SON DAKİKA



Haber > Gündem > Elektrik soygunu ve Çoruh-Aksa

Elektrik soygunu ve Çoruh-Aksa

02 Şubat 2016 Salı - 10:53








Elektrik soygunu ve Çoruh-Aksa

Yeni elektrik faturaları ulaşmıştır. İnsanı zıvanadan çıkartacak ölçüde yüksek faturalar. Doğu Karadeniz’deki dağıtım şirketi Çoruh-Aksa’ya soracak olursanız, fatura 2 aylık, o nedenle yüksek!

Ama durum bambaşka.

Sadece Doğu Karadeniz değil ülkenin hemen her bölgesinde aynı sorun var; elektrik soygunu. Hem de alenen, yasaya karşı hile ile, hükümetin gözleri önünde, hatta desteğiyle 36 milyona yakın abone, bir koca toplum soyuluyor, soyduruluyor.

ZAMLI MI DEĞİL Mİ?


Gelen faturaların önemli bir kısmı 2015, bir kısmı da 2016’da kullanılan elektriğe ait. Geçen hafta birkaç kez Aksa Trabzon işletmesini aradım, ancak ulaşmak mümkün değil. Faturaların hangi tarifeye göre düzenlendiğini soracaktım. Zahmet edip de bir bakan yok. Öyle ya, 2015’te kullanılanın eski tarifeyle, 2016’da kullanılanın ise yüzde 6.8 zamlı tarife ile hesaplanmalı. Aslında faturaların 31 Aralık 2015 itibarıyla kesilip, yeni döneme ayrı bir fatura yapılması en akılcı. Peki şirket neden 2 ayrı tarife dönemini tek fatura yaptı? Bu fatura hangi tarifeye göre hazırlandı? Çoruh Aksa işletmesinden yanıt bekliyoruz. Doyurucu bir açıklama yapılana kadar bu olayı gündemde tutmaya devam edeceğiz.

VATANDAŞTAN HARAÇ KESİLİYOR

İkinci olay fahiş ‘’Dağıtım Bedeli’’ uygulaması. Ülkenin her yanında aynı sorun var.

Bu konudaki itirazlar birkaç yıl öncesine dayanıyor. Özellikle de kayıp kaçak bedeli. Birileri hırsızlık yapıyor ya da işini gereği gibi yapmıyor, ama bunun bedeli, faturasını aksatmadan ödeyen namuslu-düzgün vatandaştan tahsil ediliyor.

Uzun süren yargı süreci sonunda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 21 Mayıs 2014'te bu adetsizliğe, hırsızlığa, “Dur” dedi, ‘elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerinin dürüst ödemesini yapan vatandaştan alınamayacağı’ kararını verdi. Hükümet ve Enerji Piyasası Kurulu’nun bu konuda düzenleme yapacağı belirtildi, ama hikaye.


Sonunda şirketler, kayıp kaçak dahil kesintileri, “Dağıtım Bedeli” altında tek kalem olarak faturalara yansıttı. Bu nedenle hangi kesintinin ne kadar yapıldığını öğrenemez duruma geldik.

HARCAMANIN 2 KATI FATURA

Son faturalarda bu miktar fecaat. Harcadığınız elektriğin yarısı kadar tutar “Dağıtım Bedeli” olarak sizden çalınıyor. Sözgelimi 150 TL’lik elektrik harcaması yapmışsanız, yaklaşık 78 TL “Dağıtım Bedeli” adı altında “HARAÇ” ödüyorsunuz.

Diğer kesinti ve vergilerle 150 TL’lik elektrik harcamanız, size yaklaşık 280 TL fatura olarak dönüyor.

36 milyon elektrik abonesi; alenen, mahkeme kararlarına karşın soyuluyor. EKDP, Enerji Bakanlığı, ülkeyi yöneten siyasi otorite buna ‘dur’ demiyor, hatta bu soygunu özendiriyor, halkını soyduruyor.


Bu soyguna, haksızlığa, adaletsizliğe ‘dur’ diyecek bir merci, bir makam, bir kurum yok mu?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap