SON DAKİKA



Haber > Gündem > Şanlıurfa'da kaçak elektrik kullanımı, drone ile tespit ediliyor

Şanlıurfa'da kaçak elektrik kullanımı, drone ile tespit ediliyor

12 Temmuz 2024 Cuma - 09:20




Viranşehir ilçesinde kaçak elektrik kullanımını engellemek amacıyla yürütülen çalışmalarda, droneların yardımıyla tespit edilen bir kaçak trafonun, 80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğu belirtildi.





Kaçak elektrikle mücadelede yeni teknolojiler kullanılarak kamu zararının daha da azaltılması sağlanıyor.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Dedeköy Mahallesi'nde yürütülen çalışmalara drone desteği de sağlandı. Rutin kontroller sırasında, tarlaların arasında yer alan tek katlı betonarme binanın tavanında bir delik olduğunu fark eden ekipler, drone yardımıyla yaptıkları incelemede, binanın içinde bir trafo olduğunu keşfetti.

Bu trafonun yaklaşık 14 metre yukarıdan geçen elektrik hattına kanca atılarak bağlandığı ve 160 kilo volt amper (KVA) gücünde olduğu belirlendi.

80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılacayak güçte

Sulamada kayıt dışı trafo kullanılan 82 dönümlük pamuk ekili tarlanın sahibi N.O. adına kayıtlı başka bir trafonun da bulunduğu da belirlendi.


Yaklaşık 80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bu trafoya el konulabilmesi için Dicle Elektrik avukatları cumhuriyet savcılığına başvurdu.

2024'te 2 bin 404 kaçak trafo tespit edildi

Dicle Elektrik, 2024 yılında sorumluluk bölgesinde 381 bin 940 KVA gücünde 2 bin 404 kayıt dışı trafo tespit etti. 152 bin 776 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçteki bu trafolardan 65'ine el kondu.

Kayıt dışı trafoların yarısından fazlası Şanlıurfa'da

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, kayıt dışı trafoların yarısından fazlasının Şanlıurfa'da bulunduğunu savundu.


Mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini aktaran Arvas, 1790'ı Şanlıurfa'da, 500'ü Mardin'de, 68'i Diyarbakır'da, 26'sı Batman'da, 19'u Şırnak'ta ve 1'i de Siirt'te tespit edilen trafolara el konulabilmesi için savcılık kararı gerekiyor. Enerji şebekesine ve ülke ekonomisine ciddi ölçüde zarar veren bu durumla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. ifadelerini kullandı.

Devlete zararı yılda 10 milyar lira

Şanlıurfa'da büyük çoğunluğu kuyudan sulama yapan çiftçiler tarafından kullanılan kaçak elektrikten kaynaklanan yıllık zararın 10 milyar TL'yi bulduğunu belirten Arvas, bu rakamın hem ekonomik açıdan büyük bir kayıp olduğunu hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmadığına dikkati çekti.

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap