağlam bir fırtınanın geldiğinin habercisidir.

2 / 7 Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?

Bu hava olayının gerçekleştiği alanda, moleküler düzeyde kimyasal değişimler meydana gelir ve bu reaksiyonlar, bizim de anlayabileceğimiz bir aroma bırakır ardında.

3 / 7 Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?

Hava, büyük çoğunluğunu azot, bir kısmı da oksijen olan bir karışımdır. Boyutsuzluk adlı Instagram sayfada yer alan habere göre Yıldırım, havayı yüksek sıcaklıklara çıkardığında azot (N2) ve oksijen (O2) molekülleri atomlarına ayrılır ve bazı oksijen atomları yeniden birleşerek, ozon molekülü (O3) haline gelirler.

4 / 7 Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?

İşte yıldırım ve sonrasında gerçekleşen reaksiyonlar ile oluşan ozonun bu belirgin kokusu, zamanla yıldırımın kokusu olarak kodlanmıştır zihinlere. Hatta ozon kelimesinin kökeni, antik yunandaki "ozein", yani kokudur.

5 / 7 Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?

6 / 7 Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?

Bu koku, çamaşır kurutma makinaları çalışırken ortaya çıkan minik statik kıvılcımlar nedeniyle de duyulabilir. Yıldırım beklemek yerine kurutma makinalarıyla da test yapabilirsiniz yani. Böyle bir olaya da şahit de olmamanız dileği ile.

7 / 7 Yıldırımların kendilerine has kokuları olduğunu biliyor muydunuz?





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap