SON DAKİKA



Haber > Gündem > Erkek’ten 50+1 yorumu: Erdoğan tükenmişlik sendromunu ifade ediyor

Erkek’ten 50+1 yorumu: Erdoğan tükenmişlik sendromunu ifade ediyor

15 Kasım 2021 Pazartesi - 16:10




Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Temel Karamollaoğlu görüşmesinde '50+1’in mahsurlu olduğunu anladıklarını söylemesi' sonrası muhalefet partileri 50+1'e yönelik açıklamalarda bulunmaya devam ediyor.





CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar kanadı tarafından 50+1 şartından duyulan rahatsızlıkların dillendirilmesi için “Erdoğan aslında bir tükenmişlik sendromunu da ifade ediyor. Saray iktidarı tükendi. Sistemleri de iflas etti, kendileri de iflas etti” yorumunu yaptı. Erkek, “Bu sistemle seçime gideceğiz, parlamenter sistemi tesis edeceğiz, böyle sorunlarımız zaten olmayacak” diye konuştu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, geçen hafta yaptığı görüşme sonrasında AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50 1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş” dediğini aktarmıştı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek de “50 1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak" açıklamasını yaptı.

AK Parti kanadından gelen bu açıklamalar cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50 1 oy alma şartını yeniden gündeme getirdi.

AK PARTİLİ AYDEMİR: SUNİ İTTİFAKLARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir TBMM’de bugün yaptığı basın toplantısında gelen soru üzerine, “50 1 suni birtakım ittifakların önünü açıyor. İki dünya bir araya gelse birleşmeleri mümkün olmayanlar bir araya geliyorlar. Karşı tarafa kaybettirme adına yapıyorlar. Kazanma değil kaybettirme esaslı… Bu suni yapı da zeminde bir bozulmaya sebebiyet veriyor” yanıtı verdi.

HDP’Lİ OLUÇ: İKTİDAR, KURDUĞU TUZA YAKALANDI


HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da TBMM’de bugün düzenlediği basın toplantısında, “’50 1’i sorundur’ diyorsanız kaybedişinizin itirafını yapıyorsunuz. Tutturamazsınız 50 1’i. İktidar kurduğu tuzağa yakalandı” yorumu yaptı.

CHP’Lİ ERKEK: PARLAMENTER SİSTEMİ TESİS EDECEĞİZ

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, “Erdoğan aslında bir tükenmişlik sendromunu da ifade ediyor. Saray iktidarı tükendi. Sistemleri de iflas etti, kendileri de iflas etti.” dedi.

Muharrem Erkek, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı altında; otoriter, keyfi bir sistem inşa ettiler. Hem de bunu OHAL döneminde yaptılar. Üstelik suiistimalci bir anayasa değişikliği ile yaptılar. Şimdi ayaklarına dolandı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denen bu sistemsizlik, zaten A’dan Z’ye yanlış ama bu sistemle seçime gideceğiz. Yüzde 50 1 ile gideceğiz. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı, yüzde 50 1’in çok üzerinde oy alarak Türkiye’nin 13.cumhurbaşkanı olacak.” diye konuştu.

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem” vurgusu yapan Muharrem Erkek, şöyle devam etti:

“Yeni cumhurbaşkanımız ile birlikte yeni Meclis, toplumsal uzlaşmayla; yeni bir anayasa değişikliği hazırlayacak, milletin onayına sunacak. Milletimiz onaylarsa; güçlendirilmiş parlamenter sistemi tesis edeceğiz, demokratik hukuk devletini tesis edeceğiz. Güçlü bir Meclis’i, saygın bir Meclis’i birlikte tesis edeceğiz. O zaman böyle sorunlarımız olmayacak. Millet, Meclis’i seçecek. Hükümet, Meclis’in içinden çıkacak ve Meclis’e karşı sorumlu olarak, şeffaf, hesap verilebilir bir şekilde, doğru düzgün bir şekilde görev yapacak. Güçlü bir yürütmeyi de güçlü bir başbakanı da tesis edeceğiz. Yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Yeni bir sistemi, yeni kuralları, yeni kadroları, güçlü kurumları, birlikte tesis edeceğiz ve o zaman böyle sorunlarımız zaten olmayacak.”


Güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda temel ilkeleri belirlemek üzere Saadet Partisi, CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti temsilcileri ile her hafta TBMM'de bir araya gelerek çalışma yürütüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap