Artvin Gezilecek Yerler ? Hatila Vadisi Milli Parkına Nasıl Gidilir?

Artvin'de 16.944 hektarlık geniş bir yeşil alana yayılan Hatila Vadisine nasıl gidilir?
Yayın Tarihi: 20.08.2024 - 16:29
Kaynak:HABER MERKEZİ

Gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, gerekse özgün bitki topluluğu, Hatila Vadisi’ne ülkemizde nadir rastlanan bir alan olma özelliğini vermektedir. Ayrıca bu doğal öğelerin bileşimi peyzaj güzellikleri ortaya çıkarmakta ve zengin rekreasyonel potansiyel arz etmektedir. Hatila Vadisi Milli Park sahası, merkez ilçe sınırları içerisinde, Hatila Vadisi'ndeki Hatila Deresi ve birçok yan derelerini içerir. Vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte, bu kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının ürünüdür.

Hatila Vadisi'nin genel karakteri; V tipi, dartabanlı, genç vadi özelliğindedir. Vadi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmıştır. Bu eğim kırıkları, akarsuda şelalelerin oluşumunu sağlamıştır. Vadi yatağının derine aşınmasının, yana doğru açılımından daha kuvvetli olmasından dolayı vadi yamaçlarının eğimi yüzde 80 hatta kimi kesimlerde yüzde 100'e ulaşır. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve heyelanlarla işlenmesi sonucu vadide çok haşin bir topografya ortaya çıkmıştır. Bu topografya, vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz oluşumunu sağlamıştır.

Vadinin orta ve yukarı ağzında çok zengin ve yoğun olan ve jetatif örtü; bünyesinde çok çeşitli bitki türlerini barındırmaktadır. Sahada 530 çeşit bitki türü mevcuttur. Bunlardan 85 adedi relik-endemik türdür. Bitki türlerinden 50 civarındaki türler ilaç sanayiinde kullanılan bitkilerdir. (Özgür Eminağaoğlu.) Sahada bulunan bitki türlerinden bazıları, ağaç olarak; Ladin, Göknar, Sarıçam,Kayın, Gürgen, Kızılağaç, Meşe, Alıç, Karaağaç, Akçaağaç, Kavak, Kestane, Porsuk ve Ihlamur, Ağaççık olarak; Orman gülü, Fındık, Şimşir, Karayemiş, Üvez, Çalı Olarak; Yaban Gülü, Böğürtlen, Ayı Üzümü, Otsu Bitkiler Olarak da; Çoban Püskülü, Çilek, Eğrelti Otu, Kekik, Mürver ve ısırgan türleri bulunmaktadır.

Hayvan Türleri Olarak; Memeli Hayvanlardan Dağ keçisi, Sincap, Sansar, Ayı, Domuz, Kurt, Tilki, Tavşan, Çakal, Ceylan, Kuş Türlerinden; Dağ Horozu, Keklik, Serçe, Ağaçkakan, Karatavuk, Atmaca, Bıldırcın, Doğan; Balık Türlerinden; Alabalık ve Sürüngenlerden; Kertenkele, yılan ve Kaplumbağa türleri bulunmaktadır.

HATİLA VADİSİNE NASIL GİDİLİR?

Trabzon’a 245 km, Hopa’ya 75 km, Batum’a 81 km (Gürcistan), Ankara’ya 978 km, İstanbul’a 1306 km, İzmir‘e 1570 km ve Artvin şehir merkezine de 10 km mesafede bulunan Hatila Vadisi Milli Parkı’na en yakın havalimanları Hopa (Batum), Kars ve Trabzon’da bulunuyor.

En uygun Artvin otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Zorlu ulaşım şartları nedeniyle şehirleşme ve insan tehdidinden uzakta kalmayı başaran Hatila Vadisi Milli Parkı’na kara yolu ulaşımı için Türkiye’nin farklı kentlerinden Artvin’e düzenlenen şehirlerarası otobüs seferlerine göz atabilirsiniz. Artvin şehir merkezinden dolmuş ya da taksi ile milli parka ulaşabilirsiniz. Artvin geneli engebeli bir araziye sahip olduğundan, özel aracınızla veya araç kiralayarak parka gelmeyi düşünüyorsanız, kent merkezinden tabelaları takip ederek, çok dar olan yollardan azami dikkat göstererek parka ulaşabilirsiniz.

Artvin’e gittiğinizde önce Çoruh Nehri’nin hırçın sularında rafting ve şehir gezisi yapıp ardından dinlenmek için Hatila Vadisi’ne geçebilirsiniz. 2016’dan bu yana, seyahat severler için Karadeniz’in cennet köşesi Hatila Vadisi Milli Parkı’nı daha da cazip hale getiren Hatila Vadisi Cam Terası, yılda yaklaşık 25 bin ziyaretçi çekmeyi başaran bir turizm merkezi.

İlginizi Çekebilir