SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türk vatandaşlığına dönecek gurbetçi sayısı hesaplandı!

Türk vatandaşlığına dönecek gurbetçi sayısı hesaplandı!

14 Temmuz 2024 Pazar - 10:30




Almanya'da yaşayan gurbetçiler, Alman vatandaşlıklarını koruyarak Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanabilecek. Buna göre, 630 bin gurbetçinin Alman vatandaşlıklarını koruyarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına döneceği tahmin ediliyor.





Almanya’da uzun yıllardır beklenen çifte vatandaşlık tasarısı, Meclis'ten geçti...

Söz konusu yasa ile Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları, Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına da sahip olabilecek.

Yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi sonrası gözler, Alman vatandaşlıklarını koruyarak, Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilme ihtimali olan ve Almanya’da yaşadığı tahmin edilen yaklaşık 1 milyon Türk kökenli vatandaşa çevrildi.

Başvurular alınmaya başlandı

Türk vatandaşlığını yeniden kazanma başvurusu yapabilecekler, “Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybedenler. Ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı çocuklardan ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmayanlar.


Mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesine göre Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığı kaybedenler” olarak sıralanırken, Almanya’daki 14 Türk başkonsolosluğu, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başvuruları almaya başladı.

"Dönen rakamı 630 bin olarak tahmin ediyoruz"

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Alman vatandaşı Türklerin durumuna ilişkin bilgiler verdi.

Almanya’nın 2000 yılında “çifte vatandaşlığı” kaldırdığını hatırlatan Taşyapan, şunları söyledi:

Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu vatandaşlarımıza bizim vatandaşlığımızdan çıkma iznini artırdık. İzin alarak vatandaşlıktan çıktılar ve biz onlara ‘mavi kart’ düzenledik. Mavi kart hemen hemen kimlik kartının bütün işlemlerini yapabiliyor, bir oy kullanamıyorlar, askere gidemiyorlar, işte, askerlik yapmıyorlar falan, birkaç tane mevzunun dışında aynen nüfus cüzdanı gibi veyahut da kimlik kartı gibi işlem görüyor. Onların işini kolaylaştırdık ama Alman devletinin bazı uygulamalarında vatandaşlarımız sıkıntı yaşadı.

Şimdi, vatandaşlarımız rahatlıkla iki vatandaşlığı alabilir, Türkiye vatandaşlığına dönecekler. Biz burada dönen rakamı 630 bin olarak tahmin ediyoruz yani bizim elimizdeki mavi kartlar kütüğüne göre yapıyoruz bunu.

Bu rakamın da bize peyderpey geleceğini düşünüyoruz. Çünkü gençler hem askerlik hizmeti hem başka şeyler var, belki itibar etmeyecekler demeyelim, ihtiyaç duymayacaklar diyelim ve Türkiye’de de işlerini mavi kart ile gördükleri için.

Mavi kartın kapsadığı haklar


Doğumla Türk vatandaşı olup, çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoylarına verilen Mavi Kart sahipleri, “seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapma yükümlülüğü, muafen araç ve ev eşyası ithal etme hakkı, kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunma” dışında Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan aynen yararlanıyor.

Başvuru süreci

Müracaatlar vatandaşların bağlı olduğu konsolosluklar tarafından alınacak. Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak  isteyenler, “konsolosluk.gov.tr” adresinden randevu alacak, ardından açılacak pencerede “Yeniden Türk Vatandaşlığı Kazanma Başvurusu” kısmını seçecekler. Gerekli bilgiler doğru girildikten sonra istenilen belgeler başvuran kişiye belirtilecek.

Pasaport kimlik bilgileri girildikten sonra vatandaşlığa yeniden giriş dilekçesinin dökümü alınacak ve fiziken konsolosluklara teslim edilecek.

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap