SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 'İmzayı atan kiracı çıkmak zorunda'

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 'İmzayı atan kiracı çıkmak zorunda'

17 Ağustos 2023 Perşembe - 10:17




Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yılbaşından bu yana 90 bin kira davası bulunduğunu, geçen yıl bu oranın 45 bin olduğunu ve yüzde 100 artış yaşandığını belirtti. Ayrıca hukukçular tahliye davalarında tahliye taahhüdünü imzalayan kiracının çıkmak zorunda olduğunu söylüyor. Peki kirada yüzde 25 zam sınırı yeniden uzatılır mı? İşte detaylar...





Kira artışlarıyla ilgili soru üzerine Bakan Tunç, geçen yıl kira artışının yüzde 25'ten fazla olamayacağına yönelik düzenleme yapıldığını belirtti.

"SÖZLEŞME HUKUKUNA MÜDAHALE ETMEK DOĞRU OLMAYABİLİR"

Tunç, "Sözleşme hukukuna müdahale etmek doğru olmayabilir, hukukta böyle bir ilke var. Ancak zayıfı koruma ilkesi de söz konusu. Zayıfı koruma ilkesini de gözettiğimizde dengeli bir durumun olması lazım." dedi.

Yıl başından bu yana açılan 90 bin kira davasının bulunduğunu, geçen sene bu oranın yaklaşık 45 bin olduğunu söyleyen Tunç, kira uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül'de başlayacağını bildirdi. Tunç, bu uygulamanın dava yükünü azaltacağını dile getirdi. Peki kirada yüzde 25 zam sınırı yeniden uzatılır mı? İşte detaylar...

KİRAYA YÜZDE 25 ZAM SINIRI 2024’TEN SONRA TEKRAR UZAR MI?


Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Avukat Fatih Ekrem Ekinci şu ifadeleri kullandı: “Şu anda kira artışına ilişkin yüzde 25 zam sınırı 2024 Temmuz’a kadar uzatılmış durumda. O yüzden bu süreden sonra tekrar uzayacağını düşünmüyorum. 

KİRA DAVALARINDA YÜZDE 100'LÜK ARTIŞ!

Bunun ana nedeni emsal kiraların yükselmiş olmasına rağmen eski kiracıların düşük kira ile oturuyor olmasıdır. Bunun da birden fazla sebebi var. Bir kişi kendi kirada oturuyorken, mevcut oturduğu dairede daha yüksek kira öderken, kendi evini kiraya vermişse, kiracısından daha düşük kira alabiliyor. Kendi evine geçmek isteyebiliyor.

İŞTE DAVALARIN YÜKSELMESİNE SEBEP OLAN ETKEN

Birinci derece yakınları yüksek kiralarda otururken, bu kişiler kendi evlerine taşınmak isteyebiliyorlar. Bu da davaların yükselmesine sebep oluyor. Aynı apartmanda 15 bin TL’ye oturan da var 4 bin TL’ye oturan da var. Bu da ciddi uyuşmazlıklara sebep oluyor.


DAVA SAYILARINDA BİR AZALMA BEKLİYOR MUSUNUZ?

Kira davalarındaki artışın temel kaynağı enflasyondur. Ben arabuluculuk sistemini şu açıdan önemli ve değerli buluyorum: 1 Eylül’den itibaren kira uyuşmazlıkları için arabuluculuk devreye girecek. Mevcut durumda ev sahipleri ile kiracılar iletişimleri kuvvetli ise anlaşmaya çalışıyor.

‘EV SAHİPLERİNİN PARA TEKLİF ETTİĞİNİ GÖRÜYORUZ’

Ankara’da geçtiğimiz günlerde bir haber çıkmıştı. Kiracısının taşınması için ev sahibi 200 bin TL teklif etti diye. Bir tahliye davasının 2 yıl sürdüğünü düşünecek olursak ev sahiplerinin bu paraların teklif ettiklerini görüyoruz. Arabuluculuk sistemi devreye girerse uyuşmazlıklar çözüme kavuşur diye düşünüyorum.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap