SON DAKİKA



Haber > Gündem > MHP ve erken seçim!

MHP ve erken seçim!

04 Temmuz 2015 Cumartesi - 09:36








MHP, Meclis başkanlığı seçiminde sergilediği tutumu ne kadar savunursa savunsun, kendisinden beklenti içinde olan kitleleri tatmin etmesi çok zor. Hele bunu “Bizim kararımız, kimseden akıl almayız’’ gibi demokrasinin ruhuna aykırı bir tümceye indirgemesini anlamak zor. Demokratik bir toplumda elbette yönetenlerin de, siyasi partilerin de karar ve tasarrufları tartışılabilir.

MHP’nin ‘’HDP ile bir koalisyon içinde bulunmayız’’ yaklaşımı elbet de anlaşılabilir bir şey. Ancak Meclis başkanlığı seçiminde, sırf bir kısım HDP’li CHP adayı Baykal’ı destekleyecek diye geçersiz oy kullanıp başkanlığı AKP’ye kazandırmak nasıl bir siyasal davranış biçimi? Sonuçta kazanan HDP değil CHP adayı olacaktı; böylece seçim sonuçlarının gerektirdiği bir ders verilecekti AKP’ye. MHP ve Bahçeli, seçim meydanlarında bunun sözünü vermişti. Bu dersi tek başına veremiyorsa, muhalefetle güç birliği yapması demokrasinin gereğiydi.

Bu durumu, ‘’CHP neden Ekmeleddin İhsanoğlu’nu desteklemedi’’ gibi, geçerliği baştan olmayan bir gerekçeye sığdırmak anlamsız. Çünkü MHP ve CHP oyları yetmiyordu ve HDP’nin İhsanoğlu’na destek vermesini zaten MHP istemezdi. Muhalefetin AKP’ye karşı Meclis başkanlığı kazanabileceği tek formül, Baykal’dı.

Baykal formülünün bizzat Erdoğan projesi olduğunu iddia edenler de var. MHP, bu oyunu bozduğunu öne sürüyor. Öyle bir anlaşma olsaydı, AKP’nin Baykal’a oy vermesi gerekmez miydi? Ortaya çıktı ki, meclis başkanının AKP’li olmasını isteyen Erdoğan’dı. Bu durumda MHP, Erdoğan projesine destek vermiş oldu.

ERKEN SEÇİM KİME YARAR?


Başkanlık seçiminin ardından bir AKP-MHP koalisyonu en yakın olasılık. AKP-CHP koalisyonundan giderek uzaklaşılıyor. Erken seçimi hedefleyen AKP-MHP koalisyonu ya da MHP destekli AKP azınlık hükümeti giderek güç kazanıyor. Hükümetin 45 gün içinde kurulamaması, Ağustos’ta bir erken seçim olması da mümkün.

Erken seçim isteyen iki odak var; Erdoğan ve Bahçeli. Ki Bahçeli daha seçim akşamı 15 Kasım’da erken seçim çağrısı yapmıştı. Eğer karanlık bazı senaryo ve beklentiler yoksa, erken seçim neyi değiştirir? Anket kuruluşlarına göre hiçbir şeyi. CHP ve HDP oylarında fazla bir değişiklik beklenmiyor. AKP ve MHP’de birbirine geçirgenlik söz konusu olabilir. Bundan AKP’nin kazançlı çıkma olasılığı daha fazla. MHP’nin bu koşullarda seçim istemesi kadar büyük bir siyasi hata olamaz. Ki MHP’den kayacak bazı oylarla AKP’nin 276’yı geçmesi söz konu olabilir.

MHP kendi ayağına mı ateş ediyor?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap